Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Jaką książkę obecnie czytacie i jaką polecacie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
650 odpowiedzi w tym temacie

#641 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 508 postów

Napisano 23 lipca 2025 - 17:58

Niewyobrażalnie biedni, ale szczęśliwi, bo mogli szukać swojej własnej, artystycznej drogi w paryskiej dzielnicy Montparnass. Wśród nich Polacy, również ci mający żydowskie korzenie. Sylwia Zientek w "Blasku Montparnasse'u. Artystki i artyści Szkoły Paryskiej" śledzi artystyczne i prywatne drogi malarzy i malarek, którzy zapisali sie w historii światowego malarstwa. 

1273752-352x500.jpg

• 1

#642 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 508 postów

Napisano 30 lipca 2025 - 07:30

Drugi tom "Cesarskich orłów" Ben'a Kane'a pt. "Insygnium". Muszę przyznać, że dobrze się czyta  :D .

867327-352x500.jpg

• 0

#643 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 508 postów

Napisano 25 sierpnia 2025 - 15:37

O Amedeo Modiglianim dowiedziałam się z poprzedniej książki Sylwii Zientek. Ten włoski, ekscentryczny malarz był jednym z wielu artystów mieszkających, a właściwie koczujących, na paryskim Montparnasie. "Lunia i Modigliani" jest powieścią opisująca relację (i nie tylko) pomiędzy Amedeo a polską emigrantką Ludwiką Czechowską. Nie jest to typowy romans. Lunia pozostawiona przez swojego męża, ideowego komunistę. Kazika zostaje przygarnięta przez Annę i Leopolda Zborowskich. Leo, jako początkujący marszand, jako jedyny dostrzega talent Modigialianiego, starają się zapewnić mu jak najlepsze warunki do pracy. Nie jest to proste, gdyż Zborowscy sami ledwo wiążą koniec z końcem, a Modigliani zwykł chodzić swoimi drogami.

1012016-352x500.jpg

Każdą z poniższych dwóch książek przeczytałam w ciągu weekendu. Każda z nich jest inna, mimo że łączy je pierwsze słowo tytułu.

Pierwsza z nich, to "Sprawa Wagera. Opowieść o katastrofie, buncie i morderstwie" Davida Grann'a. Nie przypuszczałabym, że tak bardzo wciągnie mnie tematyka marynistyczna. Choć dla mnie to bardziej była opowieść o ludzkiej psychice, o zachowaniach i postępowaniach w ekstremalnych warunkach. W 1741 roku statek zatonął u wybrzeży obecnego Chile. Na bezludnej wyspie, ocalali marynarze i kapitan, musieli poradzić sobie nie tylko z głodem, zimnem i ekstremalnymi warunkami, ale również z... buntem na pokładzie. No właśnie czy niesubordynacja na lądzie podlegała jeszcze prawu morskiemu? Dwie stojące przeciwko sobie grupy marynarzy, mających swoje racje.

1171961-352x500.jpg

Trzecia książka również ma w tytule "sprawę", ale jest zupełnie inna. Nie jest reportażem historycznym, lecz bardzo dobrą powieścią, napisaną przez polską pisarkę Katarzynę Zyskowską. "Sprawa Hoffmanowej" . Tytułowa Hoffmanowa, to trzydziestokilkuletnia pani prokuratorowa, była aktoreczka warszawskich kabaretów (rzecz dzieje się w okresie międzywojennym). Mira Hoffmanowa wraz z mężem, pasierbem i studentem wybiera się w Tatry. Z Lodowej Przełęczy po kilku dniach wraca tylko Mira. O ty co się stało i dlaczego, dowiecie się z książki. Polecam. Dawno nie czytałam tak dobrze skonstruowanej powieści, ze świetnie oddanym klimatem Zakopanego w latach dwudziestych XX wieku.

1280227-352x500.jpg 

• 0

#644 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 508 postów

Napisano 01 października 2025 - 15:26

Hej, hej, czy nikt tu nie czyta?  :sleepy: 

No, to ja czytam. Podczas urlopu przeczytałam pierwszy tom (pozostałe czekają w kolejce) cyklu Ben'a Kane "Hannibal. Wróg Rzymu" Podobnie, jak poprzednia powieść tego autora, całkiem nieźle się czyta. Z dużym realizmem oddane są warunki bycia, życia i walki żołnierzy kartagińskich i rzymskich.

5e81975f41851.jpeg 

Po Bolesławie Chrobrym Michael Morys-Twarowski napisał równie dobrą biografię Władysława Łokietka. Mimo, że autor w miarę prosto i jasno starał się przedstawić podziały, sojusze, koligacje między książętami na przełomie XIII i XIV w., czyli w okresie rozbicia dzielnicowego, to i tak się pogubiłam  :lol: . Chwała Łokietkowi za zjednoczenie - od 1320 r, czyli od jego koronacji na króla już jest łatwiej  ;) .

685a7ac6c429a.jpeg

Książki mają magiczną moc: przenoszą w czasie i przestrzeni. Ze średniowiecznej Polski za sprawą Lisy Lee przeniosłam się do XV-wiecznych Chin. "Krąg kobiet pani Tan" to historia kobiety z wyższej sfery, która potrafiła wywalczyć dla siebie skrawek niezależności, co prawie nigdy się nie zdarzało. Jest to opowieść o tym, że bez względu na szerokość geograficzną i czasy kobiety muszą żyć tak, jak nakazuje im tradycja i rzeczywistość kreowana przez mężczyzn.

67977a8f0081d.jpeg

• 0

#645 Al_Bundy

Al_Bundy

Gawędziarz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 672 postów

Napisano 16 października 2025 - 11:55

wloska-mafia-ebook-epub-b-iext188720990.
  Ani na Sycylii, ani w Kalabrii nigdy nie widziano nic, co dałoby się porównać z zaciekłą bitwą, którą stoczyły ze sobą kobiety z klanów Graziano i Cava w 2002 roku. Dwudziestego szóstego maja oddział egzekucyjny z Graziano, składający się z trzech kobiet, ruszył w pościg za samochodem, w którym siedziało pięć kobiet z Cavas, po czym go staranował. Doszło do rzezi, w wyniku której zginęły od kul cztery kobiety z klanu Cava, a piąta została sparaliżowana. Zarówno po stronie ofiar, jak i sprawców w zbrodnię zaangażowane były kobiety z kilku pokoleń. Sześćdziesięciodwuletnia żona bossa Graziano, Chiara Manzi, koordynowała atak przez telefon komórkowy. Jedną ze strzelających była jej synowa (czterdziestoletnia) i dwie siostrzenice (mające dziewiętnaście i dwadzieścia lat). Na nagraniach ich rozmów telefonicznych prowadzonych przed napaścią słychać, jak kobiety te przezywają swoje przyszłe ofiary takimi słowami, jak „cyganichy” albo „świnie”.

Kamorra w niespotykany wśród innych mafii sposób umożliwia też przedstawicielom mniejszości seksualnych osiąganie najwyższych tytułów. Anna Terracciano była jedną z dwanaściorga rodzeństwa pochodzącego z dzielnicy hiszpańskiej w Neapolu – jedenaścioro z nich prowadziło działalność przestępczą. Anna nosiła pseudonim „’o Masculone” (co można przetłumaczyć jako macho) i identyfikowała się jako mężczyzna. Nosiła broń i brała udział w akcjach zbrojnych w imieniu swojego klanu. W 2006 roku trafiła do więzienia. Trzy lata później policja aresztowała Ugo Gabriele, pierwszego znanego policji transseksualnego kamorystę. Gabriele, zwana „Ketty”, jest młodszą siostrą kamorysty z klanu, który oderwał się od organizacji Di Lauro podczas „krwawego zatargu o Scampia” w latach 2004–2005. Zdaniem policji, kiedy jej brat awansował, Ketty przestała sprzedawać kokainę swoim klientom (była transseksualną prostytutką) i zajęła się raczej kierowniczymi zadaniami w środowisku narkotykowym. Ketty może zawdzięczać swój awans związkom rodzinnym, tak bardzo cenionym przez kamorrę, ale pewnie także tradycyjnej dla neapolitańczyków tolerancji wobec transseksualnych mężczyzn – zwanych femminielli.

Użytkownik Al_Bundy edytował ten post 16 października 2025 - 11:56

• 1
Bóg dał z kalectwem pokusę nam - i głód,
By się związać w pokręconych sektę.
Partia Potworków! Rząd zatrutej krwi!
Ach, cóż za ulga - unormalnić skazy!
Nakaz szacunku, a nie gest odrazy,
Wystarczy - ja! ja! ja! - zmienić w - my!

#646 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 508 postów

Napisano 06 listopada 2025 - 18:53

Jackie Wullschlager "Chaggall". Jak sam tytuł wskazuje jest to monumentalna, ale dobrze napisana, biografia uznawanego za jednego z najwybitniejszych malarzy XX wieku. Mark Chaggall, a właściwie Mojsza Zacharowicz Szagałow, urodził się w Witebsku biednej rodzinie żydowskiej. Autorka z pietyzmem, ale też z wprawą pisarską przedstawia losy człowieka, który odkrył w sztuce swoje powołanie.

IMG_6397-688x1024.jpeg

• 0

#647 marder

marder

evil admin

• Administrator
  • 3 728 postów

Napisano 06 listopada 2025 - 19:11

kraj-za-murem_72dpi.jpg

Jak wyglądało życie w NRD? Pod jakimi względami było lepiej niż w PRL, a pod jakimi gorzej? Każdy kto jest tego ciekaw, powinien sięgnąć po tę książkę.

• 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.

#648 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 415 postów

Napisano 28 maja 2026 - 16:10

Jestem świeżo po przeczytaniu książki "Moje życie z porażeniem 4K", Anny Tomanek. Książka jest darmowa (zapłaciłam tylko za przesyłkę) i została napisana nosem. Tym bardziej doceniam trud, jakiego autorka się podjęła. Zawsze będę wspierać takie osoby, bo uważam, że warto. Taki trud powinien być doceniony. Historia dziecka, nastolatki, aż wreszcie kobiety, której głowa pracuje "na pełnej petardzie", ale ciało już nie, bo jest ogromnym hamulcowym. Mimo swoich ograniczeń i braku samodzielności, w pełnym słowa tego znaczeniu: skończyła studia I i II stopnia na kierunku socjologia, pracuje od lat, a teraz spełniła największe marzenie - napisała tę książkę. Ania to waleczna dziewczyna, która w każdym aspekcie życia rozumie najlepiej samą siebie. Jej historia, to spisane życie à la Janusza Świtaja, tylko w wersji kobiecej.
Książka jest dostępna na YouTube w wersji Audiobook-a. Ja zdecydowanie wolę wersję papierową, namacalną. Ulubione zdanie z książki: "Nie jesteś prostą kreską, tylko takim trochę paragrafem".

1366059-352x500.jpg

• 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

#649 Al_Bundy

Al_Bundy

Gawędziarz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 672 postów

Napisano 29 maja 2026 - 09:53

szw1.jpg

• 0
Bóg dał z kalectwem pokusę nam - i głód,
By się związać w pokręconych sektę.
Partia Potworków! Rząd zatrutej krwi!
Ach, cóż za ulga - unormalnić skazy!
Nakaz szacunku, a nie gest odrazy,
Wystarczy - ja! ja! ja! - zmienić w - my!

#650 ktamara

ktamara

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 62 postów

Napisano 30 maja 2026 - 19:54

Postanowiłam zaznajomić się z książką .... ponieważ film na jej podstawie wywarł na mnie bardzo duże wrazenie. 

Z pewnością warta przeczytania.

ptasiek.jpg

• 0

#651 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 508 postów

Napisano 06 czerwca 2026 - 17:47

O, Matyldo, ależ mi się stare czasy przypomniały. Na studiach, zamiast czytać lektury z historii starożytnej ziem polskich, to czytałam... Whartona... Wszystko, jak leci  :hehe: 

A poza tym, muszę tu uzupełnić listę lektur, bo pomyślicie, że ... nie czytam  :lol: .

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych