GOŁĄBKI Z LIŚCI WINOGRON
#1 Gość_amber44_*
Napisano 04 czerwiec 2012 - 20:05
Umyte liscie winogron wrzucic na minutę do wrzacej wody , zaparzyć lekko aby sie nie rozleciały. Rozłozyć pojedynczo, ostudzić,
3 torebki ryzu błyskawiczego
50 dkg pieczarek,
Wegeta
Sol
Pieprz
Zaparzyć ryz, ostudzic. Dodac starte na grubej tarce pieczarki, przyprawic. Tak przygotowany farsz nakladać łyżeczką na pojedyncze liscie i zaawijac tak jak goląbki. Ukladać ściśle w garnku aby się nie rozlecialy, na wierzch ułożyć wiórki masła i podlać wodą . Gotować na wolnym ogniu.
Podawać z sosem pomidorowym lub wedle uznania. Mnie smakują z pomidorowym... Są smakowitym i ciekawym daniem .SMACZNEGO!
Dla wiarygodnosci przepisu, że są wykonalne daje fotkę ...własnie je skonsumowałam,
#2 Gość_bodzio2_*
Napisano 05 czerwiec 2012 - 11:25
#3 Gość_amber44_*
Napisano 05 czerwiec 2012 - 12:26
Podsunę ten pomysł żonie, zobaczę jaka będzie reakcja, na zrobienie tego smacznego dania
są efektowne , delikatne w smaku, tylko nieco pracochłonne...ale warto choc raz spróbować, ...polecam, są sprawdzone juz kilka razy przeze mnie, najlepsze do ich wykonania są liscie winogron takie niezbyt stare.
#4 Gość_Tommy_*
Napisano 05 czerwiec 2012 - 17:38
#5
Napisano 05 czerwiec 2012 - 18:34
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#6 Gość_amber44_*
Napisano 05 czerwiec 2012 - 18:45
Amber przepis dobry, ale mam prośbe nie pisz postów dużymi literami!!
Dobrze Tomku, nie wiedziałam, mialam ustawione na CapsLocka i tak pisalam...na przyszlosc bede pamietac.
#7
Napisano 06 czerwiec 2012 - 08:17
#8 Gość_bodzio2_*
Napisano 06 czerwiec 2012 - 09:36
#9 Gość_amber44_*
Napisano 06 czerwiec 2012 - 11:35
to zdaje się jakaś ormiańska potrawa.wiem,bo mój wujek,pracował kiedyś z jakąś Ormianką,i ona poczestowała go takimi gołąbkami.
nie wiem jakiego pochodzenia ta potrawa, ale ja osobiście podpatrzylam to kiedys w programie kulinarnym Roberta Makłowicza.
Wygląda smakowicie, narazie nie mogę namówić mojej żonki, aby mi danie zrobiła, powiedziała że ewentualnie zamiast liścii winogron, to liście kapusty, ale takiego gołąbka już jadłem.
przekonaj zonę...naprawde sa zjadliwe i nieszkodliwe , skoro ja tu pisze jeszcze...he, he;)
#10
Napisano 06 czerwiec 2012 - 12:10
#11 Gość_bodzio2_*
Napisano 06 czerwiec 2012 - 12:44
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych