Składniki
Biszkopt z 2 jajek
zasada jest taka : ile jajek tyle łyżek maki i tyle samo łyżek cukru
Wylewamy ciasto na malej tortownicy.i pieczemy w 180 stopniach
Ponadto potrzebujemy :
Na masę:
500 ml śmietany 36%
2 cukry waniliowe
2 usztywniacze do śmietany
1 galaretka o smaku pomarańczowym rozpuszczona w 1/2 szklanki gorącej wody
Owoce
2 banany
3 mandarynki
4 morele-świeże z puszki
2 łyżki marmolady-o smaku różanym
Galaretka czerwona-wiśniowa
Ubić śmietanę z cukrami i usztywniaczami na sztywno. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Właściwie najlepiej zacząć robienie tego ciasta od rozpuszczenia galaretek,bo do masy dodajemy galaretkę dobrze schłodzona a na wierzch ciasta wylewamy galaretkę już tężejącą,tym sposobem unikniemy ,, wypłynięcia ,, galaretki w niepożądane miejsca ,a zostanie nam ona ładnie na wierzchu ciasta.
Owoce pokroić w kostkę ,w plasterki ,jak komu wygodnie. najlepiej owoce wymieszać ze śmietaną zanim jeszcze wyłożymy je na cieście.
Biszkopt smarujemy marmolada,na wierzch wykładamy masę z owocami wkładamy do lodówki aż masa stężeje następnie wylewamy tężejącą już galaretkę wiśniową, wkładamy do lodówki
Smacznego .