Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

ogórki małosolne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 26 lipiec 2013 - 16:57

Ciężko jest teraz dostać (przynajmniej koło mnie) koper do ogórków w wiązkach, są przeważnie zestawy do kwaszenia, gdzie tego kopru jest zdecydowanie za mało. Dlatego, aby podnieść ich smak, do kwaszenia można dodać kminku, który pachnie tak samo, jak ususzone nasiona kopru. Komu zależy na błyskawicznym ukwaszeniu ogórków lub kapusty na surówkę, może je zalać dobrze ciepłą wodą z goyowanych ziemniaków, ale mogą długo nie postać. To taki sposób "na już".


  • 1

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#2 dani

dani

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 322 postów
  • Skąd:Wrocław

Napisano 26 lipiec 2013 - 23:02

To ja mam szczęcie bo u mnie w każdym warzywniaku są :)


  • 0
"Warto, warto żyć" -Tuwim Julian

#3 adaa

adaa

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 10 postów

Napisano 03 sierpień 2013 - 20:27

Ta przyprawa do kwaszenia ogorkow nie jest zla ,  ja jeszcze dodaje liscie wisni i winogrona . Mozna dodac tez skorki chleba i zalac goraca woda to do chrupania sa juz na nastepny dzien


  • 0

#4 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 04 sierpień 2013 - 08:29

Wiem, że dodaje sie liście wiśni, czarnej porzeczki i dębu, ale o winogronowych nie słyszałam. A co one dają? Jakiś smak, zapach? Będę musiała wypróbować.


  • 0

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#5 Jutrzenka

Jutrzenka

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 288 postów

Napisano 05 sierpień 2013 - 13:29

Dodany liść powoduje,że ogórek jest twardy,jędrny. :)


  • 0

#6 darek344

darek344

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 10 postów

Napisano 08 sierpień 2013 - 07:04

Twardy i jędrny ogórek to podstawa. 


  • 3

Regulamin serwisu punkt 11:

Zabrania się umieszczania w sygnaturze linków zewnętrznych i adresów e-mail, oraz informacji reklamowych.


#7 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 09 sierpień 2013 - 06:23

Twardy i jędrny ogórek to podstawa.

 

salut.gif

 

 

I jeszcze pytanie z dziedziny ogórkowej: zamierzam pobawić się w zrobienie ogórków w occie. Przepis na zalewę, to nie problem. Jedyne co mnie zastanawia, to jak długo powinienem poddawać słoiki z ogórkami obróbce termicznej? Nie chcę ich rozgotować, chcę żeby były twarde i chrupiące.


  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#8 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 09 sierpień 2013 - 07:13

Nie wiem jakie sa inne przepisy, ale ja po prostu zalewam wrzącą zalewą, mocno zakręcam słoik i stawiam do góry dnem do wystygnięcia. Jak wystygną, to juz sie nadają do jedzenia. Nie wiem ile czasu mogą postać zamykane w ten sposób, bo nigdy długo nie postały - były za dobre.


  • 0

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#9 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 09 sierpień 2013 - 16:27

Marder - ogórki konserwowe należy pasteryzować niezbyt długo, jakieś 5-7 min. (max!) od czasu zagotowania wody. - No i najważniejsze - im mniejszy słoik i drobniejsze ogórki, tym krótszy czas pasteryzowania.


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych