Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Filety z piersi kurczaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 katte73

katte73

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 96 postów

Napisano 18 marzec 2013 - 21:00

Filety w cieście naleśnikowym:

- 2 pojedyncze filety z kurczaka

- 30 dag żółtego sera

- czerwana papryka

- puszka kukurydzy

- szczypiorek

- 2 jajka

- sól, pieprz

-1/2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki mleka

-  olej

Przygotowanie:

Filety cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka

- z mąki, jajek, mleka i 1/4 szklanki wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe - obtaczamy filety i smażymy na oleju

- paprykę kroimy w małą kostkę, siekamy szczypiorek, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, kukurydzę osączamy

Kotelty wkładamy do naczynia żaroodpornego, każdy posypujemy, kukurydzą, papryką i serem.

Pieczemy aż ser się roztopi - wyjmujemy i posypujemy szczypiorkiem - kotlety podajemy na ciepło  

 

 Faszerowane serkiem topionym:

- 4 pojedyncze filety z kurczaka

- 20 dag serka topionego

- 8 łyżeczek majonezu

- sól, pieprz, vegata

- 2 jajka

- olej, bułka tarta

Przygotowanie:

Mięso kroimy w 8 plastrów i lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem

Serek topiony kroimy w 8 plasterków

Każdy plaster mięsa samrujemy łyżeczką majonezu i kładziemy po porcji serka

Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami

Roladki obtaczamy w rozkłóconych z vegetą jajkach a następnie w bułce tartej

Smażymy w mocno rozgrzanym oleju

/ zamiast majonezu można zastosowac ostrą musztardę/  

 


  • 0

#2 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 19 marzec 2013 - 13:08

W składnikach przepisu jest podane, że ciasto naleśnikowe ma być z mlekiem, a w sposobie przygotowania, że z wodą... - to jak to ma być w rzeczywistości? - Niby różnica nie taka wielka, ale warto wiedzieć...


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#3 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2013 - 19:45

Myślę, że to przejęzyczenie i ja bym dał mleko, bo o ile mnie pamięć nie myli, naleśniki zawsze robiło się z mleka a nie z wody... chyba, że to wersja light :D


Użytkownik kuba edytował ten post 19 marzec 2013 - 19:46

  • 0

#4 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 19 marzec 2013 - 19:48

Jak ja robię naleśniki, to używam mleka, wody i oleju - wychodzą pyszne i elastyczne. - Jednak do panierki nie jest potrzebna elastyczność, tylko bardziej chrupkość... - tak mi się wydaje :)


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#5 katte73

katte73

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 96 postów

Napisano 19 marzec 2013 - 21:39

Do ciasta naleśnikowego w którym obtaczam filety dodaję zarówno mleko jak i wodę ( wody nie podałam w składnikach)


  • 0

#6 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 19 marzec 2013 - 23:05

Dzięki za uściślenie :)
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#7 mietowa

mietowa

    Widz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 marzec 2013 - 13:11

A co do różnic w składnikach, jak podmienię kurczaka na indyka to może być? Bo w polo ma być indyl za 16 zł kilo i chciałabym kupić - bo już dawno indyczego mięsa nie jadłam, a jak czytam ten przepis, to aż slinka cieknie :D
  • 0

#8 katte73

katte73

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 96 postów

Napisano 22 marzec 2013 - 12:12

Z indyka nie robiłam w/wymienionych przepisów - z indyka to robię;

 

- Makaron z indykiem i brokułem

 

Składniki:

1.   makaron świderki

2.   1/2 kg piersi z indyka

3.   1 brokuł

4.   1-3 cebule

5.   500g pieczarek

6.   kilka ząbków czosnku

7.   pęczek koperku

8.   3 pomidory ( duże ) albo 6 koktajlowych

9.   ser ( parmezan, gouda lub mozzarella)

10  sól, pieprz, oliwa z oliwek

 

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy następnie dodajemy rozgniecony czosnek i smażymy mięso na złoty kolor.

Pieczarki kroimy w cienkie plastry, cebulę w talarki i smażymy.

W osolonej wodzie z łyżką oliwy gotujemy makaron. Podgotowujemy brokuł

Na głębokiej patelni mieszamy delikatnie wszystkie składniki  - wraz z pomidorami pokrojonymi w ćwiartki - i podsamżamy

Przekładamy na półmisek posypujemy serem i koperkiem

 

Rolada z indyka:

- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem

- około 1,5 kg filet z indyka

- 5 łyżek bułki tartej

- 40 dag serka mascarpone

- puszka kukurydzy

- oliwa, sól i pieprz

- jajko

 

Fileta nacinamy tak aby powstał duży płat, lekko rozbijamy

marchewkę z groszkiem gotujemy w lekko osolonej wodzie - odcedzamy i studzimy

kukurydzę osączamy, mieszamy z groszkiem i marchewką

serek mascarpone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i warzywami - nastepnie rozsamrowujemy na mięsie zwijamy roladę i wiążemy nicią

Roladę przekładamy do wysmarowanej oliwą brytfanny lub naczynia żaroodpornego, podlewamy małą ilością wody i pieczemy 90 minut w piekarniku w tem 200C - Podczas pieczenia podlewamy roladę wytwarzającym się sosem.   

 

Na a teraz kurczak cd.

 

nuggetsy

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka

- garść płatków kukurydzianych

- jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz,

- 1 szklanka bułki tartej

- 1 łyżeczka papryki w proszku

- 1 łyżeczka czosnku w proszku

- olej do smażenia

 

przygotowanie:

- filety z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę - doprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka

- panierka - bułka tarta, mąka, papryka, czosnek i pokruszone płatki kukurydziane - mieszamy

- osobno roztrzepujemy jajko

- kawałki kurczaka namaczamy w jajku, a następnie w przygotowanej panierce - smażymy na złoty kolor

 

SOS : 2 łyżki majonezu, 4 łyżki pikantnego keczupu mieszamy i podajemy osobno do nuggetsów.

 

Wersja nr 2:

- podwójny filet lub 2 pojedyncze

- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

- 3 łyżki drobno pokrojonego żółtego sera

- białko

- sól, szczypta chili, pieprz, olej do smażenia, przyprawa do kurczaka

  przygotowanie : fileta kroimy w plastry posypujemy przyprawą do kurczaka 

  nastepnie białko lekko ubijamy i zanurzamy kawałki mięsa

- mąkę mieszamy z serem, doprawiamy chili,solą i pieprzem - dokładnie obtaczamy mięso - smażymy z obu stron na złoty kolor

( zamiast żółtego sera można użyć parmezanu )

 

Wersja nr 3

 

- 2 filety z kurczaka

- 2 szklanki maślanki

- czosnek

- opakowanie krakersów

- sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie : filety kroimy w kawałki,

Maślankę wlewamy do miski doprawiamy pieprzem i czosnkiem, odrobinę solimy - zanurzamy filety i wstawiamy do lodówki na 2 godziny

Krakiersy umieszczamy w foliowym worku i rozbijamy tłuczkiem.

Obtaczamy filety - smażymy na rozgrzanym oleju.

 

Wersja nr 4

- podwójny filet z kurczaka

- białko

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

- sól, pieprz, oregano, olej do smażenia

przygotowanie:

- fileta kroimy w paski - oprószamy solą, piperzem i oregano

- białko roztrzepujemy, mąkę wsypujemy na talerz - każdy kawałek mięsa obtaczamy dokładnie w białku a nastepnie w mące

- smażymy na złoty kolor   ---pod koniec smażenia na każdy kawałek fileta można położyć plasterek żółtego sera


Użytkownik katte73 edytował ten post 23 marzec 2013 - 10:02

  • 1

#9 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 23 marzec 2013 - 12:29

Jestem pewna, że jeśli to jest pierś z indyka, to można zastąpić pierś z kurczaka - oczywiście, inaczej trzeba je pokroić :)


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#10 mietowa

mietowa

    Widz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 25 marzec 2013 - 16:50

Inaczej kroić? Jak to? :)


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych