Joga, a mpd
Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:03
Napisano 25 sierpnia 2009 - 23:28
Napisano 26 sierpnia 2009 - 11:16
"Boże, daj mi siłę by zmienić to co mogę zmienić
i odwagę by zaakceptować wszystko, czego nie mogę zmienić,
i mądrość, bym znał różnicę".
Napisano 26 sierpnia 2009 - 18:05

Napisano 28 września 2009 - 12:14
podpinam się pod podzięki za odpowiedzi...
xxxxxxxxxxxxx
Post Moderowany.
Proszę zapoznać się z regulaminem forum.
Admin
Napisano 29 września 2009 - 07:46
Napisano 28 lutego 2010 - 00:07
Napisano 09 czerwca 2010 - 07:08
Napisano 05 stycznia 2014 - 02:10
Witajcie,
Jestem po mpd, mam spastyczne nogi, ale poruszam się samodzielnie.
Chodziłam na jogę i muszę wam powiedzieć, że dla mnie okazała się najlepszą formą rehabilitacji. Jeszcze nigdy nie czułam takiego rozluźnienia, rozciągnięcia nóg, jak już po pierwszej 1,5 h sesji .Nie mogłam w to uwierzyć, bo początkowo dość sceptycznie podchodziłam jogi.
Praktykowałam na razie przez 4 miesiące 3 raz w tygodniu. Po tym czasie mogę powiedzieć, że nabrałam większej świadomości ciała i zmniejszyły się moje problemy z utrzymaniem równowagi, mam więcej energii.
Świetne jest to, że w jodze wszystko robi się małymi kroczkami na miarę aktualnych możliwości, a i uniknęłam monotonii, która wykańczała mnie na rehabilitacji, bo każdego dnia robi się inny zestaw asan.
Ze względu na studia musiałam chwilowo odpuścić zajęcia, ale nie mogę się już doczekać powrotu na matę :-)
Napisano 03 października 2024 - 19:42
Cześć ,
Wieeem ,że odkopuję bardzo stary temat.... ale zapisałam się na jogę. Obecnie jestem po 3 zajęciach.
Może ktoś z Was ma doświadczenia w temacie praktykowania jogi? I chciałby się podzielić wrażeniami?
Mnie się generalnie podoba ta forma aktywności, niemniej mam sporo ograniczeń jeżeli chodzi o wykonywanie asan.
Chętnie wymienię się jakimiś spostrzeżeniami
Napisano 04 października 2024 - 09:23
Chciała bym spróbować jogi, może kiedyś się uda.Mam trochę sprawne nogi i prawą rękę, może jakieś siad po turecku czy bujanie.
Piotr Bukartyk.
Napisano 06 października 2024 - 18:19
Póki co mogę powiedzieć tylko tyle ,że większość pozycji robię z modyfikacją wynikającą z moich ograniczeń.Ale i tak jestem zadowolona. Mięśnie są rozluźnione A i zrelaksować się można. Zobaczymy jak będzie dalej
Napisano 07 października 2024 - 09:42
Pisz dalej,jestem ciekawa. Ja gdybym poszła na jogę,to z asekuracją moich przyjaciół.
Piotr Bukartyk.
Napisano 14 grudnia 2024 - 11:42
Hej,
Przychodzę z aktualizacją Dalej uczęszczam na jogę . I mimo wielu ograniczeń bawię się świetnie
Z moją instruktorką szukamy odpowiednich modyfikacji asan dla mnie. Czyli bez spięcia , powoli i do przodu.
Zapisałam się na jogę wg Iyengara... więc z założenia tam większość ćwiczeń wykonuje się z pomocą wałków , klocków , pasków krzeseł. I to pomaga
Pozytywne elekty jakie odczuwam to na pewno rozluźnienie mięśni, zwłaszcza tych w kręgosłupie , w nogach też ale nie zawsze i nie w takim stopniu jak w plecach.
Lepiej się czuję fizycznie w sensie ogólnym , a i psychika się uspokoiła - zawsze kończymy sesję relaksującą asaną.
Napisano 14 grudnia 2024 - 19:50
Ktamara, zazdroszczę Ci . Znalezienie odpowiedniego trenera jogi, który ma wiedzę o tym, jak poprowadzić osobę z mpd, zakrawa niemal na cud. O ile wiem, a wiem niewiele o jodze, to ważny jest oddech. Dla mnie tak banalne ćwiczenie, jak "wdech-wydech" jest niewykonalne. Co nie zmienia faktu, że byłabym zainteresowana jogą z kimś, kto nie zrobiłby mi krzywdy.
Napisano 15 grudnia 2024 - 09:31
Moniu,
Przede wszystkim to i ja o jodze wiem niewiele, i czasem mam wrażenie ,że to co ja próbuje wykonać to nie joga a jogopodobne coś połączone z walką o życie
Trochę to wygląda tak ,że ja robię przeważającą część ćwiczeń inaczej niż grupa, nie zrobię siadu skrzyżnego wiec to co grupa robi w siadzie skrzyżnym ja robię na krześle.
Póki co większość pozycji robię przy ścianie (żeby mieć oparcie) albo to co grupa robi stojąc ja robię na leżąco
A z tym oddychaniem to prawda..... duzy nacisk idzie na oddech , co i dla mnie proste nie jest. Chyba nawet nie z jakiegoś fizycznego punktu widzenia ale .... ja tak miałam zawsze ,że oddychanie wyrzucałam z kolejki rzeczy do zrobienia gdy skupiałam się na jakimś fizycznym ćwiczeniu. Stań przy ścianie , stopy równolegle , kolana tak , stopy tak, plecy nie tak..... a i jeszcze klocek czy pasek.... i zapomniałam o oddychaniu....
Na oddechowych sprawach skupiam się jak leżymy w pozycji relaksowej. Wtedy leżenie + oddychanie da się połączyć ....
To dorzucę jeszcze info ,że ostatnio byłam na koncercie relaksującym mis i gongów.... tam to tylko pełen relaks i 1,5 godzinki leżenia i oddychania i zwracania uwagi na otaczające Cię dźwięki....
Super było!
A jak w ogóle zaczęła się ta historia? Sugestię zapisania się na jakieś zajęcia związane z aktywnością fizyczną , w tym np. jogę dostałam od swojego fizjoterapeuty .... Z początku byłam bardzo sceptyczna ale zamiast za dużo myśleć zapisałam się szybko na zajęcia....
Rodzajów jogi - jest naprawdę bardzo dużo.... i pewnie gdybym wybrała jakieś mocno obciążające fizycznie zajęcia to już byłoby po temacie ...
Początkowo rozważałam też indywidualne lekcje (niektóre szkoły takie oferują) ale po rozmowie z instruktorką na razie pozostałam przy grupowych
Napisano 15 grudnia 2024 - 19:09
Kasiu, to o czym napisałaś brzmi kusząco i zachęcająco. Jednak zanim zrobię jakieś kroki w tym kierunku, pogadam o tym z moim rehabilitantem. To naprawdę mądry facet, z którym współpracuję już kilka lat. Wyciągnął mnie z naprawdę dużego, fizycznego doła, więc mam do niego pełne zaufanie.
Póki, co od kwietnia, z wakacyjną przerwą, chodzę na zajęcia taneczno-ruchowe dla osób z niepełnosprawnościami i też jestem z nich zadowolona. Nie zniechęci mnie nawet upadek, na ostatnich zajęciach i porządnie zbite kolano . Kolejne spotkanie pewnie będzie na przełomie stycznia i lutego, więc się zagoi
.
Grunt to robić coś dla siebie, by się nie zastać.
Napisano 17 grudnia 2024 - 11:18
Dla mnie tak banalne ćwiczenie, jak "wdech-wydech" jest niewykonalne
Też tak mam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych