Produkty:
- 1-1,2 kg łopatki wieprzowej
- puszka czerwonej fasoli
- 1-2 czerwone papryki
- 2 cebule
- duży pikantny keczup (500ml)
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej
- sól i pieprz
Przygotowanie :
- mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - posypujemy z umiarem przyprawą do potraw meksykańskich ( z reguły robię to wieczorem dnia poprzedniego i wstawiam na noc do lodówki ale można zrobić to tego samego dnia odstawiając przygotowane mięso na 1-2 godz. do lodówki )
następnie po wyjęciu przygotowanego mięsa z lodówki obsmażamy je
- paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- cebule obieramy i kroimy w kostkę
- do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, paprykę, cebulę i fasolę wraz z zalewą.
Polewamy keczupem, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i łyżeczką przyprawy.
Jeżeli lubimy ostrzejsze dania można dodać posiekane chili lub czosnek, dobrym dodatkiem jest też ogórek kiszony.
Pieczemy około 50 minut w tem. 180-2000C.
Podajemy z ryżem.