Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Kuchnia Rosyjska


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 styczeń 2004 - 12:58

Inspiracją dla tego tematu była rozmowa na temat dań kuchni rosyjskiej, którą przeprowadziliśmy na czacie, wraz z Liwią, Salsą i Pinkym :D Zaowocowało to dość intensywną pracą w kuchni oraz kilkoma przepisami, którymi chciałbym się podzielić :D


PIELMIENIE MOSKIEWSKIE

Ciasto:
2 szkl. mąki * 1 jajko * 1/2 szkl. wody * szczypta soli

Farsz:
300 g wieprzowiny * 300 g wołowiny * 1 cebula * sól, pieprz, cukier do smaku * 1/2 szkl. wody * 1 jajko do smarowania

- Do przesianej mąki wbić jajko, posolić i zarobić ciasto nożem, wlewając po trochu wodę. Do mąki można dodać przyprawy typu Vegeta, które nadadzą ciastu ciekawy smak. Ciasto dokładnie wyrobić, odłożyć na 20-30 min., nakrywając serwetką.

- Mięso pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, dodać wodę i wszystko dokładnie wymieszać.

- Ciasto rozwałkować cienko na grubość 2 mm, posmarować wierzch jajkiem, wykroić krążki niewielką foremką, nakładać łyżeczką nadzienie, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi. Zlepione pielmienie układać na deseczce posypanej mąką.

- Nalać wody do szerokiego rondla, posolić (na 4 l wody - 2 dkg soli), zagotować i wrzucać niewielkimi porcjami pielmienie, ostrożnie zamieszać łyżką, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować ok. 10 min. na słabym ogniu.
- Gdy wypłyną, wybierać je łyżką cedzakową, osączyć i doprawić do smaku.

- Podawać gorące polane ulubionym sosem lub stopionym masłem, octem, śmietaną.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#2 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 styczeń 2004 - 13:01

BLINY PSZENNE CARSKIE

6 szkl. mąki pszennej * 5 dkg drożdży * 0,6 l mleka * 5 jajek * 15 dkg masła * 25 ml śmietanki * sól * cukier do smaku

- Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, drożdży i 3 szkl. mąki.

- Gdy ciasto podrośnie, dodać do niego żółtka utarte z masłem, cukrem i solą, wymieszać. Dodać resztę przesianej mąki, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 45-60 min. w ciepłym miejscu.

- Gdy ciasto już urośnie, dodać do niego ubitą śmietankę, wymieszaną delikatnie z pianą z białek, wymieszać ciasto ostrożnie od góry do dołu, odczekać jeszcze 10-15 min. i smażyć bliny z obu stron na złoty kolor na gorącej natłuszczonej patelni.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 styczeń 2004 - 13:04

BLINY GRYCZANE

2 szkl. mąki gryczanej * 2 szkl. mąki pszennej * 4 szkl. mleka * 3 jajka * 100 ml śmietanki (kremówka) * 1 łyżka cukru * 2 łyżki masła * 2-2,5 dkg drożdży * sól

- Wsypać w naczynie mąkę gryczaną, wlać 2 szkl. ciepłego mleka z rozprowadzonymi w nim drożdżami, wymieszać całość i odstawić w ciepłe miejsce.

- Gdy ciasto podrośnie, przemieszać je łyżką, wlać resztę mleka, wsypać mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Znów postawić ciasto w ciepłe miejsce.

- Gdy podrośnie dodać żółtka utarte z miękkim masłem, cukrem i solą, wymieszać. Ubić śmietankę, połączyć ją z pianą z białek, wymieszać ostrożnie z ciastem, odstawić ciasto jeszcze na 15-20 min. i smażyć bliny.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 styczeń 2004 - 13:07

PIELMIENIE Z JAJKAMI I GRZYBAMI

Ciasto:
2 szkl. mąki * 1 jajko * 3/4 szkl. wody * sól do smaku.

Farsz:
10 jajek * 4 dkg suszonych grzybów * 1 cebula * 5 dkg masła * sól, pieprz do smaku.

- Do przesianej mąki wbić jajko, posolić i zarobić ciasto nożem, wlewając po trochu wodę. Ciasto dokładnie wyrobić, odłożyć na 20-30 min., nakrywając serwetką.

- Suszone grzyby namoczyć, ugotować, drobno pokroić, lekko podsmażyć. Do tak przygotowanych grzybów dodać pokrojoną zrumienioną na tłuszczu cebulę, pokrojone ugotowane na twardo jajka, wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

- Ciasto rozwałkować cienko na grubość 2 mm, wykroić krążki niewielką foremką, nakładać łyżeczką nadzienie, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi.
Gotować w dużej ilości posolonej wody.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#5 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 styczeń 2004 - 13:17

TWAROŻNIKI

500g. tłustego białego sera * 1/2 szklanki smietany * 2 jajka * 50g. mąki * 50g. cukru * pół paczki cukru waniliowego * masło do smażenia

- ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać połowę mąki, jajka, cukier i wanilię, dobrze wymieszać

- na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto, uformować w wałki i pociąć je, jak na leniwe pierogi

- obtoczyć w mące, i kłaść na patelnię z rozgrzanym masłem, i smażyć z obu stron na rumiano

-podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem i polane śmietaną
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#6 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 styczeń 2004 - 13:38

BITKI SKOBIELEWA

500g mielonej cielęciny * 30g czerstwej bułki * 50g masła * mała cebula * jajko * 1/2 szklanki śmietany * łyżka soku z cytryny * 4 łyżki sosu pieczeniowego * 120g szynki * 20g świezych borowików lub 100g pieczarek * sól, pieprz * 60g tłuszczu do smażenia

- obraną cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle (20g) na złoty kolor

- mięso wymieszać z namoczoną i dobrze odciśniętą bułką, dodać cebulę i jajko, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać

- z masy mięsnej uformować małe zrazy, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na tłuszczu

- oczyszczone grzyby pokroić w paski, włożyć do rondla, usmażyć na maśle, dodając pokrojoną w paski szynkę

- sos wymieszać ze śmietaną, dodać sok z cytryny i wlać do rondla z grzybami i szynką

- włożyć usmażone bitki i zagrzać pod przykryciem

- podawać z ziemniakami puree i kwaszonymi ogórkami lub sałatą
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#7 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 styczeń 2004 - 15:11

CHŁODNIK BIAŁORUSKI
500g szczawiu * 4 średnie świeże ogórki * garść szczypiorku * łyżeczka masła * łyżeczka tartego chrzanu * łyżka cukru * 4 jajka * litr kwasu chlebowego * sól * koperek

- przebrany o opłukany szczaw udusić pod przykryciem na maśle, przetrzeć

- ogórki obrac i pokroić o w kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać

- jajka ugotować na twardo, żółtka rozetrzeć z chrzanem a białka drobno posiekać

- wszystkie składniki włożyć do wazy, zalać zimnym kwasem chlebowym i posolić

- podawać bardzo zimny
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#8 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 styczeń 2004 - 15:20

KWAS CHLEBOWY

600g chleba żytniego * 250g cukru * 10g drożdży * skórka z połowy cytryny

- chleb pokroić na kromki i wysuszyć w piekarniku

- kromki ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu, i zalać wrzącą ocukrzoną wodą (5 litrów), przykryc ściereczką i odstawić na 4-5 godzin

- przecedzić przez gazę do innego naczynia i dodać drożdże, zostawić przykryte na dalsze 4-5 godzin aż na wierzchu utworzy się piana

- po powtórnym przecedzeniu zlewac do butelek, do których należy wrzucić po 2-4 rodzynki i po ziarnku ryżu, zakorkować wyparzonym korkiem i przenieść w chłodne miejsce, gdzie przetrzymywać w pozycji leżącej. Po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia.

przed otwarciem butelki nie wstrząsać nią!!
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#9 Pinky

Pinky

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 227 postów

Napisano 17 styczeń 2004 - 15:27

Kwas miodowy
Moj kolega Sasza twierdzi ze na kaca jak znalazl.

300 g miodu pszczelego*80 g rodzynkow*1 cytryna*1 lyzeczka maki*10 g drozdzy*6 l wody

Miodek, rodzynki oraz cytrynke wsadzic w kamionke lub inne naczynie i zalac wrzatkiem. Po ostygnieciu dodajemy drożdze wymieszane z maka i dwoma lyzkami wody (stolowymi)

Po 16 godzinach usunac wyplyniete rodzynki i cytryne (rodzynki mozna pozrec) Kwas rozlewamy do porzadnie wyparzonych butelek tak w 4/5 i korkujemy szczelnie. Teraz mozna je umiescic w chlodnej piwnicy zeby czekaly na nasz powrot z popijawy
  • 0
Nie nauczono mnie paciorka, nigdy nie byłem u spowiedzi.
Więc od czupryny do rozporka, niejeden diabeł we mnie siedzi.

#10 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 styczeń 2004 - 15:32

Trzeba będzie wypróbować :D Zapowiada się smacznie 8) 8)
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#11 basiak

basiak

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów

Napisano 17 styczeń 2004 - 21:11

Jakbym tam była, ... pielmienie :oops: jadła i kwas miodowy piła... :lol: (BB)

Dołączona grafika
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
  • 0

#12 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 23 styczeń 2004 - 15:57

WATRUSZKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

1kg pszennej mąki * 1/2 litra mleka * 40g drożdży * 60g masła * 3 jajka * łyżka cukru * szczypta soli
Nadzienie: 300g białego sera * 2 jajka * 80g cukru pudru * łyżka masła

- z połowy mąki, drożdży i mleka zrobić zaczyn i pozostawić w cieple na godzinę

- twaróg przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, dodać do niego jajka, cukier puder i masło, dobrze wymieszać

- do zaczynu dodać stopione i przestudzone masło, mąkę, jajka i sól, dobrze wyrabiać, aby ciasto było gładkie i odchodziło od ręki, pozostawić ponownie w cieple na 2 godziny

- wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, chwile wyrabiać, pokroić na małe kawałki równej wielkości i formować małe bułeczki

- kłaść na wysmarowanej masłem blasze, w odstępach 4 cm i pozostawić do wyrośnięcia

- gdy trochę wyrosną, w każdej bułeczce wycisnąć zagłębienie

- nałożyć nadzienie, posmarować brzego watruszek rozbełtanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w rogrzanym (180) piekarniku
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych