Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Kurczak a'la łosoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 23 maj 2014 - 22:14

Lubię eksperymentować w kuchni, czasem z nudów, czasem z ciekawości, co z tego wyjdzie. I tak powstał dodatek do sałatek lub jajek w majonezie.

 

Umytą pierś z kurczaka należy okroić z wszelkich błonek, najlepiej w ogóle odciąć wierzch i boki. Następnie powstały filet pokroić w jak najcieńsze plasterki i bardzo mocno nasolić, ciasno układając w pojemniku i przekładając plasterkami surowej marchewki lub buraka, dla dodania koloru. Po 24 godz. wypłukac z nadmiaru soli, przełożyć do słoika (bez warzyw) i zalać olejem. Przechowywac w lodówce.

 

Można nasolić z dodatkiem pokruszonego liścia laurowego i utłuczonego ziela angielskiego, ale to kompletnie zmienia smak na korzenny. Też dobre, jeśli ktoś lubi konkretniejsze smaki.


  • 2

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#2 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 25 maj 2014 - 15:36

Tego fileta nie gotuje się ani nie smaży? - Jeszcze nie jadłam kurczaka na surowo...


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#3 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 25 maj 2014 - 21:59

Kiciu, a śledź solony też jest niby surowy, a go nie smażysz i nie gotujesz, tylko zalewasz olejem! Nie bój się, spróbuj, to jest naprawdę dobre! A jajka w majonezie ze szczypiorkiem lub koperkiem i kawałkiem takiego "łososia" po prostu uwielbiam. 


Użytkownik misshihi edytował ten post 25 maj 2014 - 22:00

  • 0

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#4 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 26 maj 2014 - 08:46

Kochana, śledź, to zupełnie inna para kaloszy... Po prostu tyle się mówi o salmonelli, którą można "otrzymać w darze" od surowego mięsa drobiowego i jajek, że zaskoczył mnie ten przepis...


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#5 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 26 maj 2014 - 11:18

A, bo myślałam, że chodzi Ci o "surowiznę". Masz rację z tą salmonellą i innymi zagrożeniami, ale powiedz mi, nie jesz majonezu? Tam są surowe jajka. A jak robię kotlety mielone to zawsze próbuję mięsa, czy dobrze przyprawione, a surowa wieprzowina też może być przyczyną różnych schorzeń. Jem tego kurczaka bo go uwielbiam  i do tej pory nic mi nie było. Co oczywiście nie oznacza, że nie będzie, ale co mi tam.  Widać ja lubię kuchnię ekstremalną ha ha, ryzyko i dreszczyk emocji ;) a że nie stać mnie na fugu, to zadowalam się kurczakiem.  :hehe:


  • 0

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#6 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 27 maj 2014 - 10:08

W kupnym majonezie jest zwykle tyle konserwantów, że salmonella pewnie ucieka przerażona :D

 

Pomysł poddałaś ciekawy - nie wiem czy się odważę, ale kto wie :)


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#7 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 27 maj 2014 - 14:06

Dlatego przeważnie robię majonez sama, bo już wolę salmonellę od konserwantów ;)

Poza tym jest smaczniejszy.


  • 0

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#8 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 28 maj 2014 - 08:45

Podziwiam Cię kochana, że Ci się chce i masz czas na to wszystko... - Mnie po pracy to czasem nic się nie chce i zawsze staram się przygotować coś na szybko.


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#9 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 28 maj 2014 - 11:45

Kicia, majonez zrobisz szybciej, niż pójdziesz po niego do sklepu.

 

1 żółtko

łyżeczka musztardy

szczypta soli

odrobina cukru

ciut octu

troszeńkę mleka (niekoniecznie)

olej

(mam nadzieję, ze podane ilości są dokładne i zrozumiałe ;) )

 

Mieszamy żółtko, musztardę, sól i cukier, cieniutką stróżką dolewamy olej mieszając mikserem lub ręczną ubijaczką. Kiedy majonezu jest już więcej, możemy dolewać olej wiekszymi porcjami. Jeśli jest za gęsty, można dolać łyżkę mleka. Na koniec odrobina octu lub soku z cytryny, ew. jeszcze sól i cukier do smaku. 

 

Cała robota to 10 - 15 minut.

 

A teraz wyjście specjalnie po majonez:

 

Zrobić lub poprawić makijaż

Uczesać się

Ubrać

założyć pantofle

zmienić bluzkę, bo nie pasuje do spódnicy

ponownie się uczesać, bo przy zmianie bluzki zrujnowała sie fryzura

dobrać torebkę do pantofli

zmienić pantofle, bo cisną 

ponownie dobrać torebkę do nowych pantofli

wyjść z domu

pogadać z sąsiadką, która nie ma nic do roboty, tylko zawracać głowę historyjkami o swoim kochanym pieseńku

pójść do osiedlowego sklepiku

pocałować klamkę, bo pani Jadzia ma urlop

pojść do Biedronki

wybrać majonez

odstać swoje w kolejce do kasy

przy kasie zorientować się, że portfel z pieniędzmi został w poprzedniej torebce, a w Biedronce kartą nie zapłacisz

wrócić do domu

przebrać się

ZROBIĆ MAJONEZ !!!   :hehe:


  • 1

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#10 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 28 maj 2014 - 22:50

Proporcje są jak najbardziej zrozumiałe :) - Robiłam majonez nie raz, więc wiem jak go się robi.
Tylko, że ja majonez kupuję przy okazji i nie muszę wychodzić specjalnie po niego.

No i nie wykonuję tylu czynności przed wyjściem - nie lubię torebek (wolę plecaczki), nie daję się zagadać sąsiadkom, jeśli nie potrzebują nic ważnego. - Nie kupuję majonezu w osiedlowym sklepie, bo nie mają takiego, jaki mi smakuje. W Biedronce zawsze kupuję ten sam majonez, więc nie muszę zastanawiać się nad wyborem. - Zanim wyjdę na zakupy sprawdzam czy mam portfel ;) - Chyba jestem nietypową kobietą, bo nie potrzebuję wykonywać tylu czynności żeby wyjść z domu - w końcu mam iść do sklepu, a nie na imprezę  :D


Użytkownik Kicia edytował ten post 28 maj 2014 - 22:55

  • 1
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#11 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 29 maj 2014 - 00:14

Ale pożartowac zawsze można, prawda? :D


  • 0

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#12 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 29 maj 2014 - 10:29

Jasne, bardzo lubię żartować :) gotować i jeść smaczne potrawy również :D

 

Pozdrowienia od kuchennej czarodziejki (czyt. czarownicy :D ) dla siostry z talentem kulinarnym ;)

 

23558fun_kitchen_stuff.jpg


  • 1
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#13 marylka55

marylka55

    Widz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 26 sierpień 2014 - 14:12

Zainteresował mnie tytuł wątki i sam przepis ale chyba się nie odważę zjeść surowego mięsa :P


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych