Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Ciasto na pizzę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 01 wrzesień 2003 - 14:30

Nie tak dawno temu, ktoś z Iponków, prosił mnie o przepis na ciasto do pizzy. Po wielu esperymentach, metodą prób i błędów ;) :P osiągnąłem rezultat który powinien zadowolić każdego smakosza tej potrawy (nawet Marioosha, który jest najbardziej znanym pizzożercą na IPON ;) )

Żeby otrzymać produkt dobrej jakości i zaspokoić smaki przyjaciół i rodziny, należy przede wszystkim rozróżnić pięć ważnych etapów produkcji:

1. Wybór podstawowych składników

Aby otrzymać wyrób jakościowy, podstawowe składniki musza być zawsze świeże albo dobrze zakonserwowane i musza mieć następujące właściwości:
Drożdże powinny być używane świeże (powinny zostać zakupione tuż przed użyciem i należy sprawdzić aby miały jasny kolor ) lub suszone (do zakupienia w
torebkach w postaci granulatu i łatwe do konserwacji, należy je rozpuścić w temp 38)
Należy używać soli która ma właściwości higroskopijne, wiec należałoby
wybrać sól morska. Ta właściwość pomaga otrzymać dłuższe wyrastanie.
Mąką, która znajdziemy w sklepach to prawie zawsze jest mąka miękka, wiec czas wyrastania jest krotki (2-3 godz.) i pochłanialność wody 50% (na każdy kg maki potrzeba 5 dl wody).
Produkty do nałożenia na pizze to już wybór każdego z nas jedyna rada aby nie przepuszczać mozarelli przez maszynkę do mielenia mięsa, zmieniłaby smak i trudno by się rozpuszczała.

2. Przepis
Na dobre ciasto potrzeba:
- 1 l wody
- 2 kg maki
- 20 g świeżych drożdży (albo 7 suchych)
- 50 g soli morskiej
oczywiście ilość może być zwiększona lub pomniejszona w zależności od
potrzeb, jak również ilość drożdży należy zmniejszyć jeżeli temperatura
otoczenia przekracza 23-25 stopni (np. w lato)
Z powyższych składników otrzymamy 3,070 kg ciasta, wystarczająco do
przygotowania czterech blach dostosowanych do domowej kuchenki.

3. Przygotowanie
Aby przygotować ciasto należy wziąć dwa pojemniki wystarczająco duże by moc włożyć do każdego z nich polowe maki. Podzielić wodę na dwie części do
jednej wrzucić sól, do drugiej drożdże. Wodę z solą wlać do pojemnika z
polowa maki, a rozpuszczone w wodzie drożdże do następnego. Mieszać dobrze składniki w każdym z kontenitorow, a następnie połączyć je i wyrobić ciasto.
Jeżeli macie do dyspozycji maszynkę do wyrabiania ciasta zaczynajcie zawsze od mąki. Wlejcie wiec wodę gdzie rozpuściliście drożdże zostawiając 2dl aby rozpuścić sól, która dodacie kiedy składniki będą już dobrze wymieszane.
Unikajcie zawsze kontaktu soli i drożdży ponieważ pierwsza nie pozwala
drugim na spełnienie swojej funkcji. Ciasto będzie gotowe kiedy naczynie w którym je przygotowujecie będzie całkowicie czyste.
I w tym momencie można zacząć dzielić ciasto w zależności od tego jak wysoka ma być otrzymana pizza.
Przed pozostawieniem do wyrośnięcia można włożyć ciasto do lodówki (6-8 stopni) na od 24 do 6-8 godzin.

4. Wyrastanie
Polega na położeniu ciasta na środku formy w której potem będzie wypiekana i pozostawieniu na ok. 3 godz. W stałej temperaturze (23 stopnie) ta czynność pozwala drożdżom wyprodukowanie gazu, który powoduje wyrastanie ciasta.
Wyrośnięte ciasto należy rozłożyć palcami na formie aż do otrzymania
płaskiej formy która będzie dotykać brzegów blaszki. Oczywiście przed
rozłożeniem ciasta należy wysmarować blaszkę olejem.
I na tak przygotowane ciasto nakładamy pomidory, jeżeli pizza ma być
czerwona albo olej jeżeli biała i należy pozostawić na godzinę przed włożeniem do piekarnika.
Jeżeli ciasto byli włożone do lodówki należy traktować je jako dopiero
rozrobione czyli pozostawić do wyrośnięcia według powyżej podanego czasu i sposobu.

5. Pieczenie
Ostatnia czynność ale najważniejsza, która jeżeli zostanie wykonana
prawidłowo pozwala cieszyć się właściwą jakością produktu.
W domowym piekarniku temperatura pieczenia średnia to 250 stopni w czasie 12-15 min. Piekarnik wiec należy rozgrzać przed włożeniem piekarnika.
Z oczywistych powodów należy piec w dwóch fazach:
. piec przez 8-10 min ciasto z pomidorami lub olejem
. wyjąc z piekarnika nałożyć pozostałe składniki w zależności od przepisu i włożyć pizze ponownie do piekarnika kontynuując pieczenie do pozostałego czasu.

Jeżeli chcemy w pełni poczuć smak dobrze przygotowanej pizzy należy ja
spożyć od razu po wyjęciu z piekarnika.

Kończąc, chciałbym podziękować memu bratu, który posłużył mi za królika doświadczalnego... :D :D
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych