Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Ciasto karmelowe z prażonym słonecznikiem :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 hanick13

hanick13

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 25 styczeń 2013 - 16:35

Przepis wygrzebany w internecie, od jakiegoś czasu króluje w moim domu.Ciasto przepyszne, nie radzę robić wtedy kiedy spodziewamy się gości...zabraknie  :hehe: 

 

Składniki na biszkopt (na formę ok 20 x 37 cm):

 

7 jajek

1 szklanka mąki

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

4 łyżki kakao

1 szklanka cukru

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na krem:

 

1 puszka gotowej masy kajmakowej ( kupuję z Bakalandu) 

125 g masła

 

Słonecznik prażony:

 

250 - 300 g ziaren słonecznika

125 g masła

1/2 szklanki cukru

Ponadto:

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

 

 

 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy przelać masę.

 

 

 

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić, przeciąć na dwa blaty.

 

Uprażyć słonecznik: 125 g masła roztopić na patelni z cukrem, dodać słonecznik i dobrze wymieszać. Słonecznik rozprowadzić na blaszce i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut od czasu do czasu zamieszać, uważając, żeby się nie przypalił. Zostawić do ostygnięcia, jeżeli się mocno skleił pokruszyć.

 

Masło utrzeć z masą kajmakową, dodać 3/4 prażonego słonecznika, wymieszać.

Masę rozprowadzić na blacie ciasta, przykryć drugim. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wierzch oprószyć pozostałym słonecznikiem.

prazonyslonecznik2.JPG

Smacznego :)  Jeśli ktoś z IPONków ma swoje udoskonalenia tego ciasta - please, chociaż i tak nie mogę się opanować jedząc je  :hehe:


  • 0

Niektórzy odrzucają marzenia bojąc się, że się one nie zrealizują albo co gorsze że staną się realne


#2 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 25 styczeń 2013 - 17:20

Na święta robiłam bardzo podobne, ale w bogatszej wersji. - Jest tak pyszne, że trudno się powstrzymać, żeby nie zjeść kolejnego kawałka :P

Tutaj przepis, z którego korzystałam: http://babeczka.zuzk.../kokos-i-toffi/


  • 1
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#3 hanick13

hanick13

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 25 styczeń 2013 - 17:35

Właśnie, trudno się powstrzymać  :facepalm:   i jakoś nikt nie wierzy ,że to słonecznik...mniam .Dzięki , spróbuję jeszcze tą "twoją" wersję  :) Masa kajmakowa i prażony słonecznik - rozkosz dla podniebienia a bioderka eeee co tam bioderka  :hehe:


Użytkownik hanick13 edytował ten post 25 styczeń 2013 - 17:38

  • 0

Niektórzy odrzucają marzenia bojąc się, że się one nie zrealizują albo co gorsze że staną się realne


#4 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 25 styczeń 2013 - 19:52

Polecam, ciasto wszystkim smakowało i okrzyków zachwytu nie brakowało, ani westchnień żalu, gdy się skończyło :D - Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, na pierwszy rzut oka, robi się szybko, ale szybko też znika ;) 

O bioderka nie ma się co martwić, bo chyba nie będziemy się objadać takimi smakołykami codziennie :P


  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#5 apostol

apostol

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 68 postów
  • Skąd:podkarpackie

Napisano 30 styczeń 2013 - 11:20

polecam umiarkowany karmel, bo w jednej ciastkarni w wawce zrobili taki karmel, że się przyczepiał do zębów, ogólnie nie lubię karmelów, ale jakiś delikatny jest ok, ale to ciacho wygląda apetycznie


Użytkownik adam_per edytował ten post 30 styczeń 2013 - 11:21

  • 0

Bo JEZUS skryje mnie w dniu niedoli w szałasie swoim



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych