Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

pikantna łopatka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 katte73

katte73

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 96 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 21:00

Produkty:

- 1-1,2 kg łopatki wieprzowej

- puszka czerwonej fasoli  

- 1-2 czerwone papryki

- 2 cebule

- duży pikantny keczup (500ml)

- łyżka słodkiej mielonej papryki

- przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej

- sól i pieprz

Przygotowanie :

- mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - posypujemy z umiarem przyprawą do potraw meksykańskich ( z reguły robię to wieczorem dnia poprzedniego i wstawiam na noc do lodówki ale można zrobić to tego samego dnia odstawiając przygotowane mięso na 1-2 godz. do lodówki )

następnie po wyjęciu przygotowanego mięsa z lodówki obsmażamy je 

- paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę 

- cebule obieramy i kroimy w kostkę

- do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, paprykę, cebulę i fasolę wraz z zalewą.

Polewamy keczupem, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i łyżeczką przyprawy. 

Jeżeli lubimy ostrzejsze dania można dodać posiekane chili lub czosnek, dobrym dodatkiem jest też ogórek kiszony. 

Pieczemy około 50 minut w tem. 180-2000C.

Podajemy z ryżem.


  • 3

#2 Meideen

Meideen

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 6 postów

Napisano 12 maj 2015 - 14:01

Niedawno jadłam taką łopatkę na imieninach cioci - pyszna sprawa :) Tak mi smakowało że chyba dzisiaj sama zrobię ;)


  • 0

#3 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 14 maj 2015 - 23:45

Robię podobnie, ale nie obsmażam przed pieczeniem - też jest pyszna :P


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych