Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Propozycja na obiad

obiad

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 moro

moro

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 102 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 13:45

W sobotę będę mieć gości na obiedzie. Kompletnie jednak nie mam pomysłu co mógłbym przygotować?
Najlepiej gdyby było to coś nietuzinkowego, tak jak oklepany schabowy z kapustą...
  • 0

#2 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 12 grudzień 2017 - 14:05

Dużo będziesz miał tych gości? Co preferujesz - ryby, drób czy mięso? I najlepiej aby samo się zrobiło ;)


  • 0

#3 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

    Orator

  • Super Moderator
  • 6307 postów
  • Skąd:home

Napisano 12 grudzień 2017 - 15:15

Moro nie chcę Cię tu zasypywać, dlatego rzucę luźne propozycje, tak ażeby od czegoś zacząć. Bardzo dużo zależy od tego, na ile osób ta biesiada i jaki budżet przewidujesz przeznaczyć na ten cel ;) Starałam się, aby propozycje były w miarę proste, ale jeśli dla Ciebie okażą się za trudne to, doskonale to rozumiem i akceptuje. Sama wciąż się uczę i próbuję się odnaleźć w kuchni, a jest co gotować i smakować.
1. Rosół jest już tak oklepany, że go nie zaproponuje. Poza tym po jego zjedzeniu człowiek i tak czuje się głody. Dlatego zamiast tego proponuje devolay zawijane z szynką, musztardą i żółtym serem. Nie ma tutaj wielkiej gimnastyki.
2. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i zapiekana żółtym serem. W tym wypadku więcej pracy, ale za to smaczne i można się najeść.
3. U Nas sprawdziła się i została zaakceptowana sałatka z makaronem z chińskich zupek (składniki ogólnie dostępne).
4. Pomidory w sosie czosnkowym, (zawsze to inaczej).

 

Nie lubię gotowców, ale czasami to konieczność, a nie wybór. W tej konfiguracji można skorzystać z:

5. Polędwiczki i skrzydełka panierowane z Biedronki.

6. Kaczka faszerowana jabłkami z Biedronki.

 

Powodzenia chłopie! :)


  • 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

 

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

 

 


#4 moro

moro

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 102 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 16:04

Będą 4 osoby, razem ze mną. Budżet nie jest najgorszy ☺ trufli to może nie podam, ale też nie muszę ciąć kosztów.
Ręce mam sprawne, więc mając dokładny przepis dam radę wiele zrobić, mimo że żaden ze mnie Makłowicz.
  • 0

#5 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3603 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 12 grudzień 2017 - 21:03

Ja proponuję na pierwsze danie zupę serową a na drugie gulasz po góralsku albo zapiekankę pasterską:

 

 

Zupa serowa

    150g żółtego sera (morski lub cheddar) startego na drobnej tarce
    3 trójkąty serka topionego
    1,5 litra bulionu (może być z kostki)
    szklanka mleka
    1 cebula
    4 żółtka
    2 łyżki mąki
    150g pokrojonej w kostkę wędzonki
    kilka kromek chleba tostowego pokrojonego w kostkę
    odrobina masła do smażenia

Starty ser zalewamy mlekiem.
Do wrzącego rosołu wrzucamy topione serki, zmniejszamy ogień i mieszamy aż całkowicie się nie rozpuszczą.
Na maśle podsmażamy lekko wędzonkę, a następnie dorzucamy do zupy.
Na tej samej patelni, podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulkę, oprószamy ją mąką i jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy ją do zupy, przez cały czas mieszając.
Dodajemy ser z mlekiem i mieszamy na małym ogniu aż ser całkowicie się nie rozpuści. Wtedy zdejmujemy zupę z ognia.
Podsmażamy chleb tostowy.
Zaprawiamy zupę żółtkami i przyprawiamy ją do smaku (dodaję zawsze odrobinę startej gałki muszkatołowej, tak na czubku noża).
Po rozlaniu zupy do miseczek bądź talerzy, tuż przed jej podaniem wrzucamy grzanki.

 

 

Gulasz po góralsku (proporcje na dwie osoby, dla czworga musisz podwoić ilość składników)

1/2 kg wieprzowiny
20 dag kiszonej kapusty
2-3 cebule
1 łyżka smalcu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 l bulionu
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku

 

Mięso pokrój w kostkę, podsmaż i włóż do rondla.

Posiekane cebule uduś na smalcu, dodaj paprykę i koncentrat. Wymieszaj z mięsem, zalej szklanką (250 ml) bulionu i duś około godziny na wolnym ogniu.

Kapustę wypłucz, jeśli nie chcesz, aby była za kwaśna, odciśnij, posiekaj i wymieszaj z mięsem (ja nie płuczę). Dodaj kminek, czosnek, szczyptę przyprawy do gulaszu i resztę bulionu.

Duś, aż mięso i kapusta będą miękkie. Podawaj z chlebem lub bagietką.

 

 

Francuska zapiekanka pasterska

 

-600 g mielonego mięsa wołowego
-1 kg ziemniaków
-2 duże cebule
-1/2 szklanki mleka
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki masła
-1 łyżka oleju
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 jajko
-tymianek
-gałka muszkatołowa
-sól i pieprz

 

Obrać i posiekać drobno cebulę i 1 ząbek czosnku, następnie podsmażyć je na oleju, dodać  do niego mięso mielone i smażyć podobnie jak na sos boloński, do czasu aż się zetnie.

Dodać do mięsa  koncentrat i dobrze wymieszać.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie utłuc je na puree, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko i masło. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć mięso, przykryć je masą ziemniaczaną. Jajko rozbełtać i posmarować nim wierzch zapiekanki.

Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.


  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#6 moro

moro

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 102 postów

Napisano 13 grudzień 2017 - 11:24

Chyba zrobię zupę serową, a na drugie danie cukinię faszerowaną.
  • 1

#7 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

    Orator

  • Super Moderator
  • 6307 postów
  • Skąd:home

Napisano 13 grudzień 2017 - 13:23

Będą 4 osoby, razem ze mną. Budżet nie jest najgorszy ☺ trufli to może nie podam, ale też nie muszę ciąć kosztów.
Ręce mam sprawne, więc mając dokładny przepis dam radę wiele zrobić, mimo że żaden ze mnie Makłowicz.

 

Chyba zrobię zupę serową, a na drugie danie cukinię faszerowaną.

 

 

Przepis sprawdzony, a sam pomysł zaczerpnięty stąd:

https://www.doradcas...m-mielonym.html

 

Mięso przyprawiam po swojemu, niekoniecznie tak, jak sugerują powyżej. Zazwyczaj robię podwójne porcje, czyli zamiast jednej to dwie cukinie na osobę. Zawsze zejdą, jak nic.


  • 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

 

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

 

 


#8 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2017 - 16:27

A ja Ci zaproponuję coś takiego (wszystko na 4 porcje):
1. Podobnie jak Aniołek - filety z kurczaka zawijane w szynce
składniki:
4 filety z piersi, oliwa z oliwek, łyżeczka suszonego rozmarynu, sól, papryka ostra mielona, 8 plastrów wędzonej szynki, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 3 selery naciowe, 3 marchewki, 2 małe cukinie, 1 koncentrat pomidorowy, pół szklanki białego, wytrawnego wina, łyżeczka startej skórki z cytryny, łyżka siekanej natki pietruszki

2. szaszłyk z kurczaka
składniki:
40 dkg filetów z piersi, ząbek czosnku, 7 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka łagodnej curry, marchewka, sól, 1 zielona i 1 czerwona papryka, 2 małe cebule,6 plasterków boczku sól czarny pieprz. Ponadto 4 szpadki szaszłykowe

3. kurczak z ryżem z patelni
składniki:
25 dkg niełuskanego ryżu, 1 cebula, po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce, dojrzały pomidor 4 filety z piersi, 1 ząbek czosnku, olej do smażenia, sól, czarny pieprz ,5 łyżeczki średnio ostrej papryki, 2 łyżki masła, pęczek zielonej pietruszki


4. skrzydełka kurze na sposób chiński

składniki:

8-12, ale jak będzie 16 nic się nie stanie skrzydełek, 1/2 łyżki imbiru w proszku lub 1 mały kawałek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu płynnego, 2 łyżki sherry, 4 łyżki sosu sojowego 100 ml bulionu 1 łyżka oleju do smażenia. 

Obowiązkowo ryż do tego + jakaś sałatka

5. schab słodko-kwaśny
https://www.ipon.pl/...-słodko-kwaśny/

6. smażony kurczak po jawajsku
http://gotowanie.one...jsku,99344.html

 

7. parę innych propozycji
https://www.ipon.pl/...sy/#entry178173

8. jako przystawka fondue....


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych