Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Joga, a mpd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Issabella

Issabella

Statysta

• Użytkownik
  • PipPip
  • 16 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:03

Zastanawiam się czy mając mpd jesteśmy w stanie uprawiać jogę. Od dłuższego czasu myślę nad zapisaniem się na zajęcia, ale nie wiem czy przy moich ograniczeniach to ma sens. Podobno joga rozluźnia, poprawie koordynację ruchu, lecz czy przy mpd to jest możliwe? Co sądzicie?
  • 0
Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz na co trafisz...

#2 olimpia

olimpia

Podpowiadacz

• R.I.P.
  • PipPipPipPipPip
  • 227 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 23:28

Z tego co mówił mój instruktor jogi, jak najbardziej można nawet po mpd, aczkolwiek nie od razu jest stanie na głowie ;-), dobór właściwych asan /pozycji/ może tylko pomóc. jeżeli miałabyś więcej i konkretniejszych pytań moge polecić Ci stronkę fachowca z tej dziedziny http://joga-rzetecki...ria.pl/kont.htm
  • 0
"Pamiętaj, szczęście nie zależy od tego, kim jesteś i co wiesz. Zależy wyłącznie od tego co myślisz" (Dale Carnegie)

#3 Rafalek

Rafalek

Gawędziarz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 105 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 11:16

Również osobiście nigdy praktycznie nie zetknąłem się z jogą, lecz od swej kuzynki, która na zajęcia jogi od kilku lat słyszałem, że w jaj grupie są dwie osoby z mpd, które są bardzo zadowolone z efektów swych ćwiczeń.
  • 0

"Boże, daj mi siłę by zmienić to co mogę zmienić
i odwagę by zaakceptować wszystko, czego nie mogę zmienić,
i mądrość, bym znał różnicę".

#4 Issabella

Issabella

Statysta

• Użytkownik
  • PipPip
  • 16 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 18:05

Dziękuję za odpowiedzi :) . W takim razie w najbliższym czasie odwiedzę Joga Studio w mojej okolicy,
  • 0

#5 sylwester7

sylwester7

Widz

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 28 września 2009 - 12:14

podpinam się pod podzięki za odpowiedzi...

xxxxxxxxxxxxx

Post Moderowany.

Proszę zapoznać się z regulaminem forum.

Admin

• 0

#6 Rozowy mis

Rozowy mis

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 78 postów

Napisano 29 września 2009 - 07:46

Rozowy mis trafil o dziekuje! a zycie sadze jest jak pudelko ale czasem puste
  • 0

#7 Issabella

Issabella

Statysta

• Użytkownik
  • PipPip
  • 16 postów

Napisano 28 lutego 2010 - 00:07

Zapisałam się na joge!!!!!!!!! Wreszcie się zebrałam, i w związku z tym 1 zajęcia w przyszłym tygodniu:) ! Będę informować o efektach, bo może komuś się to przyda.
  • 0

#8 Sofia

Sofia

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 59 postów

Napisano 09 czerwca 2010 - 07:08

Hey ostatnio zainteresowalam sie tematem jogi i szukam ksiazki typu "Joga dla niepelnosprawnych" by nie co wiecej sie dowiedziec lub "Alfabet jogi" od podstaw do zaawansowanych cwiczen czy mozecie cos polecic? Ksiazki? Miejsca gdzie szukac literatury o takiej tematyce?
  • 0

#9 mome

mome

Widz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 05 stycznia 2014 - 02:10

Witajcie,

Jestem po mpd, mam spastyczne nogi, ale poruszam się samodzielnie.

Chodziłam na jogę i muszę wam powiedzieć, że dla mnie okazała się najlepszą formą rehabilitacji. Jeszcze nigdy nie czułam takiego rozluźnienia, rozciągnięcia nóg, jak już po pierwszej 1,5 h sesji :D.Nie mogłam w to uwierzyć, bo początkowo dość sceptycznie podchodziłam jogi.

Praktykowałam na razie przez 4 miesiące 3 raz w tygodniu. Po tym czasie mogę powiedzieć, że  nabrałam większej świadomości ciała i zmniejszyły się moje problemy z utrzymaniem równowagi, mam więcej energii.

Świetne jest to, że w jodze wszystko robi się małymi kroczkami na miarę aktualnych możliwości, a i uniknęłam monotonii, która wykańczała mnie  na rehabilitacji, bo każdego dnia robi się inny zestaw asan.

Ze względu na studia musiałam chwilowo odpuścić zajęcia, ale nie mogę się już doczekać powrotu na matę :-) 

• 1

#10 ktamara

ktamara

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 55 postów

Napisano 03 października 2024 - 19:42

Cześć ,

Wieeem ,że odkopuję bardzo stary temat.... ale zapisałam się na jogę. Obecnie jestem po 3 zajęciach.

Może ktoś z Was ma doświadczenia w temacie praktykowania jogi? I chciałby się podzielić wrażeniami?

Mnie się generalnie podoba ta forma aktywności, niemniej mam sporo ograniczeń jeżeli chodzi o wykonywanie asan.

Chętnie wymienię się jakimiś spostrzeżeniami :)

• 3

#11 kaska_zaborze

kaska_zaborze

Narrator

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 492 postów

Napisano 04 października 2024 - 09:23

Chciała bym spróbować jogi, może kiedyś się uda.Mam trochę sprawne nogi i prawą rękę, może jakieś siad po turecku czy bujanie. ;)

• 0
Wciąż ma się mało lat a już się tyle przeżyło.Powoli dogasa blask tych co już nie wrócą dni.
Piotr Bukartyk.

#12 ktamara

ktamara

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 55 postów

Napisano 06 października 2024 - 18:19

Póki co mogę powiedzieć tylko tyle ,że większość pozycji robię z modyfikacją wynikającą z moich ograniczeń.Ale i tak jestem zadowolona. Mięśnie są rozluźnione :) A i zrelaksować się można. Zobaczymy jak będzie dalej :)

• 1

#13 kaska_zaborze

kaska_zaborze

Narrator

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 492 postów

Napisano 07 października 2024 - 09:42

Pisz dalej,jestem ciekawa. Ja gdybym poszła na jogę,to z asekuracją moich przyjaciół.

• 0
Wciąż ma się mało lat a już się tyle przeżyło.Powoli dogasa blask tych co już nie wrócą dni.
Piotr Bukartyk.

#14 ktamara

ktamara

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 55 postów

Napisano 14 grudnia 2024 - 11:42

Hej,

Przychodzę  z aktualizacją ;) Dalej uczęszczam na jogę . I mimo wielu ograniczeń bawię się świetnie :)

Z moją instruktorką szukamy odpowiednich modyfikacji asan dla mnie. Czyli bez spięcia , powoli i do przodu.

Zapisałam się na jogę wg Iyengara... więc z założenia tam większość ćwiczeń wykonuje się z pomocą wałków , klocków , pasków krzeseł. I to pomaga  :)

Pozytywne elekty jakie odczuwam to na pewno rozluźnienie mięśni, zwłaszcza tych w kręgosłupie , w nogach też ale nie zawsze i nie w takim stopniu jak w plecach.

Lepiej się czuję fizycznie w sensie ogólnym , a i psychika się uspokoiła - zawsze kończymy sesję relaksującą asaną. ;)

• 4

#15 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 483 postów

Napisano 14 grudnia 2024 - 19:50

Ktamara, zazdroszczę Ci :) . Znalezienie odpowiedniego trenera jogi, który ma wiedzę o tym, jak poprowadzić osobę z mpd, zakrawa niemal na cud. O ile wiem, a wiem niewiele o jodze, to ważny jest oddech. Dla mnie tak banalne ćwiczenie, jak "wdech-wydech" jest niewykonalne. Co nie zmienia faktu, że byłabym zainteresowana jogą z kimś, kto nie zrobiłby mi krzywdy.

• 0

#16 ktamara

ktamara

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 55 postów

Napisano 15 grudnia 2024 - 09:31

Moniu,

Przede wszystkim to i ja o jodze wiem niewiele, i czasem mam wrażenie ,że to co ja próbuje wykonać to nie joga a jogopodobne coś połączone z walką o życie :D

Trochę to wygląda tak ,że ja robię przeważającą część ćwiczeń inaczej niż grupa, nie zrobię siadu skrzyżnego wiec to co grupa robi w siadzie skrzyżnym ja robię na krześle. :P

Póki co większość pozycji robię przy ścianie (żeby mieć oparcie) albo to co grupa robi stojąc ja robię na leżąco :)

A z tym oddychaniem to prawda..... duzy nacisk idzie na oddech , co i dla mnie proste nie jest. Chyba nawet nie z jakiegoś fizycznego punktu widzenia ale .... ja tak miałam zawsze ,że oddychanie wyrzucałam z kolejki rzeczy do zrobienia gdy skupiałam się na jakimś fizycznym ćwiczeniu. Stań przy ścianie , stopy równolegle , kolana tak , stopy tak, plecy nie tak..... a i jeszcze klocek czy pasek.... i zapomniałam o oddychaniu....  :D

Na oddechowych sprawach skupiam się jak leżymy w pozycji relaksowej. Wtedy leżenie + oddychanie da się połączyć .... ;)

To dorzucę jeszcze  info ,że ostatnio byłam na koncercie relaksującym mis i gongów.... tam to tylko pełen relaks i 1,5 godzinki leżenia i oddychania i zwracania uwagi na otaczające Cię dźwięki....

Super było!

A jak w ogóle zaczęła się ta historia? Sugestię zapisania się na jakieś zajęcia związane z aktywnością fizyczną , w tym np. jogę dostałam od swojego  fizjoterapeuty .... Z początku byłam bardzo sceptyczna ale zamiast za dużo myśleć zapisałam się szybko na zajęcia....

Rodzajów jogi - jest naprawdę bardzo dużo.... i pewnie gdybym wybrała jakieś mocno obciążające fizycznie zajęcia to już byłoby po temacie ...

Początkowo rozważałam też indywidualne lekcje (niektóre szkoły takie oferują) ale  po rozmowie z instruktorką na razie pozostałam przy grupowych ;)

• 1

#17 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 483 postów

Napisano 15 grudnia 2024 - 19:09

Kasiu, to o czym napisałaś brzmi kusząco i zachęcająco. Jednak zanim zrobię jakieś kroki w tym kierunku, pogadam o tym z moim rehabilitantem. To naprawdę mądry facet, z którym współpracuję już kilka lat. Wyciągnął mnie z naprawdę dużego, fizycznego doła, więc mam do niego pełne zaufanie.

Póki, co od kwietnia, z wakacyjną przerwą, chodzę na zajęcia taneczno-ruchowe dla osób z niepełnosprawnościami i też jestem z nich zadowolona. Nie zniechęci mnie nawet upadek, na ostatnich zajęciach i porządnie zbite kolano  :D. Kolejne spotkanie pewnie będzie na przełomie stycznia i lutego, więc się zagoi  :)

Grunt to robić coś dla siebie, by się nie zastać.

• 3

#18 RobRoy

RobRoy

Milczek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 36 postów

Napisano 17 grudnia 2024 - 11:18

Dla mnie tak banalne ćwiczenie, jak "wdech-wydech" jest niewykonalne

Też tak mam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0