Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Warkocz z polędwicy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 katte73

katte73

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 96 postów

Napisano 09 listopad 2012 - 22:32

- 1 duża polędwica wieprzowa
- masło
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- oliwa z oliwek
-200g śmietany
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1 cebula
-600 g kurek
- sól i pieprz
Marynata
- oliwa z oliwek, miód,przeciśnięty przez praskę czosnek, papryka, szczypta soli i pieprzu
Polędwica:
mięso umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 3 części zostawiając 1 koniec nieprzecięty
- Mięso natrzeć przygotowaną marynatą
Następnie:
- mięso zapleść, formując warkocz. Jego koniec spiąć za pomocą wykałaczek lub związać nicią w taki sposób by polędwica podczas marynowania, smażenia lub pieczenia nie rozwinęła się.
Warkocz owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 4 godziny.
Po zamarynowaniu usunąć folię i obsmażyć mięso na maśle na rumiano.
Następnie warkocz przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 35 minut
( podany przepis jest na 1 dużą polędwicę ale można w ten sam sposób zamarynować i odpiec kilka małych polędwiczek)
Sos:
Kurki pokroić na kawałki, cebulę obrać, posiekać i przez chwilę podsmażyć na maśle, następonie dodać grzyby, dodać połowę koperku i dusić około 40 minut. Gdy grzyby będą miękke wlać śmietanę, wymieszać doprawić solą i pieprzem - całość połączyć z resztą koperku.
Warkocz podawać z sosem kurkowym....lub innym przygodowanym wg uznania.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych