Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Omlet z pieczarkami


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Amelia28

Amelia28

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 192 postów

Napisano 09 wrzesień 2003 - 18:50

porcja na jedną, głodną osóbkę :D

2 pieczarki
2 jajka
4 łyżki mleka
3-4 łyżki mąki
troszkę wędlinki
troszkę cebulki
sól, pieprz, wegeta
i troszkę startego żółtego sera
..................................................................................

Pieczarki obrać, pokroić i podpiec na masełku na patelni. Gdy pieczarki będą na wpół podpieczone dodajemy cebulki.
W czasie gdy grzybki sie duszą robimy ciasto!!
Jajka rozbijamy do wyższego naczynia. Dodajemy mleko, mąkę i miksujemy! Ciasto powinno być trochę gęstsze od ciasta na naleśniki.
Dodajemy jeszcze sól, pieprz i wegetę do smaku:)
Gdy cebulka z pieczarkami będą gotowe wlewamy ciasto na patelnie i przykrywamy pokrywką!
Sprawdzamy co jakiś czas czy ciasto jest upieczone na spodzie, po czym przewracamy omlecika na drugą stronę, już nie przykrywamy!!

Gdy omlecik będzie już podsmażony z drugiej strony to posypujemy ciasto startym żółtym serkiem i zdejmujemy z patelni!!!
Można podawać omleta polanego ketchupem :P
Pychotka!!
  • 0
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P

#2 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 09 wrzesień 2003 - 19:30

OMLET WIEJSKI

1/2 kg ziemniaków * 150 g wędzonej słoniny lub boczku * 2 cebule * 4 jaja * 4 łyżki mleka * pęczek pietruszki lub koperku * sól * pieprz

- Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.

- Wędzoną słoninę lub boczek skroić i podsmażyć na dużej patelni, aż stanie się przezroczysta, wówczas dodać pokrojoną cebulę i krótko podsmażyć, uważając aby się nie przyrumieniła. Następnie dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszać razem ze słoniną i cebulą, zapiekać na średnim ogniu do miękkości.

- Rozmieszać w garnuszku mleko i całe jaja, przyprawić solą, pieprzem, wlać do upieczonych już ziemniaków.

- Piec na małym ogniu, potrząsając co chwila patelnią, aby jajka się nie przypaliły. Omlet przełożyć na talerz, posypać zieleniną.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 28 wrzesień 2003 - 16:37

A teraz coś na słodko :D :D

OMLET Z TRUSKAWKAMI

2-3 jajka * 1/8 twarogu chudego * 1/2 banana * 2 łyżki wiórek kokosowych * 3 łyżki płatków owsianych * cukier lub słodzik * 1 łyżka oleju * szklanka mrożonych truskawek (wcześniej rozmrozić) * 3 łyżki kefiru.

- Jajka roztrzepać , dodać pokrojonego banana, pokruszony ser, płatki owsiane.

- Wiórki kokosowe przysmażyć na patelni na złocisty kolor, dodać do masy omletowej.

- Omleta usmażyć na patelni, na łyżce oleju.

- Truskawki zmiksować, polać usmażonego omleta, dodatkowo połać odrobina kefiru
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 15 marzec 2004 - 16:20

OMLETY PO KATALOŃSKU

3 czerwone papryki * 20 dag pieczarek * 3 duże pomidory * cebula * łyżka koncentratu pomidorowego * mały ząbek czosnku * 3 łyżki oleju * sól, pieprz * 4 jaja * 4 łyżeczki mąki * szczypta soli * pół pęczka natki pietruszki

- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Pieczarki umyć, pokroić w słupki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Cebulę obrać, posiekać.

- Na rozgrzany olej włożyć paprykę, smażyć 3 min, ciągle mieszając. Dodać pieczarki, cebulę i nie przerywając mieszania, smażyć 5 min. Na końcu dodać pomidory, dusić wszystko, ciągle mieszając, jeszcze 5 min.

- Przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać, zestawić z ognia, trzymać w cieple pod przykryciem.

- Żółtka utrzeć z mąką na gładką masę, dodać ubitą na sztywno pianę, szczyptę soli, delikatnie wymieszać.

- Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką przygotowane ciasto. Omlety smażyć krótko z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Z podanych składników otrzymujemy 5 omletów.

- Na jednej połowie omletu kładziemy trochę farszu, przykrywamy drugą, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką, podajemy gorące.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych