Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Serniko-szarlotka na zimno


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 12 styczeń 2014 - 21:12

1,5 litra maślanki mrągowskiej "pieczone jabłko"

4-5 kwaśnych jabłek lub duszone ze słoika

3 torebki żelatyny

2 galaretki owocowe

cukier 

cynamon

 

2 torebki żelatyny (każda na 1 litr płynu) namoczyć w małej ilości wody a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do maślanki dodać 3-4 łyżki cukru i rozpuszczoną żelatynę. Należy bardzo energicznie mieszać, gdyż w zimnej maślance żelatyna szybko tężeje. Maślankę przelać do tortownicy. 2 galaretki rozpuścić w 3/4 litra gorącej wody, zostawić do wystygnięcia. Namoczyć trzecią torebkę żelatyny. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dusić z cukrem i cynamonem do całkowitego wyparowania soku, dodać namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszać, ostudzić. Zimne jabłka wyłożyć na masę maślankową, równo rozsmarować. Zalać lekko tężejącą galaretką owocową. Po zastygnięciu ozdobić bitą śmietaną.

Wymyśliłam ten przepis na Sylwestra, ale nie zdążyłam zrobić. Teraz jest już wypróbowany i mogę spokojnie polecić, jest pycha !

Ja zrobiłam z galaretką cytrynową, ale ma ona okropny, sztuczny zapach cytryny, więc lepiej zrobić z brzoskwiniową lub agrestową.

 

 S M A C Z N E G O  !   :)


Użytkownik misshihi edytował ten post 13 styczeń 2014 - 11:03

  • 1

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#2 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 12 styczeń 2014 - 22:40

Brzmi apetycznie :P ale mam pytanko: "3p. żelatyny" - domyślam się, że chodzi o żelatynę w płatkach... - jeśli nie, to proszę o sprostowanie.

 

Ja myślałam, żeby zrobić sernik na zimno z maślanki straciatella :)


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#3 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 13 styczeń 2014 - 11:02

Nie, chodzi o zwykłą żelatynę w proszku, 3 paczki, każda na 1 litr płynu. Już poprawiłam w przepisie. :)


Użytkownik misshihi edytował ten post 13 styczeń 2014 - 11:04

  • 0

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#4 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 13 styczeń 2014 - 22:48

Dzięki za inspirację :)

 

Chyba coś wykombinuję na weekend.


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#5 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

    Orator

  • Super Moderator
  • 6290 postów
  • Skąd:home

Napisano 14 styczeń 2014 - 14:55

Mniamniuśno ;) Następnym razem to ja poproszę o niego ... :P, żart ;) :) Smaka jednak narobiłaś mi i już :)


  • 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

 

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

 

 



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych