CO I GDZIE W KALISZU
Święta, święta... I po świętach.
Witajcie moi mili zlotowicze! :-)
Kto by pomyślał, że w Kaliszu odbędzie się zlot IPON-u :-). Nawet nie pamiętam, czy pomyślałem kiedykolwiek o tym, żeby w Kaliszu odbył się zlot iponków, ale fajnie by było, żeby taki zlot się odbył :-). I jest! :-) :-) Przyszła góra do Mahometa :-).
Miło mi będzie Was gościć w Kaliszu :-), drodzy iponkowie :-), i pokazać coś niecoś z ciekawszych miejsc i zbytków w moim mieście - najstarszym mieście w Polsce :-). I w związku z tym przygotowałem dla Was szereg informacji (sprawdzalnych w sieci), które pomogą i pozwolą Wam to co najistotniejsze i potrzebne wynawigować w sieci, by skuteczniej poruszać się po mieście Kaliszu :-). Są to informacje dotyczące tego, jak dojechać komunikacją podmiejską do hotelu, gdzie można zjeść, m.in. domowy smaczny obiad za 9 zł, i co warto zwiedzić w Kaliszu podczas zlotu, nie zapominając przy tym o pysznych pączkach ;-). Trzeba nie zapominać także i o tym, że ująłem tutaj informacje te podstawowe, najważniejsze, i wybrane. Zatem...
JAK DOJECHAĆ DO HOTELU „CALISIA”
Informacja dla przyjezdnych koleją bądź autobusem.
Komunikację podmiejską w Kaliszu obsługują Kaliskie Linie Autobusowe (KLA).
Najbliższym przystankiem autobusowym od Hotelu CALISIA jest przystanek „Rogatka” przy ul. Górnośląskiej (przystanek KLA Górnośląska Rogatka 02), niedaleko słynnej „Rogatki” - oficjalnie ROGATKI WROCŁAWSKIEJ.
Najbliższym przystankiem od Dworca Kolejowego, początkowym, ażeby z niego dojechać od Hotelu CALISIA, jest przystanek pod Galerią AMBER, także przy ul. Górnośląskiej (przystanek KLA Górnośląska Dworzec PKS 08). Po wyjściu z Dworca Kolejowego na wprost ukaże się Wam Galeria AMBER, i żeby dotrzeć do przystanku początkowego trzeba przejść na drugą stronę tejże galerii. Najlepiej przejść przez samą galerię, a wtenczas wyjście z galerii doprowadzi do przystanku autobusowego. Spod Galerii AMBER do Hotelu CALISIA dojedzie się autobusami o numerach linii: 1, 2, 3, 7, 13 oraz 19E. Autobus pojedzie prosto jak prowadzi ulica, a trzeba będzie wysiąść na trzecim przystanku „Rogatka” :-). Stamtąd jest już tylko 210 m do hotelu :-).
UWAGA!
Poza dostępnym przy Galerii AMBER biletomatem bilety można także kupić u kierowcy.
GDZIE ZJEŚĆ
... ponieważ zaprowiantowani będziecie tylko na śniadania, zatem...
- Obiad „na wagę” można zjeść w Galerii TĘCZA przy ul. 3-go Maja 1 oraz w Galerii AMBER. W AMBER jest większy wybór nie tylko co do posiłku na wagę.
- Obiad w OBIADKU
Prawdziwy, domowy obiad, będzie można zjeść w OBIADKU - PPHU Delta-Bis OBIADEK przy ul. Młynarskiej 93. Miałem już okazję bywać w paru różnych miejscach tego typu w Kaliszu, gdzie serwowane są tanie domowe obiady (za 8-11,50 zł) i uważam, że tam w OBIADKU są podawane najsmaczniejsze domowe obiady. Sam tam jadam obiady :-). Lokal jest nieduży - dość przyjemny w porównaniu z innymi tego typu małymi lokalami. Lokal posiada szereg certyfikatów, w tym od dzieci z pobliskiego przedszkola :-). Obiad w OBIADKU kosztuje 9-10 zł, a obiady podawane są na talerzu kopiasto!
)) Jak dane mi było jadać w różnych miejscach w ciągu moich pięćdziesięciu lat życia, to nigdzie indziej nie spotkałem się z kopiasto podawanymi „daniami głównymi” w tzw. restauracjach, jak tylko w OBIADKU! No chyba, że sami sobie nałożycie kopiasto obiad „na wagę” ;-). Tylko tam tak kopiasto podają obiady, a właściciel pewnie się nie boi, że przez to zbankrutuje. Zresztą sami zobaczcie i spróbujcie. POLECAM!
UWAGA!
OBIADEK zapewnia dowóz na terenie miasta - przy zamówieniu powyżej 30,00 zł dowóz gratis, poniżej + 5,00 zł. Dania na zamówienie - opakowanie jednorazowe + 0,50 zł. Godziny otwarcia: piątek 11:00-18:00, sobota 11:00-15:00, niedziela nieczynne. Menu dnia dostępne na stronie internetowej: <http://obiadykalisz.pl>.
GSM: 506-597-335, 605-657-525.
- CAFE KARAFKA
Najbliższą restauracją od Hotelu CALISIA jest restauracja - kawiarnia CAFE KARAFKA przy ul. Górnośląskiej 10 (280 m od hotelu). Przeciętny to lokal, standardowy, gdzie charakterystycznie ustawione są stoliki przy dużych oknach, na podwyższeniu, i stąd chyba każdy zna ten lokal, a specjalnością tego lokalu są naleśniki. Obsługa i zamawianie tylko przy barze, bez serwisu stolików - jedynie sprzątanie po. Przed zamówieniem trzeba sobie z góry upatrzyć stolik, a jest to potrzebne dla przyjmującego od nas zamówienie.
A CO WARTO ZWIEDZIĆ W KALISZU PODCZAS ZLOTU
No tak, gdy już jesteście zakwaterowani i posileni, czas zacząć zwiedzać Kalisz... ;-)
W związku ze zlotem IPON-u, który ma się odbyć w maju w Kaliszu, Monika „Monia74” poprosiła mnie o sporządzenie wykazu zabytków i miejsc, które będzie warto zwiedzić w Kaliszu. Poniżej wyszczególniłem w punktach miejsca i zabytki, które w y t y c z a j ą t r a s ę krótszą - do pokonania w 60 min, a dotyczącą lokacji Kalisza i pokazującą najstarsze zakątki miasta, oraz trasę nieco dłuższą, rozszerzoną o miejsca i obiekty klasycystyczne powstałe w czasach Królestwa Polskiego.
Zestawienie miejsc i zabytków do zwiedzenia sporządziłem w oparciu o kaliski quest pt. „Początki lokacyjnego Kalisza”, dostępny także do pobrania na stronie internetowej Centrum Informacji Turystycznej (CIT) w Kaliszu: <http://cit.kalisz.pl/cat2show,31,1675>, [dostęp: 3 kwietnia 2019], oraz w oparciu o broszurę „Kaliski Szlak Niepodległości”, dostępną w Centrum Informacji Turystycznej w Kaliszu przy ul. Zamkowej.
Trasy, które „wytyczyłem” dla nas do zwiedzenia w Kaliszu
1. RATUSZ na Głównym Rynku, neoklasycystyczny 1920-1924.
Wejście na wieżę ratuszową jest niemożliwe ze względu na jej odbywający się remont.
2. KATEDRA KALISKA - Kościół pw. św. Mikołaja Biskupa w stylu gotyckim 1253-1257, dawniej kościół kanoników laterańskich - stąd przy ul. Kanonickiej. Warto zwiedzić :-).
3. MURY OBRONNE miasta Kalisza, połowa XIV wieku [XIII-XV w.], najdłuższy fragment murów przy ul. Parczewskiego a Szklarskiej.
(3a. PAŁAC PUCHALSKICH przy placu Kilińskiego 4, klasycystyczny z lat 1820-1830 [1829-1831], byłego oficera napoleońskiego. W kamienicy tej spędziła dzieciństwo i młodość Maria Konopnicka.
(3b. Pobernardyński KOŚCIÓŁ I KLASZTOR OO. JEZUITÓW przy ul. Stawiszyńskiej, zabudowania zespołu klasztornego późnorenesansowe, wzniesione w latach 1592-1622.
(Pobernardyński Kościół rektoralny pw. Nawiedzenia NMP - Kościół Rzymskokatolicki funkcjonujący jako Sanktuarium Serca Jezusa Miłosiernego).
„W tymże miejscu, znajduje się też najstarszy kaliski pomnik, który związany jest z odwrotem wojsk napoleońskich spod Moskwy. Wówczas to utworzono w klasztorze bernardynów lazaret, a zmarłych w nim żołnierzy grzebano w przed kościołem. Kolumnę-pomnik, w roku 1813 wznieśli żołnierze francuscy w miejscu pochówku około 300 towarzyszy broni”. Źródło: <https://wkaliszu.pl/...rnardynski.html>, [dostęp: 3 kwietnia 2019].
„Kolejny tragiczny dla konwentu bernardyńskiego okres wiąże się z przemarszem wojsk napoleońskich przez Kalisz. W 1812 r., w czasie ich odwrotu spod Moskwy, klasztor zamieniony został na lazaret wojenny dla wojsk francuskich i bawarskich. Zakonników przemocą usunięto, a ogrójec kościelny zamieniony został na cmentarz dla żołnierzy zmarłych z wycieńczenia i na różne choroby epidemiczne. (...) Wspólną mogiłę żołnierzy upamiętnili Francuzi wznosząc istniejący do dzisiaj w ogrójcu kościelnym obelisk w kształcie kolumny”. Źródło: <http://www.kalisz.in...l-jezuitow.html>, [dostęp: 3 kwietnia 2019].
Mało kto w Kaliszu wie, że w ogrójcu kościoła jezuitów znajduje się obelisk - nieopisany, poświęcony żołnierzom napoleońskim z odwrotu z Moskwy w 1812, także poświęcony tym żołnierzom poległym w bitwie z goniącymi wojskami carskimi na Tyńcu w Kaliszu.
Warto to miejsce odwiedzić :-).
4. BASZTA DOROTKA na tyłach Narodowego Sanktuarium św. Józefa - Bazyliki kolegiackiej Wniebowzięcia NMP, od strony parku.
Możliwe jest zwiedzanie BASZTY DOROTKI wraz z przewodnikiem po uprzednim zgłoszeniu. Wejście na basztę - bilet normalny kosztuje 6 zł, a ulgowy 4 zł.
(4a. PLAC ŚW. JÓZEFA, na którym w roku 1999 stanął pomnik Jana Pawła II).
5. PARK MIEJSKI w Kaliszu, założony w 1798 - najstarszy park miejski w Polsce, w XIX wieku uważany za najpiękniejszy polski ogród publiczny, wpisany do rejestru zabytków w 1964. Źródło: <https://pl.wikipedia...ejski_w_Kaliszu>, [dostęp: 3 kwietnia 2019].
- RESTAURACJA KTW
W Parku Miejskim na wprost Mostu Teatralnego i niedaleko Teatru im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu mieści się RESTAURACJA KTW PARK (Kaliskiego Towarzystwa Wioślarskiego, Park Miejski 2). Jest to restauracja po remoncie, z ogródkiem na świeżym powietrzu i z widokiem na pobliski teatr poprzez rzekę Prosnę.
Hmm... Zdania klientów na temat tej restauracji są nieco podzielone, aczkolwiek jest tam przyjemnie, i dość smacznie, i sądzę, że można tam wejść... i coś sobie zamówić, posiedzieć i podelektować się plenerami.
6. KOŚCIÓŁ FRANCISZKANÓW pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika w kompleksie Klasztoru oo. Franciszkanów przy ul. Sukienniczej 7, wczesnogotycki z XIII wieku (ufundowany w 1257).
Uważa się, że w tym kościele są najpiękniejsze w Kaliszu późnorenesansowe sklepienia. Warto je obejrzeć :-).
(6a. ALEJA WOLNOŚCI w Kaliszu, klasycystyczna, reprezentacyjna, wytyczona w 1800).
(6b. GMACH SĄDU OKRĘGOWEGO przy al. Wolności - Pałac Trybunalski w Kaliszu znany jako „Trybunał”, klasycystyczny, empirowy, wzniesiony na polecenie władz carskich w latach 1819-1821).
(6c. JAZ FRANCISZKAŃSKI albo też Kazimierzowski na rzece Prośnie wybudowany w 1875 (przy ul. Kazimierzowskiej) oraz Mała Elektrownia Wodna. Tama - jaz zasuwowy spiętrzający i dostarczający wodę do produkcji sukna w foluszu fabrykantów braci Repphanów w XIX wieku).
(6d. MOST KAMIENNY - najstarszy istniejący w Kaliszu most drogowy na Prośnie, w ciągu ul. Śródmiejskiej, powstał według projektu architekta Sylwestera Szpilowskiego, klasycystyczny z lat 1824-1825).
PONADTO
- MUZEUM HISTORII PRZEMYSŁU W OPATÓWKU przy ul. Kościelnej, jedyne w Europie Muzeum Historii Przemysłu. Muzeum mieści się w klasycystycznej, dawnej fabryce sukienniczej Adolfa Fiedlera z 1824.
W ekspozycji muzeum znajdują się m.in. maszyny parowe, które, jak sądzę, warto zobaczyć i obejrzeć. Opatówek miasto położone jest 11 km na wschód od Kalisza.
- Rezerwat archeologiczny na Zawodziu „Kaliski Gród Piastów” - REZERWAT ARCHEOLOGICZNY ZAWODZIE. Kalisz - Zawodzie grodzisko wczesnośredniowieczne wzniesione w bagnistej pradolinie Prosny na przełomie IX/X wieku (pierwszy gród 850-860); najstarsza historycznie część miasta Kalisza.
Wszystkie obszerniejsze informacje na temat miejsc i zabytków, nie tylko tych wyszczególnionych przeze mnie powyżej, można zasięgnąć są na stronie internetowej Centrum Informacji Turystycznej w Kaliszu: <http://cit.kalisz.pl/atrakcje>, odsyłacze: Atrakcje turystyczne/ Zabytki Kalisza.
PĄCZKI MNIAM, MNIAM!
A czy ktoś próbował pączka kupionego w sieci CUKIERNI SOWA?
Uważam, że tam są sprzedawane najlepsze - najsmaczniejsze pączki w całej Najjaśniejszej :-). Dla mnie te pączki są pyszne! Po prostu mniam, mniam! :-) W Kaliszu także można je kupić w CUKIERNI SOWA w Galerii AMBER, jak również w tejże cukierni przy ul. Zamkowej 2 (dawniejsza WŁOSKA Cukiernia, Winowiecki R.) oraz w cukierni przy ul. Górnośląskiej 44-46 - róg z ul. Polną. Smacznego! :-)
KALISZ
Dla mnie Kalisz jest miastem w sam raz! :-) Ani zbyt dużym, ani za małym :-). Zbyt dużym, gdzie potrzeba godziny - półtorej godziny, ażeby przedostać się z jednego na drugi koniec miasta albo też w godzinach szczytu ruchu miasto jest zakorkowane. Nie jest też miastem zbyt małym, gdzie można dobrze żyć, i mogę chociażby wszystko sobie kupić bądź załatwić co chcę i co mi potrzeba - włącznie z teatrem i filharmonią :-). Kalisz warto odwiedzić...
Tak więc nic innego mi już nie pozostaje, jak tylko czekać, aż mili stowarzyszeni IPON-kowie do mnie przyjadą :-).
Życząc udanego i miłego pobytu na zlocie w Kaliszu...
Kaliszanin Waldemar „WaJak”