Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Sosy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 18 wrzesień 2003 - 23:02

SOS KOPERKOWY

40g masła * 40g mąki * 4 łyżki drobno posiekanego koperku * szklanka rosołu * 3 łyżki śmietany (najlepiej 18%) * sól * pieprz biały (mielony!)

- z mąki i połowy tłuszczu zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem i zagotować

- koperek dusić na pozostałym maśle, połączyć z zasmażką i zagotować

- po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, sól i pieprz
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#2 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 18 wrzesień 2003 - 23:06

SOS ZIELONY

0,25l majonezu * łyżka miazgi szpinakowej * łyżeczka posiekanej naci pietruszki * 2 ogórki kwaszone (lepiej łyżka kaparów) * łyżeczka soku z cytryny * sól

- wszystkie składniki drobno posiekać i dokładnie połączyć

- podawać do jajek faszerowanych, tuńczyka bądź wędlin
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 18 wrzesień 2003 - 23:12

BIAŁY SOS CEBULOWY

300g cebuli * 30g płatków ryżowych * 30g masła * 1/8 litra gęstej śmietany * sol * pieprz biały * gałka muszkatołowa (mielona)

- obrane i pokrojone cebule włozyć do rondla razem z płatkami ryżowymi, dodać sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową, zalać wodą tak aby przykryła cebulę i gotować około 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem i na płytce

- przetrzeć cebulę i płatki przez cedzak, dodać masło i śmietanę, zagotować

Ten sos podaje się do jajek w koszulkach, lub też sadzonych, oraz do mięsa smażonego.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 28 wrzesień 2003 - 16:28

SOS ARGETYŃSKI

1 łyżka tłuszczu * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1 łyżka papryki sól * pieprz * 1/2 kg pomidorów

- Drobno pokrojaną cebulę dusić w tłuszczu nie rumieniąc. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę, chwilę smażyć, następnie dodać mąkę i lekko podrumienić.

- Odstawić z ognia, przestudzić, dodać roztarte pomidory, doprawić solą i pieprzem, zagotować mieszając, po czym odstawić z ognia.

- Sos powinien mieć ostry, pikantny smak.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#5 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 28 wrzesień 2003 - 16:31

SOS CZOSNKOWY

100g Majonezu * 100g serka homogenizowanego naturalnego lub jogurtu naturalny z odrobiną cukru * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz do smaku

- Majonez wymieszać z serkiem homogenizowanym - sos powinien składać się z 50% serka i 50% majonezu.
- Wycisnąć czosnek i dodać do sosu.

- W razie użycia jogurtu, dodać cukier wg uznania. Schłodzić w lodówce.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych