Wyszukane w internecie.
W zasadzie wystarczyłby link ale może na wszelki wypadek dam ten przepis
Ciasto ze śliwkami na bagietce
Składniki:
1,5 bagietki
szklanka mleka
1,5kg śliwek
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki cynamonu
masło do wysmarowania blachy
Wykonanie:
1. Śliwki płuczemy,,usuwamy pestki przecinając owoce wzdłuż.
2. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem i mieszamy.
3. Pozostawiamy na kilka minut.
4. Blachę o wymiarach ok. 24x30 smarujemy masłem.
5. Bagietki kroimy na około 1,5cm "kromki".
6. Namaczamy je w mleku.
7. Układamy na dnie blachy , aby zostało całe przykryte bagietkami (pierwsza warstwa).
8. Przykrywamy śliwkami.
9. Następnie ponownie namaczane "kromki" bagietki w mleku układamy na śliwkach.
10. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i zapiekamy około 40 minut.
11 Gdy bagietki będą zarumienione ciasto jest gotowe.
12 Cukier puder mieszamy z cynamonem, obsypujemy mieszanką jeszcze ciepłe ciasto.
13 Najlepiej smakuje, gdy ciasto jest ciepłe.
Ciasto ze śliwkami na bagietce
Rozpoczęty przez
Solin
, paź 01 2012 16:39
2 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 01 październik 2012 - 16:39
#2
Napisano 01 październik 2012 - 20:15
Brzmi smakowicie, aż ślinka leci Rozumiem, że wyszukane w internecie, ale czy wypróbowane osobiście przez Ciebie??Wyszukane w internecie.
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".
#3
Napisano 01 październik 2012 - 21:41
Brzmi smakowicie, aż ślinka leci Rozumiem, że wyszukane w internecie, ale czy wypróbowane osobiście przez Ciebie??
Wyszukane w internecie.
oczywiście wypróbowane i to w obu wersjach, śliwkowej i jabłkowej
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych