Farsz do naleśników
Napisano 15 grudzień 2009 - 12:26

Napisano 15 grudzień 2009 - 12:51
Dodano śro 16 gru 06:41:18 2009 :
Witaj amelix.Wczoraj zrobiłam nalesniki z farszem z pasztetu, akurat mialam taki zwykły z kogutkiem, własciwie to były krokiety ale nie bardzo mi to wydanie smakowało, własciwie to wcale!nastepnym razem zrobie z kaszą gryczaną i pieczarkami, no trzeba eksperymentowac haha !!!
Napisano 10 grudzień 2009 - 15:51
Gotujemy kaszę gryczaną następnie myjemy pieczarki należy pokroić jelub zetrzeć na tarce jak kto woli i Kasze należy zgnieść i dodać do niej podsmażone na patelni starte bądź pokrojone pieczarki i cebulkę Na koniec do tego farszu czyli kaszy pieczarek i cebulki dodać żółtko jajka żeby farsz się " skleił " posolić popieprzyć do smaku
Smacznego

Farsz jest prosty i dobry ja bardzo lubię naleśniki z tym farszem:) Ciekawa jestem czy będzie wam smakował

Marianna

Napisano 10 grudzień 2009 - 18:39
podam inny farsz
twaróg ze smietaną rozrobic, szczypior podsmażyc na tłuszczu (najlepiej masło) i dodać do twarogu, dodać troche cukru waniliowego, soli szczyptę. a na koniec naleniki wypełnione farszem jeszcze podsmażyć na patelni.
Napisano 16 grudzień 2009 - 07:03

jak dla mnie to ta koncepcja odpada

Marianna

Napisano 16 grudzień 2009 - 09:13

Napisano 16 grudzień 2009 - 11:02

Marianna

Napisano 16 grudzień 2009 - 12:39
U mnie nie jemy mięska, wię farsz z kaszy i pieczarek to super pomysł.
Moja propozycja.
-pieczarki starte na dużych oczkach tarki.
-ser żółty starty też na dużych oczkach tarki.
-cebulka drobno pokrojona
-dodaje czasami grzybka, suszony zmielony tak jak pieprz.
wszystko razem wymieszać dodać przypraw, sól, pieprz ja czasami nawet dodaje miszanki do pizzy.
Najlepiej na naleśnika nakładać tak około dużej łyżki farszu, i składać naleśnika tylko na pół, tak, że na patelnie wchodzą dwa złożone naleśniki z farszem.
Opiekać tylko minutę z jednej strony i później z drugiej.
SMACZNEGO:)
Napisano 16 grudzień 2009 - 13:50

Marianna

Napisano 16 grudzień 2009 - 16:07
Napisano 17 grudzień 2009 - 08:08
Pychotka ..... Mniam ....PolecamWięc i jak powiem kilka słów "farszu"
U mnie nie jemy mięska, wię farsz z kaszy i pieczarek to super pomysł.
Moja propozycja.
-pieczarki starte na dużych oczkach tarki.
-ser żółty starty też na dużych oczkach tarki.
-cebulka drobno pokrojona
-dodaje czasami grzybka, suszony zmielony tak jak pieprz.
wszystko razem wymieszać dodać przypraw, sól, pieprz ja czasami nawet dodaje miszanki do pizzy.
Najlepiej na naleśnika nakładać tak około dużej łyżki farszu, i składać naleśnika tylko na pół, tak, że na patelnie wchodzą dwa złożone naleśniki z farszem.
Opiekać tylko minutę z jednej strony i później z drugiej.
SMACZNEGO:)

Napisano 29 czerwiec 2010 - 10:53
www.facebook.com/niemotylica zapraszam na moją autorską stronę z wierszami .
Napisano 29 czerwiec 2010 - 17:37
Napisano 05 lipiec 2010 - 13:53
Patent nr 1
tak jak na tym filmie www.youtube.com/watch?v=kLjKMaxShV0
patent nr 2 kupić patelnie zamykaną z 2 spodami

patent nr 3 kupić SUPER Urządzenie do naleśników CM 2198 SEVERIN http://83.14.135.219...m2198.jpg&w=600
patent nr 4 to po pierwsze zrobić dobre ciasto tzn 3jajka 3 szkl maki i 2 szkl mleka 1 szkl wody odrobinka oleju tzn mała łyżeczka
po drugie naleśnik nie może być gruby no i po trzecie przewracamy dopiero kiedy nie ma surowego ciasta na wieszczku wtedy nie ma prawa się zlepić nawet po złożeniu się ciasta na pół
życzę wprawy i powodzenia w smażeniu naleśników

Marianna

Napisano 20 marzec 2011 - 11:48
[quote name='Marta S]Wy tu o farszu a ja się o ciasto naleśnikowe zapytam. kurde jak usmażę z jednej strony to potem nie umiem go przewrócić' date=' zawsze się zawinie w połowie. ech. noga ze mnie kulinarna. może są jakieś patenty zeby to tak ciach przewrócić ładnie?[/quote']
Patent nr 1

patent nr 3 kupić SUPER Urządzenie do naleśników CM 2198 SEVERIN http://83.14.135.219...m2198.jpg&w=600
patent nr 4 to po pierwsze zrobić dobre ciasto tzn 3jajka 3 szkl maki i 2 szkl mleka 1 szkl wody odrobinka oleju tzn mała łyżeczka
po drugie naleśnik nie może być gruby no i po trzecie przewracamy dopiero kiedy nie ma surowego ciasta na wieszczku wtedy nie ma prawa się zlepić nawet po złożeniu się ciasta na pół

[/quote]
dodam jeszcze:nie roztrzepywać za mocno(ciasto na naleśniki tego nie lubi), można odstawić na pół godziny przed smażeniem
Gość_konto_skasowane_*
Napisano 05 kwiecień 2011 - 21:28

moj farsz to :
w nalesniku ( nutella, bita smietana - spray,lody ,orzechy roznego rodzaju)
- nalepiej sos toffi do polania

Gość_michalina_*
Napisano 06 kwiecień 2011 - 20:48
[quote='MariannaS' pid='149797' dateline='1278334407']
[quote name='Marta S]Wy tu o farszu a ja się o ciasto naleśnikowe zapytam. kurde jak usmażę z jednej strony to potem nie umiem go przewrócić' date=' zawsze się zawinie w połowie. ech. noga ze mnie kulinarna. może są jakieś patenty zeby to tak ciach przewrócić ładnie?[/quote']
Patent nr 1

[/quote]
dodam jeszcze:nie roztrzepywać za mocno(ciasto na naleśniki tego nie lubi), można odstawić na pół godziny przed smażeniem
[/quote]
Miałam taką patelnię, u mnie się nie sprawdziła.
Po pierwsze, ciężka, po drugie mam za małe dłonie aby objąć uchwyt, po trzecie, ciasto wylewa się przy odwracaniu.
Odradzam szczególnie osobom z niesprawnymi rękami.
Napisano 07 kwiecień 2011 - 16:26
Załączone pliki
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Napisano 22 maj 2011 - 13:11
Napisano 22 maj 2011 - 16:43
Oto przepis;
Składniki
ciasto naleśnikowe:
* 1 szklanka maki
* 1,5 szklanki mleka
* 3 łyżki oleju
* 1 jajko
* szczypta soli
farsz:
* 500 g szpinaku
* ok. 270 g sera feta
* sól i pieprz (pieprz polecam grubo mielony)
Na patelni podsmażam szpinak, jeśli to szpinak mrożony to kładę na patelni i on tam się spokojnie rozpuści, nadmiar wody wytopi i wtedy go chwilkę podgrzewam. Doprawiam solą i pieprzem.
Ser feta kroje na mniejsze kawałki, dodaję do szpinaku i mieszam.
Na każdy naleśnik kładę farsz i zwijam

Jeśli trzeba to naleśniki lekko podsmażam aby były gorące lub podgrzewam (to głównie tyczy się żeby podgrzać kolejnego dnia).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych