Dowolne grzyby, mogą być też pieczarki, gotujemy w niezbyt kwaśnej zalewie octowej z zielem ang., liściem lautowym i białą gorczycą. Zostawiamy do wystygnięcia albo nawet na noc. Następnie porządnie odsączamy na sitku, wkładamy do słoików przekładając dużą ilością pokrojonego w plasterki czosnku i kawałkami papryczek chili lub innych ostrych. Zalewamy olejem i odstawiamy na kilka dni do lodówki, żeby grzyby przeszły smakiem czosnku i papryczek. Świetne na zakąskę do wódki.
Grzyby w oleju
#1
Napisano 29 wrzesień 2013 - 20:14
"W iskier krzesaniu żywem , materiał to rzecz główna.
Trudno najtęższym krzesiwem
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .
#2
Napisano 29 wrzesień 2013 - 22:42
Dowolne grzyby, mogą być też pieczarki, gotujemy w niezbyt kwaśnej zalewie octowej z zielem ang., liściem lautowym i białą gorczycą. Zostawiamy do wystygnięcia albo nawet na noc. Następnie porządnie odsączamy na sitku, wkładamy do słoików przekładając dużą ilością pokrojonego w plasterki czosnku i kawałkami papryczek chili lub innych ostrych. Zalewamy olejem i odstawiamy na kilka dni do lodówki, żeby grzyby przeszły smakiem czosnku i papryczek. Świetne na zakąskę do wódki.
O, tak ! Są pyszne ! .... bo już Twoją wersję próbowałam ale ja dodałabym troszkę cukru, a ociupinkę mniej ostrej papryki. Ale to tylko moje zdanie !!!!!!!
Ale ten Twój smalczyk z jabłkiem ..... ummmm ... wszystko inne ma pod sobą !
Użytkownik Malina edytował ten post 29 wrzesień 2013 - 22:45
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych