Z indyka nie robiłam w/wymienionych przepisów - z indyka to robię;
- Makaron z indykiem i brokułem
Składniki:
1. makaron świderki
2. 1/2 kg piersi z indyka
3. 1 brokuł
4. 1-3 cebule
5. 500g pieczarek
6. kilka ząbków czosnku
7. pęczek koperku
8. 3 pomidory ( duże ) albo 6 koktajlowych
9. ser ( parmezan, gouda lub mozzarella)
10 sól, pieprz, oliwa z oliwek
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy następnie dodajemy rozgniecony czosnek i smażymy mięso na złoty kolor.
Pieczarki kroimy w cienkie plastry, cebulę w talarki i smażymy.
W osolonej wodzie z łyżką oliwy gotujemy makaron. Podgotowujemy brokuł
Na głębokiej patelni mieszamy delikatnie wszystkie składniki - wraz z pomidorami pokrojonymi w ćwiartki - i podsamżamy
Przekładamy na półmisek posypujemy serem i koperkiem
Rolada z indyka:
- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- około 1,5 kg filet z indyka
- 5 łyżek bułki tartej
- 40 dag serka mascarpone
- puszka kukurydzy
- oliwa, sól i pieprz
- jajko
Fileta nacinamy tak aby powstał duży płat, lekko rozbijamy
marchewkę z groszkiem gotujemy w lekko osolonej wodzie - odcedzamy i studzimy
kukurydzę osączamy, mieszamy z groszkiem i marchewką
serek mascarpone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i warzywami - nastepnie rozsamrowujemy na mięsie zwijamy roladę i wiążemy nicią
Roladę przekładamy do wysmarowanej oliwą brytfanny lub naczynia żaroodpornego, podlewamy małą ilością wody i pieczemy 90 minut w piekarniku w tem 200C - Podczas pieczenia podlewamy roladę wytwarzającym się sosem.
Na a teraz kurczak cd.
nuggetsy
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- garść płatków kukurydzianych
- jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz,
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- olej do smażenia
przygotowanie:
- filety z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę - doprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka
- panierka - bułka tarta, mąka, papryka, czosnek i pokruszone płatki kukurydziane - mieszamy
- osobno roztrzepujemy jajko
- kawałki kurczaka namaczamy w jajku, a następnie w przygotowanej panierce - smażymy na złoty kolor
SOS : 2 łyżki majonezu, 4 łyżki pikantnego keczupu mieszamy i podajemy osobno do nuggetsów.
Wersja nr 2:
- podwójny filet lub 2 pojedyncze
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki drobno pokrojonego żółtego sera
- białko
- sól, szczypta chili, pieprz, olej do smażenia, przyprawa do kurczaka
przygotowanie : fileta kroimy w plastry posypujemy przyprawą do kurczaka
nastepnie białko lekko ubijamy i zanurzamy kawałki mięsa
- mąkę mieszamy z serem, doprawiamy chili,solą i pieprzem - dokładnie obtaczamy mięso - smażymy z obu stron na złoty kolor
( zamiast żółtego sera można użyć parmezanu )
Wersja nr 3
- 2 filety z kurczaka
- 2 szklanki maślanki
- czosnek
- opakowanie krakersów
- sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie : filety kroimy w kawałki,
Maślankę wlewamy do miski doprawiamy pieprzem i czosnkiem, odrobinę solimy - zanurzamy filety i wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Krakiersy umieszczamy w foliowym worku i rozbijamy tłuczkiem.
Obtaczamy filety - smażymy na rozgrzanym oleju.
Wersja nr 4
- podwójny filet z kurczaka
- białko
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, oregano, olej do smażenia
przygotowanie:
- fileta kroimy w paski - oprószamy solą, piperzem i oregano
- białko roztrzepujemy, mąkę wsypujemy na talerz - każdy kawałek mięsa obtaczamy dokładnie w białku a nastepnie w mące
- smażymy na złoty kolor ---pod koniec smażenia na każdy kawałek fileta można położyć plasterek żółtego sera
Użytkownik katte73 edytował ten post 23 marzec 2013 - 10:02