Sosy
Rozpoczęty przez
marder
, wrz 18 2003 23:02
4 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 18 wrzesień 2003 - 23:02
SOS KOPERKOWY
40g masła * 40g mąki * 4 łyżki drobno posiekanego koperku * szklanka rosołu * 3 łyżki śmietany (najlepiej 18%) * sól * pieprz biały (mielony!)
- z mąki i połowy tłuszczu zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem i zagotować
- koperek dusić na pozostałym maśle, połączyć z zasmażką i zagotować
- po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, sól i pieprz
40g masła * 40g mąki * 4 łyżki drobno posiekanego koperku * szklanka rosołu * 3 łyżki śmietany (najlepiej 18%) * sól * pieprz biały (mielony!)
- z mąki i połowy tłuszczu zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem i zagotować
- koperek dusić na pozostałym maśle, połączyć z zasmażką i zagotować
- po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, sól i pieprz
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#2
Napisano 18 wrzesień 2003 - 23:06
SOS ZIELONY
0,25l majonezu * łyżka miazgi szpinakowej * łyżeczka posiekanej naci pietruszki * 2 ogórki kwaszone (lepiej łyżka kaparów) * łyżeczka soku z cytryny * sól
- wszystkie składniki drobno posiekać i dokładnie połączyć
- podawać do jajek faszerowanych, tuńczyka bądź wędlin
0,25l majonezu * łyżka miazgi szpinakowej * łyżeczka posiekanej naci pietruszki * 2 ogórki kwaszone (lepiej łyżka kaparów) * łyżeczka soku z cytryny * sól
- wszystkie składniki drobno posiekać i dokładnie połączyć
- podawać do jajek faszerowanych, tuńczyka bądź wędlin
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 18 wrzesień 2003 - 23:12
BIAŁY SOS CEBULOWY
300g cebuli * 30g płatków ryżowych * 30g masła * 1/8 litra gęstej śmietany * sol * pieprz biały * gałka muszkatołowa (mielona)
- obrane i pokrojone cebule włozyć do rondla razem z płatkami ryżowymi, dodać sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową, zalać wodą tak aby przykryła cebulę i gotować około 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem i na płytce
- przetrzeć cebulę i płatki przez cedzak, dodać masło i śmietanę, zagotować
Ten sos podaje się do jajek w koszulkach, lub też sadzonych, oraz do mięsa smażonego.
300g cebuli * 30g płatków ryżowych * 30g masła * 1/8 litra gęstej śmietany * sol * pieprz biały * gałka muszkatołowa (mielona)
- obrane i pokrojone cebule włozyć do rondla razem z płatkami ryżowymi, dodać sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową, zalać wodą tak aby przykryła cebulę i gotować około 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem i na płytce
- przetrzeć cebulę i płatki przez cedzak, dodać masło i śmietanę, zagotować
Ten sos podaje się do jajek w koszulkach, lub też sadzonych, oraz do mięsa smażonego.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 28 wrzesień 2003 - 16:28
SOS ARGETYŃSKI
1 łyżka tłuszczu * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1 łyżka papryki sól * pieprz * 1/2 kg pomidorów
- Drobno pokrojaną cebulę dusić w tłuszczu nie rumieniąc. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę, chwilę smażyć, następnie dodać mąkę i lekko podrumienić.
- Odstawić z ognia, przestudzić, dodać roztarte pomidory, doprawić solą i pieprzem, zagotować mieszając, po czym odstawić z ognia.
- Sos powinien mieć ostry, pikantny smak.
1 łyżka tłuszczu * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1 łyżka papryki sól * pieprz * 1/2 kg pomidorów
- Drobno pokrojaną cebulę dusić w tłuszczu nie rumieniąc. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę, chwilę smażyć, następnie dodać mąkę i lekko podrumienić.
- Odstawić z ognia, przestudzić, dodać roztarte pomidory, doprawić solą i pieprzem, zagotować mieszając, po czym odstawić z ognia.
- Sos powinien mieć ostry, pikantny smak.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#5
Napisano 28 wrzesień 2003 - 16:31
SOS CZOSNKOWY
100g Majonezu * 100g serka homogenizowanego naturalnego lub jogurtu naturalny z odrobiną cukru * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz do smaku
- Majonez wymieszać z serkiem homogenizowanym - sos powinien składać się z 50% serka i 50% majonezu.
- Wycisnąć czosnek i dodać do sosu.
- W razie użycia jogurtu, dodać cukier wg uznania. Schłodzić w lodówce.
100g Majonezu * 100g serka homogenizowanego naturalnego lub jogurtu naturalny z odrobiną cukru * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz do smaku
- Majonez wymieszać z serkiem homogenizowanym - sos powinien składać się z 50% serka i 50% majonezu.
- Wycisnąć czosnek i dodać do sosu.
- W razie użycia jogurtu, dodać cukier wg uznania. Schłodzić w lodówce.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych