Łosoś w cieście francuskim:
produkty :
300 g fileta z łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego
1-2 pory
1 cytryna
musztarda
masło
przyprawa do ryb
1 jajko
przygotowanie:
- filety pokroić w kostkę ( nie za drobną )
skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą do ryb ( odstawić )
- białe części porów pokroić w plasterki, zeszklić na maśle
gdy warzywa ostygną wymieszać je z kawałkami ryby
- ciasto francuskie pokroić w prostokąty ( ja z jednego opakowania robię osiem )
- 4 prostokąty posmarować musztardą, wyłożyć na nich nadzienie i przykryć pozostałymi kawałkami ciasta - starannie zlepić brzegi np. przyciskając widelcem ( będą ozdobne śledy na brzegach )
- wierzchy powstałych "paczuszek" nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować rozkłóconym jajkiem
- wyłożone na blasze przykrytej papierem do pieczenia "paczuszki " wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 0C i piec około 30 minut do czasu, aż wypieki zarumienią sie na złoto
Można podawać z sosem jagurtowym z ziołami ( jagurt wymieszać z posiekaną zieleniną bazylią, koperkiem, natką pietruszki oraz szczypiorkiem ) lub sosem czosnkowym