Iponki!
Szukam fajnych przepisów na chleb bezglutenowy.
Marzy mi się aby był baaardzo dobry, pachnący i poprawiający nastrój osobie, która jest chora.
(E)
haliczanka
szukam chleba
Rozpoczęty przez
haliczanka
, lis 02 2003 13:50
4 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 02 listopad 2003 - 13:50
Dwie rzeczy nie mają granic: wszechświat i ludzka głupota
Albert Einstein
Albert Einstein
#2
Napisano 02 listopad 2003 - 15:18
Hmmm... Mam kilka takich przepisów... Uczciwie jednak mówię, że nigdy jakoś nie miałem okazji ich wypróbować, nie mogę więc wypowiedzieć się na temat smaku tego pieczywa.
20 dag skrobi pszennej * 15 dag mąki kukurydzianej * 10 dag mąki ziemniaczanej * 5 dag mąki sojowej * 5 dag pektyny * 1 jajo * 5 dag oleju lub masła * 5 dag drożdży * 1 - 1,5 szklanki mleka lub wody
- Drożdże rozpuścić w części osłodzonego mleka lub wody, pozostawić do wyrośnięcia.
- Wymieszać wszystkie rodzaje mąki, dodać pektynę, drożdże, ciepłe mleko lub wodę, wyrobić ciasto, przenieść je do wysmarowanych tłuszczem foremek i pozostawić do wyrośnięcia.
- Piec w gorącym piekarniku około 45 minut. Dodatkowych walorów smakowych dodadzą wypiekowi ziarna słonecznika lub sezamu.
20 dag skrobi pszennej * 15 dag mąki kukurydzianej * 10 dag mąki ziemniaczanej * 5 dag mąki sojowej * 5 dag pektyny * 1 jajo * 5 dag oleju lub masła * 5 dag drożdży * 1 - 1,5 szklanki mleka lub wody
- Drożdże rozpuścić w części osłodzonego mleka lub wody, pozostawić do wyrośnięcia.
- Wymieszać wszystkie rodzaje mąki, dodać pektynę, drożdże, ciepłe mleko lub wodę, wyrobić ciasto, przenieść je do wysmarowanych tłuszczem foremek i pozostawić do wyrośnięcia.
- Piec w gorącym piekarniku około 45 minut. Dodatkowych walorów smakowych dodadzą wypiekowi ziarna słonecznika lub sezamu.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 02 listopad 2003 - 15:21
CHLEB KUKURYDZIANY
175 g mąki kukurydzianej * 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia * 2 jajka * 15 ml chudego jogurtu * 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut.
175 g mąki kukurydzianej * 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia * 2 jajka * 15 ml chudego jogurtu * 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 02 listopad 2003 - 21:09
Ja niestety przepisu nie znam, ale polecam stronki na których znaleźć można przepisy na chleb bezglutenowy, ale rónież przepisy na torty, pączki i inne słodkości :-D http://www.kawiarenk...a.republika.pl/
http://akson.org/x.p...howArticle/502/
___________________________________
"kobieta to koktajl zalet i wad"
http://akson.org/x.p...howArticle/502/
___________________________________
"kobieta to koktajl zalet i wad"
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P
#5
Napisano 03 listopad 2003 - 16:43
Dzięki,
:-D :-D :-D
Reszta w moich rękach :-D .
haliczanka
:-D :-D :-D
Reszta w moich rękach :-D .
haliczanka
Dwie rzeczy nie mają granic: wszechświat i ludzka głupota
Albert Einstein
Albert Einstein
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych