Marder nie lubi szpinaku! Jednak dziś zadziwił nie tylko mnie, ale chyba najbardziej samego siebie, przygotowując makaron ze szpinakiem i krewetkami.
Danie jest przepyszne. Oto przepis:
Makaron ze szpinakiem i krewetkami
Składniki na dwie porcje:
20-30 dag krewetek
puszka krojonych pomidorów
4-5 ząbków czosnku
paczka szpinaku „baby” (młody)
2 małe opakowania startego parmezanu
odrobina masła
200 ml kartonik śmietany 18%
pół paczki makaronu penne (skośne rurki)
Posiekać czosnek i podsmażyć na maśle. Wrzucić w to krewetki, posolić i popieprzyć. Obsmażyć przez2-3 minuty z jednej i drugiej strony. Usmażone krewetki zdjąć z patelni i na to samo masło położyć szpinak. Smażyć dopóki szpinak się nie „zmorzy”, tj. do czasu, kiedy szpinak nie zmięknie. Następnie dodajemy pomidory. Smażymy do momentu aż pomidory trochę nie odparują, wtedy wlewamy śmietanę. Kiedy sos zgęstnieje, wsypujemy połowę parmezanu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dorzucamy krewetki i ugotowany makaron. Podgrzewamy mieszając aż makaron nie będzie gorący. Przekładamy na talerze i posypujemy pozostałym parmezanem.
Użytkownik marder edytował ten post 05 luty 2018 - 19:36
Dodałem zdjęcie :)