Jaką książkę obecnie czytacie i jaką polecacie
Napisano 22 czerwiec 2011 - 07:48
Napisano 23 czerwiec 2011 - 17:09
Ja obecnie czytam Oddział chorych na raka i równolegle Arabska pieśń.
Co do książki Kato-tata-żałuje że nie mogę tego dostac w pdf,poluje też na Skrzywdzoną Cathy Glass bodajże i też w pdf nie ma a nie mam dostępu do biblioteki;/.
Napisano 23 czerwiec 2011 - 17:49
Hej!
Ja obecnie czytam Oddział chorych na raka i równolegle Arabska pieśń.
Co do książki Kato-tata-żałuje że nie mogę tego dostac w pdf,poluje też na Skrzywdzoną Cathy Glass bodajże i też w pdf nie ma a nie mam dostępu do biblioteki;/.
Odział chorych na raka to pewnie autorstwa Aleksandra Sołżenicyn.
Jesli chodzi o mnie to:
Wołanie w górach autorstwa Michała Jagiełło, ksiązka o głośnych akcjach ratowniczych w tatrrach.
oraz " Berlin 1945 upadek" autorstwa Antony Beevor" polecam, zawiera także wypowiedzi uczestników walk w roku 1945 jak i fragmenty listów czy pamiętników.
Napisano 24 czerwiec 2011 - 10:47
Wydawnictwo Nasza Ksiegarnia. www.wnk.com.pl
Autorem ksiazki jest, Ryan Knighton. U Ryana ,w wieku 18 lat,
stwierdzono retinopatrie ,chorobe niszczaca wzrok.
Ksiazka ukazala sie 18 maja 2011.
Ludzie buduja za duzo murow a za malo mostow
Issac Newton
Gość_konto_skasowane_*
Napisano 24 czerwiec 2011 - 11:36
Napisano 06 lipiec 2011 - 23:21
Polski przekład można upolować w bibliotekach, księgarniach i antykwariatach. Jeżeli ktoś chce poczytać sobie w oryginale, może zajrzeć tutaj (pod podanym linkiem są też pamiętniki Cezara z wojny domowej - proszę jednak pamiętać, że za sprawą Marka Juniusza Brutusa i spółki, Cezar nie zdołał dokończyć dzieła, stąd luki w tekście).
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Napisano 07 lipiec 2011 - 08:10
William Pitt The Elder, Lord Chatham
Napisano 07 lipiec 2011 - 08:27
Napisano 17 lipiec 2011 - 14:23
Gość_Majonez_lodz_*
Napisano 18 lipiec 2011 - 08:21
Napisano 18 lipiec 2011 - 15:27
Wstrząsająca, prawdziwa, książka, o której się myśli w ciągu dnia. Opowiada o młodziutkich dziewczynach walczących w Armii Czerwonej podczas wojny ojczyźnianej (1941-1945). Autorka została niedawno wyróżniona Nagrodą Kapuścińskiego. Nagroda przyznawana jest za najlepszy reportaż.
Napisano 25 sierpień 2011 - 18:56
Napisano 29 sierpień 2011 - 20:51
Napisano 29 sierpień 2011 - 22:15
Stanisław Solski. Architekt Polski : to iest Nauka Ulżenia Wszelkich Ciężarow : Używánia potrzebnych Máchin, źiemnych y wodnych : Stáwiánia ozdobnych Kośćiołow máłym kosztem : O proporcyi rzeczy wysoko stoiących : O wschodách y pawimentách [...].
Mam ją w reprincie, jest też dostępna na stronie Dolnośląskiej Bibl. Cyfrowej http://www.dbc.wroc....etadata?id=1724
Niestety wersja elektroniczna nie ma słownika staropolsko - polskiego. Trzeba się wujkiem google wspomagać

Książka jest po staropolsku, zawiera dużo słownictwa technicznego z epoki. Pisana jest w ortografii sprzed jej ujednolicenia w XIX wieku. o dziwo jest mniej "zasmiecona" łacińskim wstawkami niż słynne pamiętniki J.Ch. Paska.
KNP
Napisano 30 sierpień 2011 - 17:34
Teraz czytam pozycję Catherine Merridale pt. "Wojna Iwana. Armia Czerwona 1939-1945".
Napisano 30 sierpień 2011 - 18:27
Przesycona melancholią z małą dozą czarnego humoru.Ostrzegam jednak , że nie jest to powieść z gatunku "lekkich, łatwych i przyjemnych" , niektórych może przerazić objętość ale już po pierwszych stronach dla miłośników tego gatunku prozy będzie to wspaniała uczta.
A dla Tych, którzy miewają chwile zwątpienia, którzy nie mogą się odnaleźć polecam felietony ks.Jana Twardowskiego "Czas bez pożegnań", książka do której bardzo często wracam. ( Nie sugerujcie się autorem, to felietony dla każdego, przekazujące tak proste a tak trudne czasami do przekazania życiowe prawdy).
Niektórzy odrzucają marzenia bojąc się, że się one nie zrealizują albo co gorsze że staną się realne
Napisano 31 sierpień 2011 - 17:42
Gość_konto_skasowane_*
Napisano 05 październik 2011 - 23:57
"Piekielna ekscelencja", podsekretarz stanu w piekle, wymienia urzędowe listy ze swoim podwładnym, bratankiem, młodszym diabłem, który ma okazać swoje zdolności w służbie kusicielskiej. Za tym humorem, dowcipem, elegancją, za tą dociekliwością i przewrotnością kryją się ważne przesłania i pytania. Najważniejsze z nich to pytanie o rolę i miejsce zła w świecie stworzonym przez Boga. "

Napisano 06 październik 2011 - 13:16
"Trzeba mieć niemało odwagi, aby się ukazać takim jakim się jest naprawdę." Søren Aabye Kierkegaard
Napisano 06 październik 2011 - 17:23
Oj, działo się działo-seks, wóda i imprezowe odloty na dopalaczach, to wcale nie wynalazek naszej generacji :-D.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych