Czy ktos moze zauwazyl ze lepiej sie czuje, a objawy PD lagodnieja po jakichs konktretnych potrawach, lub na jakiejs wybranej diecie?
Dieta w PD
Rozpoczęty przez
Gloria
, mar 22 2012 15:44
3 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 22 marzec 2012 - 15:44
#2
Napisano 26 marzec 2012 - 15:00
Witaj !
Poruszyłaś jeden z najważniejszych tematów dla każdego organizmu. To jakim "paliwem palimy w naszym kotle" determinuje naszą sprawność. W przypadku PD dochodzi jeszcze problem z przyswajaniem lewodopy przy jedzeniu białka. Przejrzyj wątek o żywieniu w tym dziale. Zajrzyj także na forum OFON, oraz na stronę Fundacji Parkinson. Znajdziesz książkę: Joanna Anna Walczak - Żywienie w chorobie Parkinsona. Pozdrawiam Andrzej
Poruszyłaś jeden z najważniejszych tematów dla każdego organizmu. To jakim "paliwem palimy w naszym kotle" determinuje naszą sprawność. W przypadku PD dochodzi jeszcze problem z przyswajaniem lewodopy przy jedzeniu białka. Przejrzyj wątek o żywieniu w tym dziale. Zajrzyj także na forum OFON, oraz na stronę Fundacji Parkinson. Znajdziesz książkę: Joanna Anna Walczak - Żywienie w chorobie Parkinsona. Pozdrawiam Andrzej
Cokolwiek dzieje się z Tobą, nie pozwól na odebranie sobie nadziei.
Im więcej wiesz o chorobie tym łatwiej Ci kontrolować objawy.
Im więcej wiesz o chorobie tym łatwiej Ci kontrolować objawy.
#3
Napisano 26 marzec 2012 - 20:23
witam
wazne jest ze lewadope bieze sie 30 min przed jedzeniem
tak mi powiedzial moj lekarz.
GISI
wazne jest ze lewadope bieze sie 30 min przed jedzeniem
tak mi powiedzial moj lekarz.
GISI
#4
Napisano 28 marzec 2012 - 12:56
Witaj
!
Poruszyłaś jeden z najważniejszych tematów dla każdego organizmu. To jakim "paliwem palimy w naszym kotle" determinuje naszą sprawność. W przypadku PD dochodzi jeszcze problem z przyswajaniem lewodopy przy jedzeniu białka. Przejrzyj wątek o żywieniu w tym dziale. Zajrzyj także na forum OFON, oraz na stronę Fundacji Parkinson. Znajdziesz książkę: Joanna Anna Walczak - Żywienie w chorobie Parkinsona. Pozdrawiam Andrzej
Dziekuje za odpowiedz, nie mniej jednak chodzilo mi o cos innego. Ogolnie zalecana dieta w PD, jest typowa odmiana zdrowej diety; warzywa, owoce, Omega 3, itd.
Mnie chodzilo bardziej o indywidualne reakcje na produkty lub szczegolnie dobrana diete. Dla przykladu podam, ze dieta ogolnie zalecana w RZS odradza spozywanie warzyw psiankowatych (pomidory, baklazany). Warzywa te podobno zaostrzaja stany zapalne i sa zle tolerowane przez ludzi z RZS. Niemniej jednak, w wielu przypadkach ludzie ci jedza pomidory i nie odczuwaja zaostrzen choroby, jak rowniez nie odczuwaja poprawy po ich odstawieniu. W innych przypadkach, ludzie Ci czuja sie duzo lepiej po wykluczeniu z diety weglowodanow, szczegolnie slodyczy.
Innym przykladem moga byc dzieci autystyczne, ktorych stan znacznie sie poprawia po wykluczeniu z diety glutenu, cukru i kazeiny.
Chodzilo mi wiec, o to czy w PD moznaby wylapac jakas prawidlowosc. Biochemia ludzkiego organizmu jest bardzo skomplikowana, czasem nadmiar lub niedobor jakiegos pierwiastka, jakiejs substancji moze powodowac zlozone reakcje chemiczne uruchamiajace okreslone mechanizmy chorobowe.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych