Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

śledziki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Betty

Betty

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 23 postów

Napisano 15 listopad 2003 - 15:25

śledziki w majonezie

1 kg matiesów przetrzymać w marynacie przez 24-48 godzin

Marynata:
1/2 szkl. octu
2 i 1/2 szkl. wody
1 łyżeczka cukru
ziele angielskie, listek laurowy
Do wrzatku wrzucić pokrojoną w plasterki cebule, zdjać z ognia, wystudzić. Do wystudzonej marynaty dodać śledziki.

Po odczekaniu 24-48 godzin wyjąć śledzie z marynaty, odsączyć. pokroić w mniejsze kawałki. Następnie dodać do nich pokrojone w kosteczkę: ogórek kiszony lub z occtu, kwaśne jabłko, marynowaną paprykę, marynowane grzybki, drobno pokrojoną sparzoną cebulkę, sól, pieprz i majonez.

Przepis dostałam od przyjaciółki z Lublina. Co najlepsze ja śledzi nie jem- ale raz zrobiłam i przepadło, rodzina nie daruje.
Kasik Małpiszonie widzisz jak mnie wkopałaś??
Buziaczki.
  • 0
Bacz czego pragniesz i o czym marzysz

#2 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3580 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 listopad 2003 - 16:23

ŚLEDŹ Z ZIOŁAMI

płaty śledziowe (śledź Matias) * 2 duże cebule * szklanka oleju * sok z jednej cytryny * kilka ząbków czosnku (wyciśniętych) * 3 liście laurowe * łyżeczka majeranku * łyżeczka słodkiej papryki * 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej * pół łyżeczki rozgniecionych owoców jałowca

- Matiasa moczymy w wodzie przez 3-4 godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę i mieszankę ziół. Obie cebule kroimy w plasterki, jedną podsmażamy na patelni na złoto i odstawiamy do stygnięcia.

- Do 3/4 szklanki oleju wciskamy sok z cytryny, czosnek, mieszamy i całosć dodajemy do podsmażonej ostudzonej cebulki i odstawiamy.

- Kruszymy listek laurowy, dodajemy majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, owoce jałowca i dokładnie mieszamy składniki.

- Gdy śledź już namoczył się odpowiednio, wykładamy pierwszą warstwę, przekładamy surową cebulą, dokładnie posypujemy mieszanką ziół i polewamy olejem.

- Gdy warstwa będzie dokładnie "naoliwiona" nakładamy następną warstwę i powtarzamy czynność. Pomiędzy warstwy wkładamy dwa liście laurowe.

- Tak przygotowanego matiasa odstawiamy do lodówki, aby zioła oddały aromat rybie
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#3 Rufi

Rufi

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 117 postów

Napisano 17 listopad 2003 - 16:50

Na jak dlugo odstawiamy do lodowki :?:
  • 0
Pozdrawiam

#4 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3580 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 17 listopad 2003 - 18:18

Najlepiej na 10 godzin - wtedy śledzie wchłoną aromat ziół i przypraw.
Robię to w ten sposób, że przyrządzam je rano - i na kolację są akurat w sam raz :D
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#5 Rufi

Rufi

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 117 postów

Napisano 17 listopad 2003 - 22:15

Tyle to jeszcze mozna wytrzymac :-P
  • 0
Pozdrawiam


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych