Przepis wygrzebany w internecie, od jakiegoś czasu króluje w moim domu.Ciasto przepyszne, nie radzę robić wtedy kiedy spodziewamy się gości...zabraknie
Składniki na biszkopt (na formę ok 20 x 37 cm):
7 jajek
1 szklanka mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1 puszka gotowej masy kajmakowej ( kupuję z Bakalandu)
125 g masła
Słonecznik prażony:
250 - 300 g ziaren słonecznika
125 g masła
1/2 szklanki cukru
Ponadto:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy przelać masę.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić, przeciąć na dwa blaty.
Uprażyć słonecznik: 125 g masła roztopić na patelni z cukrem, dodać słonecznik i dobrze wymieszać. Słonecznik rozprowadzić na blaszce i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut od czasu do czasu zamieszać, uważając, żeby się nie przypalił. Zostawić do ostygnięcia, jeżeli się mocno skleił pokruszyć.
Masło utrzeć z masą kajmakową, dodać 3/4 prażonego słonecznika, wymieszać.
Masę rozprowadzić na blacie ciasta, przykryć drugim. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wierzch oprószyć pozostałym słonecznikiem.
Smacznego Jeśli ktoś z IPONków ma swoje udoskonalenia tego ciasta - please, chociaż i tak nie mogę się opanować jedząc je