Slodkie lsniace skrzydelka
#1
Napisano 01 listopad 2011 - 00:11
(2 osoby)
1/2 kg skrzydełek
2 łyżki ketchupu
1 i 1/2 łyżki ciemnego brązowego cukru
2 łyżki sosu sweet chilli
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
w misce wymieszać składniki marynaty: ketchup, cukier, sos sweet chilli oraz sos sojowy. przełożyć do miski skrzydełka i dokładnie wymieszać, tak, aby marynata pokryła całe mięso.
ułożyć na blaszce. piec w 200 stopniach przez 35-40 minut.
podawać z półmiskiem sałaty i świeżym pieczywem.
#2
Napisano 22 marzec 2013 - 14:58
Skrzydełka na miodzie:
1. 1 kg skrzydełek
2. vegeta
3. 1 łagodny kieczup
4. 5 ząbków
5. 2 łyżki miodu
6.pieprz, majeranek
7. przyprawa do kurczaka
8.oliwa
- do naczynia żaroodpornego wlewamy keczup, dodajemy czosnek i miód - dokładnie mieszamy
- skrzydełka posypujemy przyprawami ( można to zrobić 1-2 godz wcześniej żeby przeszły przyprawami ) i smażymy na oliwie
- następnie skrzydałka przekładamy do naczynia z kieczupem i pieczemy 20 minut w tem. 180C
Wersja nr 2
- około kg skrzydełek
- olej
- sól, pieprz
Marynata:
- 1/2 szklanki oleju,
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, miód, koncentrat pomidorowy - mieszamy
- skrzydełka oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy na 1 godz.
- smażymy w dużej ilości oleju około 10 minut - najlepiej smakują od razu po upieczeniu
Wersja nr 3
- 12 skrzydełek
- sól
marynata:
- 1 szklanka keczupu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
-1,5 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka chili
Przygotowanie:
1. skrzydełka oprószamy solą a następnie zalewamy marynatą i chłodzimy około 12 godz.
2. mięso wyjmujemy z marynaty układamy na blasze lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy połową marynaty
przykrywamy pergaminem i pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C.
3.następnie skrzydełka odwracamy, smarujemy resztą marynaty i pieczemy jeszcze około 10 minut
Wersja nr 4
- kg skrzydełek
- 2-3 łyżki miodu
- 1 kostka rosołowa
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
- 50 ml koniaku, whisky lub wódki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- skrzydełka podzielić na części oprószyć solą i pieprzem
Zalewa:
1 szklankę wody zagotować, następnie rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać słodką i ostrą paprykę, zgniecone ząbki czosnku, imbir, sos sojowy, sok z cytryny, wlać alkohol, wszystko wymieszać i ściągnąć z gazu.
2. patelnię umieścić na gazie, wlać na nią miód i podgrzać - uważać by nie przypalić - następnie jak zacznie wrzeć dołożyć skrzydełka i podsmażyć je ze wszystkich stron - wlać zalewę i dusić około 40 min - podawać na gorąco.
Skrzydełka w panierce
- kg skrzydełek
- 2 jajka
- olej
- 6 łyżek mąki
- 8 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki maggi
- skrzydełka kroimy na mniejsze kawałki, smarujemy maggi i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny
- mięso panierujemy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej
- smażymy na rozgrzanym głębokim oleju
Skrzydełka na ryżu:
- kg skrzydełek
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki ryżu
- 3 cebule
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki vegety
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżeczek kieczupu
Przygotowanie:
- do miski wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dosypać 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i wlać 2 łyżki oleju,
marynatę dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem - mieszanką natrzeć skrzydełka i odstawić na 1 godz. do zamarynowania
Surowy ryż wsypać na blachę, cebulę pokrojoną w plastry wyłożyć na ryż - na nich ułożyć skrzydełka
Przygotować sos: masło roztopić na wolnym ogniu, mieszając, połączyć z resztą przeciśniętego przez praskę czosnku następnie do zawartości garnka wlać 6 szklanek wody i keczup po czym wsypać pozostałą paprykę i 1/2 łyżeczki pieprzu,cukier,vegetę - sos dobrze wymieszać.
Składniki na blasze polać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do tem. 180C - piec około 90 minut - gdy skrzydełka się zarumienią obrócić je na drogą stronę - danie można podawać posypane zieleniną np. szczypiorkiem ozdobione pomidorami czy ogórkiem kiszonym.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych