Witam!
Poniżej zamieszczam w dużym streszczeniu zasady zdrowego odżywiania napisane w oparciu o lekturę różnych materiałów źródłowych. A więc poza kilku(nastoma/dziesięcioma) dniami różnych uroczystości: rodzinnych, świątecznych, zawodowych itp. powinniśmy przestrzegać n/w reguł:
1. Spożywać regularnie od 4 do 6 posiłków dziennie. Nieregularność ma wpływ na gromadzenie zapasów w postaci tkanki tłuszczowej.
2. Zachować odstęp między posiłkami min. 1,5 godz. maks. 4 godz. Ostatni posiłek 2-3 godz. przed snem.
3. W ciągu dnia posiłki powinny być jak najbardziej urozmaicone. Natomiast poszczególne posiłki powinny uwzględniać zasady tzw. diety niełączenia (rozdzielnej) by unikać konfliktów enzymów trawiennych w żołądku.
4. Unikać:
a/ potraw smażonych,
b/ cukru, słodyczy cukrowych,
c/ białego pieczywa,
d/ tłustych zup gotowanych na mięsie,
e/ białka jajek,
f/ łączenia produktów skrobiowych ze słodyczami,
g/ łączenia produktów skrobiowych z owocami o kwaśnym odczynie,
h/ łączenia produktow skrobiowych z mięsem, słodkim mlekiem !!!!! np. schabowy i ziemniaczki,
i/ łączenia produktów zbożowych (płatki) z cytrusami, sokiem,
j/ łączenia pieczywa, ziemniaków, makaronu tzn. jeść na raz tylko 1 rodzaj skrobi,
k/ łączenia surowych jabłek z czymkolwiek !
l/ produktów z daleka od miejsca przebywania.
5. Wybierając pokarmy preferować:
a/ surowe warzywa - zachowując proporcje liściastych do korzennych 3 : 1 oraz warzyw
liściastych do strączkowych 1 : 1 ,
b/ warzywa gotowane jak najcieniej obierane a najlepiej oskrobane,
c/ soki z warzyw i owoców - nie łączyć ze skrobią !
d/ owoce surowe z wyjątkiem jabłek, te najlepiej gotowane, duszone lub pieczone,
e/ migdały 1 - 3 szt/dzień, orzechy, nasiona dyni, słonecznika raz w tygodniu zamiast mięsa,
f/ ciemne, razowe pieczywo,
g/ ryby, chude mięso
c.d.n. Pozdrawiam Andrzej
Cokolwiek dzieje się z Tobą, nie pozwól na odebranie sobie nadziei.
Im więcej wiesz o chorobie tym łatwiej Ci kontrolować objawy.