Witam! mam pytanie,bo mam rente socjalna do sierpnia(całkowicie niezdolna ) ale pracowałąm przez 3 miesiące i teraz przyszło rozliczenie i powiedzcie mi czy nie bedzie tak ze bede musiła oddawac te pieniadze(rente) bo strasznie sie boje i nie wiem co robic...prosze o szybką i konkretna odpowiedz bo nie znam sie na tych przepisach
Napisano 19 lutego 2013 - 21:59
Napisano 20 lutego 2013 - 18:51
Do renty socjalnej możesz dorobić 70% średniej krajowej na dzień 01.12.2012r. jest to kwota brutto 2 457,20pln
Jeżeli przekroczyłaś tę sumę będziesz zmuszona oddać pobierane świadczenie. Możesz pisemnie ubiegać się o rozbicie należnej kwoty do zwrotu na raty.
W miesiącu marcu będzie rewaloryzacja więc i przyznane limity ulegną odpowiednio zwiększeniu.
Możesz to sobie też sprawdzić w poniższym linku
http://www.rachunkow...cie.pl/ratio/29
[you] Jeżeli w piekle wózki inwalidzkie są napędzane złem to będziemy wszyscy nieźle z*********ć...
Napisano 20 lutego 2013 - 19:03
W miesiącu marcu będzie rewaloryzacja więc i przyznane limity ulegną odpowiednio zwiększeniu.Widzę, że optymista z Ciebie - ja pesymistką nie jestem, ale realistką i podejrzewam, że tym razem ta kwota może się w marcu obniżyć - mogę się mylić, ale wiele na to wskazuje, że tym razem zmaleje.
Możesz to sobie też sprawdzić w poniższym linku
http://www.rachunkow...cie.pl/ratio/29
Użytkownik Kicia edytował ten post 20 lutego 2013 - 19:04
— Victor Hugo
Napisano 20 lutego 2013 - 19:43
Widzę, że optymista z Ciebie - ja pesymistką nie jestem, ale realistką i podejrzewam, że tym razem ta kwota może się w marcu obniżyć - mogę się mylić, ale wiele na to wskazuje, że tym razem zmaleje.
No to wyszedł Ci portret psychologiczny elegancko Kiciu
Jeszcze od siebie dodam,iż realista również.
A co do zwiększenia lub zmniejszenia to generalnie się nie wgłębiałem w temat. To i tak są "groszowe" sprawy tak na prawdę.
Nie wiem tylko dlaczego miała by zmaleć skoro średnia krajowa wzrośnie
[you] Jeżeli w piekle wózki inwalidzkie są napędzane złem to będziemy wszyscy nieźle z*********ć...
Napisano 20 lutego 2013 - 20:02
— Victor Hugo
Napisano 20 lutego 2013 - 20:25
Jeśli chodzi o rentę socjalną, to rządzi się ona innymi kryteriami, niż średnia krajowa. - Zauważ, że na przestrzeni kilku lat kilka razy rosła i kilka razy malała.
Nie zwracam w sumie takiej uwagi i nie wiem kiedy wzrosła kiedy spadła.
Jest tak mała i głodowa,że nie warto sobie nią głowy łamać nawet. Wpływa mi na konto i to ważne.
pamiętam jak swego czasu była coś ponad 350pln:)
Napisano 20 lutego 2013 - 20:32
Ja zwracałam na to uwagę, gdy pracowałam ponad 2 lata temu - wtedy limity były tak niskie, że człowiek się zastanawiał, czy opłaca się podjąć pracę, dojeżdżać i zarobić niewiele więcej, niż sama renta... - Teraz już nie muszę martwić się tym i szukam dobrej pracy - wczoraj znalazłam parę ciekawych ogłoszeń i wysłałam CV - mam nadzieję, że ktoś odpowie - tutaj odzywa się we mnie optymistka, która zagłusza realistkę, a pesymistka, niech spada
— Victor Hugo
Napisano 20 lutego 2013 - 21:58
Ja zwracałam na to uwagę, gdy pracowałam ponad 2 lata temu - wtedy limity były tak niskie, że człowiek się zastanawiał, czy opłaca się podjąć pracę, dojeżdżać i zarobić niewiele więcej, niż sama renta... - Teraz już nie muszę martwić się tym i szukam dobrej pracy - wczoraj znalazłam parę ciekawych ogłoszeń i wysłałam CV - mam nadzieję, że ktoś odpowie - tutaj odzywa się we mnie optymistka, która zagłusza realistkę, a pesymistka, niech spada
Żegnaj pesymistko..witaj optymistko!!
Kiciu trzymam mocno kciuki za znalezienie dobrej pracy..chociaż zapewne są zbędne bo... Tobie na pewno się to uda!..
Właśnie też zaczęłam rozglądać się za czymś innym..Czas na zmiany w swoim życiu!
(Bob Dylan)
Napisano 20 lutego 2013 - 23:42
http://www.prawnik-o...oku,3,4171.html
tu jest aktualny limit, ale najpewniej szukać informacji na stronie ZUS. Gdyby mi tylko zapłacili 2.457.20 zł brutto, to chętnie im tą rentę oddam:)
www.facebook.com/niemotylica zapraszam na moją autorską stronę z wierszami .
Napisano 21 lutego 2013 - 00:15
Evitko, pesymistką to ja raczej nigdy nie byłam, ale ten realizm bywał dołujący jednak realizm podszyty optymizmem - to jest to!
Masz rację - czas na zmiany - "Kto nie idzie do przodu, ten się cofa", więc cos trzeba zrobić w życiu - najpierw nowa praca, a co dalej? - To się zobaczy - Muszę przecież mieć kasę na majowy zlot
Użytkownik Kicia edytował ten post 21 lutego 2013 - 00:17
— Victor Hugo
Napisano 21 lutego 2013 - 13:54
Kiciu co dalej? To czas pokaże.. Na pewno będzie dobrze!
Myślenie optymistyczne + zdrowie + wiara = spotkanie na majowym zlocie.. Do zobaczenia..!
(Bob Dylan)
Napisano 21 lutego 2013 - 13:55
A teraz może ja zadam pytanie... rozmawiałam o tym całkiem niedawno z kolegą i słyszałam, że powinnam się o to starać i że mi się to należy (karłowatość), ale ja jednak nie jestem do końca pewna... może Wy mi pomożecie? A mianowicie:
W 2006 lub 2007 stanęłam w ZUS-ie pierwszy raz przed komisją, ubiegając się o rentę z tyt. niezdolności do pracy. Nie przyznano mi jej, a ja się nie odwoływałam. Potem podjęłam się studiów. Zaczęłam pracę. Pracuję od grudnia 2007 na umowie o pracę do chwili obecnej (już 5 lat). Do tego czasu mój stan zdrowia pogarsza się w tym sensie, że odbija się to na biodrach, plecach, stawach, problemie poruszania się itd. a ostatnio niestety na słuchu. Kolega wspominał, że mam prawo ubiegać się o jakąś rentę socjalną, ale nie z ZUS a za MOPR-Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie, wcześniej MOPS. Moje pytanie brzmi: czy mam prawo ubiegać się o taką rentę? I czy mogę nadal pracować? Dodam, że wszystkie osoby jakie znam, z tą samą chorobą, co ja, mieszkające w innych województwach, otrzymały rentę z tyt. niezdolności do pracy.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: praca, renta socjalna
Pomoc →
Poszukuję informacji →
Dodatek dopełniający do renty socjalnej 2520 zł.Napisany przez Flint , 25 wrz 2024 renta socjalna, dodatek i 1 więcej |
|
|
||
Pomoc →
Poszukuję informacji →
Renta a działalność gospodarczaNapisany przez luk237a , 10 wrz 2024 Rentafirma, praca |
|
|
||
HydePark →
Wolna dyskusja →
pracaNapisany przez nonames , 04 lip 2024 praca |
|
|
||
Pomoc →
Instytucje →
Agencja Zatrudnienia Fundacji Fuga Mundi wspiera w poszukiwaniu pracyNapisany przez dawidffm , 29 lut 2024 praca, fundacja, zatrudnienia i 2 więcej |
|
|
||
Pomoc →
Dla badaczy →
Prośba o wypełnienie ankiety do doktoratuNapisany przez Gre30 , 24 lip 2023 niepełnosprawni, ankieta, praca i 1 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych