Witam potrzebuje przepisu na dania z kaszy jaglanej lub z kaszą jaglaną. Może macie coś ciekawego
Kasza Jaglana
#1
Napisano 11 styczeń 2013 - 21:38
Piotr M
(...)Jeżeli bronisz się, znaczy: czujesz się atakowany. Jeżeli czujesz się atakowany, znaczy: jesteś celnie trafiony. Miej to na uwadze. Edward Stachura
#2
Napisano 11 styczeń 2013 - 21:43
kasza jaglana 2 szkl.
woda 3 szkl.
żółtka 3 sztuk
cukier 1 łyżka
twaróg 20 dag
masło lub śmietany 2-3 łyżki
Kaszę wypłukać kilkakrotnie, sparzyć wrzątkiem, osączyć i włożyć do gorącej osolonej wody (2 szklanki wody), gotować aż wchłonie wodę (10-15 min).
Żółtka rozetrzeć z cukrem, wymieszać z twarogiem.
W naczyniu do zapiekania ułożyć część kaszy, w środek dać twaróg, przykryć kaszą, lekko polać masłem lub zalać śmietaną, przykryć naczynie i zapiec około 45 minut w temp 180 C.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3 Gość_bea69_*
Napisano 11 styczeń 2013 - 21:59
Piotrze od dzisiaj jestem na urlopie iponkowym, ale zostawię Ci dwa pyszne przepisy na kaszę jaglaną
Zupa z kaszy jaglanej
Porcja na 3 osoby
4 łyżki zmielonych nasion słonecznika
4 łyżki zmielonej kaszy jaglanej
około 1 l wody
wszystko zagotowujemy około minuty, zrobi się papka
Po zagotowaniu wkrawamy 2 dojrzałe banany , dodajemy mód prawdziwy i cynamon do smaku
Pyszności
A teraz coś na kolacje przy świecach
Sałatka z kaszy jaglanej i grillowanego bakłażana .Lekka zdrowa sałatka kolacyjna .
składniki
1 woreczek kaszy jaglanej
1 łyżeczka kucharka,
1 szt bakłażana,
2 szt ogórka kiszonego
,
5 kawałków papryki marynowanej
3 łyżki oleju z oliwek
Sól,
pieprz biały
szczypior,
1 ząbek czosnek
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem kucharka. Po ugotowaniu odcedzamy . Paprykę marynowana kroimy w długie kawałki. Ogórka kroimy w kostkę . Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki solimy i odstawiamy . Po ok 20 min myjemy go osuszamy i grillujemy na patelni . Następnie kroimy go w paski. Wszystkie składniki dajemy do zimnej kaszy . Dodajemy posiekany szczypior. Kropimy oliwą wymieszaną z sola i wyciśniętym czosnkiem . Doprawiamy pieprzem .
Życzę smacznego
#4
Napisano 12 styczeń 2013 - 10:44
dziekuje za dotychczasowe przepisy Ten z bakłażanem zrobie na randkę a ten od madera chyba dziś
Piotr M
(...)Jeżeli bronisz się, znaczy: czujesz się atakowany. Jeżeli czujesz się atakowany, znaczy: jesteś celnie trafiony. Miej to na uwadze. Edward Stachura
#5
Napisano 12 styczeń 2013 - 11:17
kilka propozycji, które ja stosuje odnosnie jaglanki:
- jaglana do obiadu z porem, brokułem i pomidorami
- jaglana jako farsz do zapiekanej papryki, np. z pieczarkami
- jaglana jako farsz do pierogów (np. kasza, tofu, cebula podsmazona i mięta)
- jaglana na ciastka na słono (w częsci z przepisami)
- jaglana na kotlety z dodatkiem namoczonego słonecznika, cebulki, szczypiorku, pieczarek (niekoniecznie) - sprawdza się doskonale, bo ładnie kotlety się trzymają, nie trzeba dodawać nic do sklejenia
- albo jako budyń- http://zielenina.blo...glanej-z.html na rande vous jak znalazł
#6
Napisano 12 styczeń 2013 - 12:13
Amelio, zaciekawił mnie ten budyń z kaszy jagłanej, ale link nie działa - przenosi do bloga i twierdzi, że strona o podanym adresie nie istnieje... - Jednak jestem dociekliwa i użyłam wyszukiwarki na blogu - wpisałam tylko "budyń" i przepis jest
http://zielenina.blo...jaglanej-z.html
Nie wiem dlaczego Twój link nie chce działać, więc dodałam link ponownie - budyń wygląda bardzo apetycznie
— Victor Hugo
#7
Napisano 12 styczeń 2013 - 17:23
Nie wiem dlaczego Twój link nie chce działać, więc dodałam link ponownie - budyń wygląda bardzo apetycznie
też nie wiem, bo mnie odnosi do właściwej stronie... budyń jest super, polecam!
#8
Napisano 12 styczeń 2013 - 21:15
też nie wiem, bo mnie odnosi do właściwej stronie... budyń jest super, polecam!
Potwierdzam choć zrobilem ze zwyklego mleka i cynamonu nie lubię kokosu
Użytkownik Piotr M edytował ten post 12 styczeń 2013 - 21:16
Piotr M
(...)Jeżeli bronisz się, znaczy: czujesz się atakowany. Jeżeli czujesz się atakowany, znaczy: jesteś celnie trafiony. Miej to na uwadze. Edward Stachura
#9
Napisano 13 styczeń 2013 - 03:33
Piotrek ja korystam z rad wujaszka google
#10
Napisano 13 styczeń 2013 - 11:13
Piotrek ja korystam z rad wujaszka google
Ja również ale chciałem przepisy pewne od żywych ludzi a iponki znam od lat i z niejedniego przepisu korzystałem
Piotr M
(...)Jeżeli bronisz się, znaczy: czujesz się atakowany. Jeżeli czujesz się atakowany, znaczy: jesteś celnie trafiony. Miej to na uwadze. Edward Stachura
#11
Napisano 22 styczeń 2013 - 19:21
Super przepisy
A ten budyń będę musiała wypróbować
#12 Gość_Mały książe_*
Napisano 22 styczeń 2013 - 21:20
Kisiel lepszy...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych