Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Przepisy na rybę

ryba

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aribeth

Aribeth

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 152 postów

Napisano 26 wrzesień 2017 - 20:44

Od kilku dni mam straszną ochotę na rybę. Czy macie może jakieś ciekawe przepisy na jej przyrządzenie? Bo nie chciałabym po raz enty ryby smażonej w panierce.


  • 0

#2 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 27 wrzesień 2017 - 17:34

Planujesz dzwonka z ryby czy filet?
To co mogę Ci zaproponować z ciekawszych przepisów:
pieczone filety z dorsza, ryba w sosie rodzynkowym, filety zapiekane z pieczarkami, ryba w sosie maltańskim, ryba w cieście, ryba w sosie pieczarkowym, ryba duszona z warzywami, ryba w sosie z białego wina, ryba w sosie migdałowym, rybne ragout z warzywami, filety z jajkiem i serem, filety po bałkańsku, dorsz w sosie sherry, ryba z masłem pomarańczowym, pstrąg w sosie ziołowym, kotlety mielone z ryby, filety z sandacza z ziemniakami, rolady rybne w sosie śmietanowym, ryba w winie, ryba z grzybami mung, dorsz zapiekany z chrzanem i jabłkiem, pikantne krokiety rybne.


  • 0

#3 Aribeth

Aribeth

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 152 postów

Napisano 27 wrzesień 2017 - 17:45

Planujesz dzwonka z ryby czy filet?

 

Filet. Nie lubię wybierania ości.

Kuba, nie zrozum mnie źle, ale wygooglać mnóstwo przepisów, mogę sama. Mnie chodzi o sprawdzone przepisy, które sami mieliście okazję sprawdzić.

 

Przepraszam, jeżeli wcześniej wyraziłam się niezbyt precyzyjnie.


  • 0

#4 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

    Orator

  • Super Moderator
  • 6290 postów
  • Skąd:home

Napisano 27 wrzesień 2017 - 17:51

Z tego względu, że lubię łososia to często korzystam z takich przepisów:

http://www.smakizyci...zonym-lososiem/

http://www.smakizyci...howej-panierce/

 

Dla odmiany lubię:

http://www.mojegotow...yba-z-warzywami

 

Stosuje przyprawę do ryb, sól morską oraz pieprz cytrynowy. Smacznego! :)


  • 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

 

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

 

 


#5 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3580 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 27 wrzesień 2017 - 18:50

Weź filet bez skóry, z dowolnej ryby (oprócz karpia, on się nie nadaje), posyp go z obu stron wegetą. Następnie posmaruj go z obu stron majonezem, a następnie posyp obficie z obydwu stron posiekanym koperkiem. Owiń całość folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku jakieś 30 minut.

Podawaj z ryżem i surówką.

Przepis sprawdzony, osobiście :)


  • 1

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#6 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 27 wrzesień 2017 - 19:37

Kuba, nie zrozum mnie źle, ale wygooglać mnóstwo przepisów, mogę sama. Mnie chodzi o sprawdzone przepisy, które sami mieliście okazję sprawdzić.


Akurat, te nie są z googla i są sprawdzone.
  • 0

#7 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3580 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 28 wrzesień 2017 - 17:59

Akurat, te nie są z googla i są sprawdzone.

 

Kuba, to wrzuć je tutaj. Ja też chętnie wypróbowałbym te przepisy. Zwłaszcza filet zapiekany z pieczarkami i ryba w sosie maltańskim brzmią bardzo smacznie :)


  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#8 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 29 wrzesień 2017 - 12:12

Akurat, te nie są z googla i są sprawdzone.

 

Nie doceniłem woojka :/ tym bardziej, że przepisy pochodzą z czasów, gdy o googlu jeszcze się nie śniło. Ale przepisy wrzucam jako sprawdzone.

Ryba pieczona z pieczarkami: (porcja dla 4 osób )
600 g filetów z ryby, 1 cebula, 1 marchew 4 łyżki masła, 1/4 l białego wytrawnego wina, 250 g pieczarek, 3 łyżki mąki, 1/4 l śmietany, 2 żółtka, sól, pieprz. 4 łyżki sera Edamer, 2 łyżki siekanej natki

Obraną cebulę i marchew pokroić na cienkie plasterki, po czym udusić do zeszklenia na 2 łyżkach masła, dodać białe wino i zagotować.
Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winnym sosem przykryć i piec ok. 15 min w temp. 175 st. Sos przecedzić.
W międzyczasie oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i podsmażyć 2 minuty na roztopionym na średnim ogniu maśle, po czym zdjąć z patelni.
Do przecedzonego sosu z ryby dodać mąkę, dolać śmietanę, rozmieszać i 10 minut gotować. Grzyby i żółtka ostrożnie wymieszać, sos doprawić do smaku.
Rybę polać sosem, posypać serem i zapiec przez 10 min. w temp. 250 st. Posypać natką pietruszki.

 

Ryba w sosie maltańskim

4 porcje halibuta (po 200 g), 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka kropel sosu Worcester
Sos jest odmiana sosu holenderskiego:
200 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki białego wina, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej, 3 łyżki soku pomarańczowego,  4 kawałki folii aluminiowej (po 40 cm)

 

Rybę umyć, osuszyć i przyprawić solą, sokiem z cytryny i sosem Worcester. Pojedyncze porcje ryby kłaść na posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i dokładnie zawinąć.
Do dużego garnka nalać wodę na wysokość około 5 cm i zagotować. Zawinięte porcje ryby ułożyć na dnie garnka i gotować na małym ogniu. ok. 12 minut
Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka, wino, sól i pieprz mieszać na parze. Do powstałej masy dodawać stopniowo po łyżeczce masła.
Sos doprawić sokiem cytrynowym i pomarańczowym oraz skórką pomarańczową.


  • 0

#9 otik

otik

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 167 postów
  • Skąd:pyrlandia

Napisano 30 wrzesień 2017 - 21:17

Weź filet bez skóry, z dowolnej ryby (oprócz karpia, on się nie nadaje), posyp go z obu stron wegetą. Następnie posmaruj go z obu stron majonezem, a następnie posyp obficie z obydwu stron posiekanym koperkiem. Owiń całość folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku jakieś 30 minut.

Podawaj z ryżem i surówką.

Przepis sprawdzony, osobiście :)

Piekarnik na ile stopni? :)


  • 0

#10 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 01 październik 2017 - 10:23

180 :)


  • 0

#11 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3580 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 01 październik 2017 - 19:43

Piekarnik na ile stopni?

 

180-200

 

1/4 l białego wytrawnego wina,

 

Zastanawiam się, czym zastąpić wino?


  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#12 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 01 październik 2017 - 23:18

Zastanawiam się, czym zastąpić wino?

 

Hmm, Raczej jak coś robiłem, to zawsze starałem się dawać oryginalne z przepisu rzeczy. Z pobieżnego rzucenia okiem na problem - spróbuj zmieszać sok z jasnych winogron z odrobiną octu winnego.


  • 0

#13 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3580 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 02 październik 2017 - 20:18

Hmm, Raczej jak coś robiłem, to zawsze starałem się dawać oryginalne z przepisu rzeczy.

 

Tak, wiem. Ale w moim przypadku wino akurat nie wchodzi w grę.

 

 

 

Z pobieżnego rzucenia okiem na problem - spróbuj zmieszać sok z jasnych winogron z odrobiną octu winnego.

 

Sok jest zbyt słodki, w przepisach mowa o winie wytrawnym.

Chyba jednak znalazłem rozwiązanie problemu. Dostępne są wina bezalkoholowe, także w sprzedaży przez net :)

 

 

 

 

 

W tym momencie ryba idzie w odstawkę, pierwsze co biorę na warsztat to klasyczny coq au vin :cool:


  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#14 otik

otik

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 167 postów
  • Skąd:pyrlandia

Napisano 29 lipiec 2021 - 15:08

Dla tych co lubią filety z rybki panierować to polecam panierować w cieście na naleśniki, tylko to ciasto robimy na piwie.


  • 0

#15 Solin

Solin

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 102 postów

Napisano 29 lipiec 2021 - 19:00

Popieram "robienie" na piwie :)


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych