Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Porażenie Mózgowe. Jak sobie radzić ze spastycznością ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#21 kar27

kar27

Sufler

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 346 postów

Napisano 18 lutego 2018 - 17:59

Witam

Mam pytanie do osób biorący lek Baclofen w jakiej dawce go bierzecie i czy coś wam pomaga na spastyke

Pozdrawiam

Karol

• 0
karol

#22 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 508 postów

Napisano 29 sierpnia 2025 - 12:28

Odświeżę wątek, bo spastyka jest wiecznie żywa, niestety.

Jednak nie zamierzam marudzić i narzekać. Zamiast tego podzielę się z Wami pewną obserwacją, a może nawet "odkryciem"  :D .

Niedawno przechorowałam pólpaśca (wyzdrowiałam szybko). W ramach leczenia lekarz przepisał mi Neurovit. Jest to, co prawda lek na receptę, ale niegroźny: "zawiera wysokie dawki witamin z grupy B (B1, B6, B12), przeznaczony do leczenia zaburzeń układu nerwowego spowodowanych ich niedoborem, a także wspierający krążenie i łagodzący stany zapalne oraz bóle". No i tak sobie łykam od początku sierpnia rano i wieczorem i już nie mam takich jazd porannych, że zanim wstałam z łóżka, to musiałam się położyc, bo tak spinał mi się prawy pośladek, że o siedzeniu praktycznie nie było mowy. Przechodziiło samo po kilku, a nawet kilkudziesięciu minutach. Jednak odkąd łykam Neurovit, problem minął. Już nie muszę się kłaść, a jeżeli już to najwyżej przysiąść na kilkanaście,.. sekund. 

Neurovit ma zamiennik dostępny bez recepty. Nazywa się Neurobion. Jest słabszy, więc 1 tabletka Neurovitu = 2 tabletkom Neurobionu.

Neurobionu nie testowałam. Jak mi się skończy Neurovit, to skonsutuję się z moim lekarzem rodzinnym.

• 2

#23 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 415 postów

Napisano 03 września 2025 - 11:15

Mąż bierze Nuerovit po urazie ręki, chyba się do niego przyłączę i będziemy brać razem :) Swego czasu trafiłam w internecie na artykuł o witaminach z grupy B i jak ich niedobór może wpłynąć na człowieka. Nie spodziewałam się, aż takich efektów, jak u Ciebie Moniu, super sprawa.

Dzięki za ten post. Pozdrawiam, M.

• 1

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

#24 ktamara

ktamara

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 62 postów

Napisano 29 kwietnia 2026 - 13:31

Cześć,
Dziewczyny, chciałam zapytać jak tam efekty leczenia czy raczej wspomagania się Neurovitem?
Pytam bo ostatnio sama przechodzę kryzys zdrowotny. Chorowałam ostatnio,byłam osłabiona,przyplątała się kontuzja nogi....poza wzruszona rehabilitacją chciałam się wspomóc jakimś lekiem czy suplementem bo kryzys zdrowotny przedłuża się .... Po drodze byłam u internisty ,który zasugerował leczenie Neurovitem, ostatecznie się jednak wycofał i odesłał do neurologa. Neurolog stwierdziła ,że przyjmowanie tego leku nie ma sensu ,bo nie....tzn ona nie wierzy w takie leczenie i mi nie przepisze..... Sytuacja o tyle jest dziwna ,że zlecono mi badania poziomu Wit.B12 i wynik wyszedł w tej dolnej granicy normy.

Pytania mam dwa:
Czy jest sens przyjmować tego typu specyfik waszym zdaniem , zauważyliście jakiś efekt poprawy względem zmniejszenia spastyki?
Czy spotkaliście się z oporem lekarzy co do wypisania tego leku skoro to "tylko" witaminy?
  • 0

#25 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 508 postów

Napisano 29 kwietnia 2026 - 20:20

Kasiu, Neurovit to nie jest jakiś toksyczny lek oparty np. opioidach. Zawiera witaminy z grupy B - witaminę B1, B6 i B12, więc nic groźnego. Pisałam tutaj na forum, że dostałam go przy okazji leczenia półpaśca od lekarza rodzinnego. Zauważyłam, po 2-3 tygodniach stosowania, że zmniejszyła mi się spastyka i bóle poranne biodra, pośladka i generalnie lepiej funkcjonuję rano, kiedy czas goni.
Oczywiście Neurovit nie jest lekiem na wzmożone napięcie mięśniowe i nie zlikwiduje go całkowicie, ale w moim przypadku w znacznym stopniu je zmniejsza.
To, czy dany specyfik zadziała jest kwestią indywidualną, ale warto spróbować, tym bardziej, że jest odpowiednio skomponowana witamina B.
Podejście lekarza w myśl zasady "nie, bo nie", pominę milczeniem.
Jeśli nie dostaniesz recepty na ten"groźny" lek, możesz spróbować zamiennik bez recepty, Neurobion. On jest słabszy, więc raczej podwójną dawkę musiałabyś przyjmować.
Jeśli chodzi o Neurovit, to mój rodzinny zaleca 1 tabletkę rano i wieczorem.

• 3

#26 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 415 postów

Napisano 30 kwietnia 2026 - 16:29

Tak, jak pisałam tutaj wcześniej zaczęłam brać Neurovit. Odczucia tylko na plus. Widocznie miałam niedobory z tej kategorii witamin. Wiadomo spastyka całkowicie nie zniknie, ale jest nieco ujarzmiona. Czuje się po prostu lepiej :) Pozdrawiam.

• 3

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

#27 ktamara

ktamara

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 62 postów

Napisano 30 kwietnia 2026 - 16:55

Dzięki Wam Dziewczny za odpowiedź.

Spróbuję w takim razie uzuskać receptę , albo wspomóc się tym zamiennikiem.

Oby pomogło.

Swoją drogą bardzo dziwna sytuacja , kiedy pacjent chorujący pprzewlekle chcąc być uczciwym i ostrożnym wobec swojego zdrowia idzie do lekarza i spotyka się z odmową wypisania recepty. A pózniej się dziwić ,że ludzie tyle suplementów przyjmują.

• 2

#28 RobRoy

RobRoy

Milczek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 40 postów

Napisano 29 maja 2026 - 10:36

Biorę Neurovit, pomaga. Trochę.
Mam tylko jedną uwagę: Neurovit to kompozycja witamin z grupy B. Teoretycznie, można zastąpić go suplementacją. Tylko teoretycznie.
Różnica jest zasadnicza. Neurovit jest klasyfikowany jako lek, dlatego podczas produkcji, podlega o wiele bardziej rygorystycznej kontroli jakości, niż suplementy.
Dlatego lepiej postarać się o receptę.
  • 2

#29 ktamara

ktamara

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 62 postów

Napisano 29 maja 2026 - 20:27

Biorę Neurovit, pomaga. Trochę.
Mam tylko jedną uwagę: Neurovit to kompozycja witamin z grupy B. Teoretycznie, można zastąpić go suplementacją. Tylko teoretycznie.
Różnica jest zasadnicza. Neurovit jest klasyfikowany jako lek, dlatego podczas produkcji, podlega o wiele bardziej rygorystycznej kontroli jakości, niż suplementy.
Dlatego lepiej postarać się o receptę.

Dziękuję za sugestię. ;) Temat bedę musiała jakoś ogarnąć, bo objawy dokuczliwe.

Mam nadzieję ,że się uda, bo pogoda piękna i chciałabym poczuć się lepiej i zacząć korzystać z pogody.

Ale chyba najprościej i najtrudniej zarazem będzie jak zmienię lekarza  na bardziej ogarniętego w temacie...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych