Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Slodkie lsniace skrzydelka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Kornelia

Kornelia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 475 postów

Napisano 01 listopad 2011 - 00:11

słodkie lśniące skrzydełka

(2 osoby)

1/2 kg skrzydełek
2 łyżki ketchupu
1 i 1/2 łyżki ciemnego brązowego cukru
2 łyżki sosu sweet chilli
2 łyżki ciemnego sosu sojowego

w misce wymieszać składniki marynaty: ketchup, cukier, sos sweet chilli oraz sos sojowy. przełożyć do miski skrzydełka i dokładnie wymieszać, tak, aby marynata pokryła całe mięso.
ułożyć na blaszce. piec w 200 stopniach przez 35-40 minut.
podawać z półmiskiem sałaty i świeżym pieczywem.
  • 0
Hakuna Matata

#2 katte73

katte73

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 96 postów

Napisano 22 marzec 2013 - 14:58

Skrzydełka na miodzie:

1. 1 kg skrzydełek

2. vegeta

3. 1 łagodny kieczup

4. 5 ząbków

5. 2 łyżki miodu

6.pieprz, majeranek

7. przyprawa do kurczaka

8.oliwa

 

- do naczynia żaroodpornego wlewamy keczup, dodajemy czosnek i miód - dokładnie mieszamy

- skrzydełka posypujemy przyprawami ( można to zrobić 1-2 godz wcześniej żeby przeszły przyprawami ) i smażymy na oliwie

- następnie skrzydałka przekładamy do naczynia z kieczupem i pieczemy 20 minut w tem. 180C 

 

Wersja nr 2

 

- około kg skrzydełek

- olej

- sól, pieprz

Marynata:

- 1/2 szklanki oleju,

- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki miodu

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, miód, koncentrat pomidorowy - mieszamy

- skrzydełka oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy na 1 godz.

- smażymy w dużej ilości oleju około 10 minut - najlepiej smakują od razu po upieczeniu

 

Wersja nr 3

- 12 skrzydełek

- sól

marynata:

- 1 szklanka keczupu

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki miodu

-1,5 łyżki musztardy

- 3 ząbki czosnku

- łyżka sosu sojowego

- łyżeczka chili

Przygotowanie:

1. skrzydełka oprószamy solą a następnie zalewamy marynatą i chłodzimy około 12 godz.

2. mięso wyjmujemy z marynaty układamy na blasze lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy połową marynaty

    przykrywamy pergaminem i pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C.

3.następnie skrzydełka odwracamy, smarujemy resztą marynaty i pieczemy jeszcze około 10 minut  

 

Wersja nr 4

- kg skrzydełek

- 2-3 łyżki miodu

- 1 kostka rosołowa

- 2 duże ząbki czosnku

- 1/2 cytryny

- 1/2 łyżeczki imbiru

- 1 łyżka sosu sojowego

- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki

- 50 ml koniaku, whisky lub wódki

- sól, pieprz

Przygotowanie:

- skrzydełka podzielić na części oprószyć solą i pieprzem

Zalewa:

1 szklankę wody zagotować, następnie rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać słodką i ostrą paprykę, zgniecone ząbki czosnku, imbir, sos sojowy, sok z cytryny, wlać alkohol, wszystko wymieszać i ściągnąć z gazu.

2. patelnię umieścić na gazie, wlać na nią miód i podgrzać - uważać by nie przypalić - następnie jak zacznie wrzeć dołożyć skrzydełka i podsmażyć je ze wszystkich stron - wlać zalewę i dusić około 40 min - podawać na gorąco.

 

Skrzydełka w panierce

 

- kg skrzydełek

- 2 jajka

- olej

- 6 łyżek mąki  

- 8 łyżek bułki tartej

- 4 łyżki maggi

 

- skrzydełka kroimy na mniejsze kawałki, smarujemy maggi i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny

- mięso panierujemy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej

- smażymy na rozgrzanym głębokim oleju 

 

Skrzydełka na ryżu:

- kg skrzydełek

- 3 ząbki czosnku

- 2 szklanki ryżu

- 3 cebule

- sól, pieprz

- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki vegety

- 1 kostka masła

- 2 łyżeczki cukru

- 6 łyżeczek kieczupu

Przygotowanie:

- do miski wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dosypać 1 łyżeczkę  słodkiej papryki w proszku i wlać 2 łyżki oleju,

 marynatę dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem - mieszanką natrzeć skrzydełka i odstawić na 1 godz. do zamarynowania

Surowy ryż wsypać na blachę, cebulę pokrojoną w plastry wyłożyć na ryż - na nich ułożyć skrzydełka

Przygotować sos: masło roztopić na wolnym ogniu, mieszając, połączyć z resztą przeciśniętego przez praskę czosnku następnie do zawartości garnka wlać 6 szklanek wody i keczup po czym wsypać pozostałą paprykę i 1/2 łyżeczki pieprzu,cukier,vegetę - sos dobrze wymieszać.

 

Składniki na blasze polać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do tem. 180C - piec około 90 minut - gdy skrzydełka się zarumienią obrócić je na drogą stronę - danie można podawać posypane zieleniną np. szczypiorkiem ozdobione pomidorami czy ogórkiem kiszonym.      


  • 1


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych