Oto garść przepisów wprost z Czarnej Afryki Tak więc ludziska, nastawić jakąś muzykę (koniecznie z tam-tamami) i marsz do kuchni
POTRAWA Z RYŻU (Vary Amin'anana)
500g. ryżu * 800g. dyni * 300g wołowiny bez kości * 200g pomidorów * zielona cebula * 4 ząbki czosnku * łyżeczka imbiru * sól
- mięso pokroić na kawałki (jak na gulasz), włozyć do granka z wrzącą osoloną wodą, dodać obraną i drobno pokrojoną dynię, obrane i poikrojone pomidory, dwie łyżki drobno posiekanej cebuli - gotować około godziny.
- wsypać ryż, zamieszać i gotować jeszcze pół godziny
A może by tak po afrykańsku?
Rozpoczęty przez
marder
, maj 12 2004 15:53
3 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 12 maj 2004 - 15:53
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#2
Napisano 12 maj 2004 - 15:58
PIECZONE BANANY (Tiba-yoka)
6 dużych bananów * 2 kieliszki wiśniówki * 2 łyżki stopionego masła * 100g cukru pudru
- obrane ze skórki banany pokroić w poprzek na plastry grubości ok 2cm i namoczyć w wiśniówce wymieszanej z cukrem - pozostawić na 1 godzinę
- wlać stopione masło do żaroodpornego naczynia, włożyć odsączone kawałki bananów i piec 15 minut w piekarniku
- podawać na gorąco, polane syropem w którym się moczyły
6 dużych bananów * 2 kieliszki wiśniówki * 2 łyżki stopionego masła * 100g cukru pudru
- obrane ze skórki banany pokroić w poprzek na plastry grubości ok 2cm i namoczyć w wiśniówce wymieszanej z cukrem - pozostawić na 1 godzinę
- wlać stopione masło do żaroodpornego naczynia, włożyć odsączone kawałki bananów i piec 15 minut w piekarniku
- podawać na gorąco, polane syropem w którym się moczyły
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 12 maj 2004 - 16:03
KOTLETY WIEPRZOWE Z BANANAMI
4 kotlety wieprzowe * 100g słoniny * 4 małe cebule * 8 bananów (najlepiej zielone) * sól * pieprz
- pokrojoną na plastry słoninę stopić, obsmażyć kotlety na tłuszczu, dodając drobno pokrojone cebulki, doprawić solą i pieprzem
- podlać wodą (pół szklanki) i dusić 30 min na małym ogniu
- obrane banany przekroić wzdłuż i włożyć na 10 minut do mięsa
- podawać kotlety na warstwie bananów, kładąc na każdym kotlecie połówkę banana
4 kotlety wieprzowe * 100g słoniny * 4 małe cebule * 8 bananów (najlepiej zielone) * sól * pieprz
- pokrojoną na plastry słoninę stopić, obsmażyć kotlety na tłuszczu, dodając drobno pokrojone cebulki, doprawić solą i pieprzem
- podlać wodą (pół szklanki) i dusić 30 min na małym ogniu
- obrane banany przekroić wzdłuż i włożyć na 10 minut do mięsa
- podawać kotlety na warstwie bananów, kładąc na każdym kotlecie połówkę banana
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 12 maj 2004 - 16:15
AFRYKAŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA
1 szklanka posiekanej cebuli * 1 szklanka posiekanej czerwonej lub zielonej papryki * 3 ząbki utartego czosnku * 2 łyżki oleju * 4 szklanki wody * 2 szklanki posiekanych ziemniaków * 1 szklanka posiekanych pomidorów * 1/4 łyżeczki startych skórek z cytryny * 1 łyżka soku cytrynowego * papryka, pieprz i sól do smaku * posiekana zielona pietruszka
- Udusić pierwsze 3 składniki na oleju z małą ilością wody, dodać pozostałą ilość wody i resztę składników (oprócz pietruszki), a następnie gotować całość przez 30 minut. Podawać posypane pietruszką
1 szklanka posiekanej cebuli * 1 szklanka posiekanej czerwonej lub zielonej papryki * 3 ząbki utartego czosnku * 2 łyżki oleju * 4 szklanki wody * 2 szklanki posiekanych ziemniaków * 1 szklanka posiekanych pomidorów * 1/4 łyżeczki startych skórek z cytryny * 1 łyżka soku cytrynowego * papryka, pieprz i sól do smaku * posiekana zielona pietruszka
- Udusić pierwsze 3 składniki na oleju z małą ilością wody, dodać pozostałą ilość wody i resztę składników (oprócz pietruszki), a następnie gotować całość przez 30 minut. Podawać posypane pietruszką
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych