GUIZO
1/2 kg wołowiny * 105 g kiełbasy cienkiej * 4 łyżki oleju * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 1 szklanka pasty pomidorowej * 1 szklanka soku pomidorowego * 200 g makaronu ( niegotowany ) * 1 l bulionu ( może być wołowy ) * 2 szklanki fasoli ( ugotowanej ) * 1 liść laurowy * szczypta tymianku * sól, pieprz biały
Przygotowanie:
- mięso pokroić w drobną kostkę.
- na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i go obsmażyć.
- pokroić kiełbasę w kawałki i na patelnię.
- posiekać cebulę i na patelnię.
- smażyć aż cebula się ze złoci.
- dodać bulion, drobno posiekany czosnek, pastę pomidorową, wymieszać i dusić 10 - 15 minut.
- dodać tymianek, liście laurowe, sok pomidorowy, posolić popieprzyć i
chwilę dusić.
- jeżeli jest mało płynu dodać jeszcze bulionu.
- dodać makaron, fasolę i gotować aż makaron będzie miękki.
Dania jednogarnkowe
Rozpoczęty przez
marder
, paź 31 2003 20:19
1 odpowiedź w tym temacie
#1
Napisano 31 październik 2003 - 20:19
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#2
Napisano 01 grudzień 2003 - 13:46
PIKANTNE ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ
1 cebula * 1 jabłko * 350g kiełbasy * 500g ziemniaków * 250g selera naciowego * 2 łyżki oleju * 1/8 litra bulionu wołowego z właszczyzną * szczypta cukru * sól i pieprz
- cebulę obrać i pokroić w plasterki, jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, po usunięciu gniazda nasiennego drobno pokroić, kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na kawałki
- ziemniaki obrać umyć i pokroić na plasterki, seler oczyścić poodrywać listki i posiekać
- w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, kiełbasę, jabłko i seler, całość krótko podsmażyć
- wlać bulion z włoszczyzną, doprowadzić do wrzenia a następnie gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut
- doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, przed podaniem posypać posiekanymi listkami selera
1 cebula * 1 jabłko * 350g kiełbasy * 500g ziemniaków * 250g selera naciowego * 2 łyżki oleju * 1/8 litra bulionu wołowego z właszczyzną * szczypta cukru * sól i pieprz
- cebulę obrać i pokroić w plasterki, jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, po usunięciu gniazda nasiennego drobno pokroić, kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na kawałki
- ziemniaki obrać umyć i pokroić na plasterki, seler oczyścić poodrywać listki i posiekać
- w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, kiełbasę, jabłko i seler, całość krótko podsmażyć
- wlać bulion z włoszczyzną, doprowadzić do wrzenia a następnie gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut
- doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, przed podaniem posypać posiekanymi listkami selera
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych