Od kilku dni mam straszną ochotę na rybę. Czy macie może jakieś ciekawe przepisy na jej przyrządzenie? Bo nie chciałabym po raz enty ryby smażonej w panierce.

#1
Napisano 26 wrzesień 2017 - 20:44
#2
Gość_kuba_*
Napisano 27 wrzesień 2017 - 17:34
Planujesz dzwonka z ryby czy filet?
To co mogę Ci zaproponować z ciekawszych przepisów:
pieczone filety z dorsza, ryba w sosie rodzynkowym, filety zapiekane z pieczarkami, ryba w sosie maltańskim, ryba w cieście, ryba w sosie pieczarkowym, ryba duszona z warzywami, ryba w sosie z białego wina, ryba w sosie migdałowym, rybne ragout z warzywami, filety z jajkiem i serem, filety po bałkańsku, dorsz w sosie sherry, ryba z masłem pomarańczowym, pstrąg w sosie ziołowym, kotlety mielone z ryby, filety z sandacza z ziemniakami, rolady rybne w sosie śmietanowym, ryba w winie, ryba z grzybami mung, dorsz zapiekany z chrzanem i jabłkiem, pikantne krokiety rybne.
#3
Napisano 27 wrzesień 2017 - 17:45
Planujesz dzwonka z ryby czy filet?
Filet. Nie lubię wybierania ości.
Kuba, nie zrozum mnie źle, ale wygooglać mnóstwo przepisów, mogę sama. Mnie chodzi o sprawdzone przepisy, które sami mieliście okazję sprawdzić.
Przepraszam, jeżeli wcześniej wyraziłam się niezbyt precyzyjnie.
#4
Napisano 27 wrzesień 2017 - 17:51
Z tego względu, że lubię łososia to często korzystam z takich przepisów:
http://www.smakizyci...zonym-lososiem/
http://www.smakizyci...howej-panierce/
Dla odmiany lubię:
http://www.mojegotow...yba-z-warzywami
Stosuje przyprawę do ryb, sól morską oraz pieprz cytrynowy. Smacznego!
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
#5
Napisano 27 wrzesień 2017 - 18:50
Weź filet bez skóry, z dowolnej ryby (oprócz karpia, on się nie nadaje), posyp go z obu stron wegetą. Następnie posmaruj go z obu stron majonezem, a następnie posyp obficie z obydwu stron posiekanym koperkiem. Owiń całość folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku jakieś 30 minut.
Podawaj z ryżem i surówką.
Przepis sprawdzony, osobiście
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#6
Gość_kuba_*
Napisano 27 wrzesień 2017 - 19:37
Kuba, nie zrozum mnie źle, ale wygooglać mnóstwo przepisów, mogę sama. Mnie chodzi o sprawdzone przepisy, które sami mieliście okazję sprawdzić.
Akurat, te nie są z googla i są sprawdzone.
#7
Napisano 28 wrzesień 2017 - 17:59
Akurat, te nie są z googla i są sprawdzone.
Kuba, to wrzuć je tutaj. Ja też chętnie wypróbowałbym te przepisy. Zwłaszcza filet zapiekany z pieczarkami i ryba w sosie maltańskim brzmią bardzo smacznie
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#8
Gość_kuba_*
Napisano 29 wrzesień 2017 - 12:12
Akurat, te nie są z googla i są sprawdzone.
Nie doceniłem woojka :/ tym bardziej, że przepisy pochodzą z czasów, gdy o googlu jeszcze się nie śniło. Ale przepisy wrzucam jako sprawdzone.
Ryba pieczona z pieczarkami: (porcja dla 4 osób )
600 g filetów z ryby, 1 cebula, 1 marchew 4 łyżki masła, 1/4 l białego wytrawnego wina, 250 g pieczarek, 3 łyżki mąki, 1/4 l śmietany, 2 żółtka, sól, pieprz. 4 łyżki sera Edamer, 2 łyżki siekanej natki
Obraną cebulę i marchew pokroić na cienkie plasterki, po czym udusić do zeszklenia na 2 łyżkach masła, dodać białe wino i zagotować.
Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winnym sosem przykryć i piec ok. 15 min w temp. 175 st. Sos przecedzić.
W międzyczasie oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i podsmażyć 2 minuty na roztopionym na średnim ogniu maśle, po czym zdjąć z patelni.
Do przecedzonego sosu z ryby dodać mąkę, dolać śmietanę, rozmieszać i 10 minut gotować. Grzyby i żółtka ostrożnie wymieszać, sos doprawić do smaku.
Rybę polać sosem, posypać serem i zapiec przez 10 min. w temp. 250 st. Posypać natką pietruszki.
Ryba w sosie maltańskim
4 porcje halibuta (po 200 g), 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka kropel sosu Worcester
Sos jest odmiana sosu holenderskiego:
200 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki białego wina, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej, 3 łyżki soku pomarańczowego, 4 kawałki folii aluminiowej (po 40 cm)
Rybę umyć, osuszyć i przyprawić solą, sokiem z cytryny i sosem Worcester. Pojedyncze porcje ryby kłaść na posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i dokładnie zawinąć.
Do dużego garnka nalać wodę na wysokość około 5 cm i zagotować. Zawinięte porcje ryby ułożyć na dnie garnka i gotować na małym ogniu. ok. 12 minut
Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka, wino, sól i pieprz mieszać na parze. Do powstałej masy dodawać stopniowo po łyżeczce masła.
Sos doprawić sokiem cytrynowym i pomarańczowym oraz skórką pomarańczową.
#9
Napisano 30 wrzesień 2017 - 21:17
Weź filet bez skóry, z dowolnej ryby (oprócz karpia, on się nie nadaje), posyp go z obu stron wegetą. Następnie posmaruj go z obu stron majonezem, a następnie posyp obficie z obydwu stron posiekanym koperkiem. Owiń całość folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku jakieś 30 minut.
Podawaj z ryżem i surówką.
Przepis sprawdzony, osobiście
Piekarnik na ile stopni?
#10
Gość_kuba_*
Napisano 01 październik 2017 - 10:23
180
#11
Napisano 01 październik 2017 - 19:43
Piekarnik na ile stopni?
180-200
1/4 l białego wytrawnego wina,
Zastanawiam się, czym zastąpić wino?
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#12
Gość_kuba_*
Napisano 01 październik 2017 - 23:18
Zastanawiam się, czym zastąpić wino?
Hmm, Raczej jak coś robiłem, to zawsze starałem się dawać oryginalne z przepisu rzeczy. Z pobieżnego rzucenia okiem na problem - spróbuj zmieszać sok z jasnych winogron z odrobiną octu winnego.
#13
Napisano 02 październik 2017 - 20:18
Hmm, Raczej jak coś robiłem, to zawsze starałem się dawać oryginalne z przepisu rzeczy.
Tak, wiem. Ale w moim przypadku wino akurat nie wchodzi w grę.
Z pobieżnego rzucenia okiem na problem - spróbuj zmieszać sok z jasnych winogron z odrobiną octu winnego.
Sok jest zbyt słodki, w przepisach mowa o winie wytrawnym.
Chyba jednak znalazłem rozwiązanie problemu. Dostępne są wina bezalkoholowe, także w sprzedaży przez net
W tym momencie ryba idzie w odstawkę, pierwsze co biorę na warsztat to klasyczny coq au vin
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#14
Napisano 29 lipiec 2021 - 15:08
Dla tych co lubią filety z rybki panierować to polecam panierować w cieście na naleśniki, tylko to ciasto robimy na piwie.
#15
Napisano 29 lipiec 2021 - 19:00
Popieram "robienie" na piwie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych