gorąco poleca szybki, łatwy i bardzo smaczny przepis na pulpeciki w makaronowych gniazdach. Na tej stronie można zobaczyć zdjęcia http://kobietapisze....sie/2012/08/30/
SKŁADNIKI
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajo
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
0,5 litra śmietany kremówki 18%
200g gotowych krojonych pomidorów z bazylią i oregano
250g wody mineralnej
1 duża łyżka majonezu
2 płaski łyżki maki
ok. 15 makaronowych gniazd
15 dkg sera żółtego
około 6 dużych liści świeżej bazylii
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
FARSZ:
1/2kg mięsa mielonego
1 jajo
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
SOS:
0,5 litra śmietany kremówki 18%
200g gotowych krojonych pomidorów z bazylią i oregano
250g wody mineralnej
1 duża łyżka majonezu
2 płaski łyżki maki
około 6 dużych liści świeżej bazylii
DODATKI:
około 15 makaronowych gniazd
15 dkg sera żółtego
Składniki na farsz wymieszać, doprawić do smaku. Makaronowe gniazda rozłożyć na blachę lub naczynie żaroodporne. W każdym gnieździe umocować kulkę z mięsa.
Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można zmiksować. Na koniec dodać postrzępione liście świeżej bazylii. Sosu powinno być tyle, aby przykryć makaron w przeciwnym razie, będzie twardy i nieugotowany. Posypać startym serem.
Całość przykryć drugą częścią naczynia żaroodpornego, lub folią. Piec w temperaturze 180/200 stopni około 50 minut. Danie będzie gotowe, kiedy sos zgęstnieje.
PULPECIKI W MAKARONOWYCH GNIAZDACH
Rozpoczęty przez
Ewelina (Ewi)
, sie 30 2012 12:38
Brak odpowiedzi do tego tematu
#1
Napisano 30 sierpień 2012 - 12:38
"Secundas res splendidiores facit amicitia et adversa partiens communicansque leviores(...)"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych