245 dzień roku, 3 września 2010, Piątek imieniny: Joachima, Liliany, Szymona
Otto Bock Polska
REKLAMA

Nie jesteś zalogowany.

#1 2009-09-18 12:09:15

kasjopeja
Użytkownik
Widz

Niepełnosprawny w domu

Witajcie!
Postanowiłam zasięgnąć porady u źródła, czyli u osób bezpośrednio dotkniętych niepełnosprawnością.
Pół roku temu moja mama uległa poważnemu wypadkowi samochodowemu. Po długiej rehabilitacji udało się jej odzyskać pewną sprawność ruchową, jednak nie jest w stanie poradzić sobie sama w codziennych czynnościach. Z tego też powodu w najbliższym czasie zamierzam wziąć ją do siebie, co ułatwi życie i jej i nam.
Jak przygotować dom na przybycie osoby niepełnosprawnej? Znacie jakieś rozwiązania, które mogłyby poprawić komfort jej przebywania w naszym domu?
Mama porusza się przy balkoniku, oczywiście niezbędna jest dalsza rehabilitacja i poprawa sprawności.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc.

#2 2009-09-18 21:46:52

Lara
Użytkownik
Gawędziarz

Re: Niepełnosprawny w domu

Witaj kasjopeja,

Myślę, że do najlepszych rozwiązań dojdziecie razem wspólnie, jak już pomieszkacie pod jednym dachem.

Hmm..pomocne mogą okazać się :

- kapcie o nieślizgającej się podeszwie
- małe, cienkie chodniczki najlepiej usunąć, ponieważ zwijają się przy kółkach
- jeśli ręce też są słabe to istotna jest waga kubka, rodzaj uchwytu, dobrze zaopatrzyć się też w słomkę
- wyższe łóżko (może grubszy materac ?), by łatwiej było z niego stanąć na nogach, lekka kołdra
- lampka nocna z łatwym dostępem do wyłącznika, by wieczorem móc poczytać gazetę, książkę etc
i samej decydować o chwili, kiedy ma ciemność zagościć smile
- stołek do biurka na kółkach, daje jakąś mobilność/samodzielność w obrębie pokoju/mieszkania (np. jeśli mama byłaby zmęczona poruszaniem się o balkoniku)
- potrzebne mogą być jakieś uchwyty w łazience, zwłaszcza przy wannie, a jeśli macie prysznic to można włożyć stołek do brodzika

zachęcam do lektury poniższych postów: 

http://www.ipon.pl/forum/viewtopic.php?id=9794

http://www.ipon.pl/forum/viewtopic.php?id=11896

http://www.ipon.pl/forum/viewtopic.php?id=11528

Życzę wam i waszej mamie pogody ducha i  poprawy sprawności (!)

#3 2009-09-21 10:04:58

apolinary
Użytkownik
Widz

Witaj!
Informacje powyżej bardzo cenne, dodałbym jeszcze do tego usunięcie progów, żeby łatwiej się było poruszać.
Słyszałem również o podnośnikach, szelkach, na systemie szynowym, które ułatwiają transport np. z łóżka na wózek czy krzesło, czy po prostu poruszanie się po domu. Jeżeli mama porusza się przy balkoniku to być może byłoby to dobre rozwiązanie-miałaby swobodę rąk i jednocześnie ćwiczyła pionową postawę ciała.
Poszukaj takich rozwiązań w rejonie, w którym mieszkasz. Pewnie konieczne będzie wcześniejsze obejrzenie mieszkania i wybór najlepszego rozwiązania odpowiadającego Waszym potrzebom.
Kilku z moich znajomych o różnym stopniu niepełnosprawności zaopatrzyło się w tego typu sprzęt i są zadowoleni, bo bardzo ułatwił im życie. Z tego co pamiętam korzystali z usług firmy Rehamil, która siedzibę ma w Szczecinie, o ile dobrze pamiętam (mieszkam w Wielkopolsce, oni w różnych częściach Pomorza).
Poszperaj w internecie, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego. Może są jeszcze jakieś inne rozwiązania?

A tak poza tym witam wszystkich, jestem tu nowy:).

#4 2009-09-21 11:10:10

kasjopeja
Użytkownik
Widz

Jej, dziękuję Wam bardzo za pomoc.
Na pewno skorzystam z Waszych porad.
Apolinary, czytałam o tym na innych forach i stronach, faktycznie wygląda to zachęcająco i poważnie się zastanawiam na takim rozwiązaniem. Jestem z Goleniowa, więc namiar na Szczecin może się jak najbardziej przydaćsmile.
Pozdrawiam Was ciepło!

#5 2009-09-28 19:59:46

moncia
Użytkownik
Mruk
Serwis

witajcie  ja  tez  jestem  na  wózku    juz  od   5   lat   i  chciałam   sie  was  zapytac   jak  sobie   radzicie  z  ubieraniem   bo  mam  sparalizowana   lewa  strone  i  nie moge  sie  sama  ubrac  a  mam  juz  27  lat  i  dokad  mnie  bedzie   ubierac mama

#6 2009-10-01 10:19:15

kasjopeja
Użytkownik
Widz

monciu, widzę, że nikt się nie wypowiada. A ja kompletnie nie mam pojęcia,  co by Ci doradzić...

#7 2009-10-01 13:00:13

kaska_zaborze
Użytkownik
Award: Iponek Award
4070444
Gawędziarz

moncia napisał:

witajcie  ja  tez  jestem  na  wózku    juz  od   5   lat   i  chciałam   sie  was  zapytac   jak  sobie   radzicie  z  ubieraniem   bo  mam  sparalizowana   lewa  strone  i  nie moge  sie  sama  ubrac

Cześć tez mam niesprawną lewą rękę. Ubieram się w miarę normalnie, na pocieszenie Ci powiem że też nauczyłam się dopiero parę lat temu. Ubieranie- góra bez problemu najpierw włóż sobie do rękawa tą mniej sprawną rękę i potem już chyba w miarę ok wszystko idzie. Dół- ja siadam tak żeby podpierac stopy na podłodze, potem daje nogę na nogę i zakładam wszystko tak jak by na krzyż potem rozplątuje sie nogi i jest ok a ta noga na nogę po to żeby mieć jedną nogę zawsze wyżej.

Ps.Trochę krępujący ten post ale jeśli ma to komuś pomóc to...

W skórze są miliony zakończeń nerwowych. Na samym wierzchu czują zdecydowanie za dużo.

#8 2009-10-01 17:47:51

moncia
Użytkownik
Mruk
Serwis

bardzo  dziekuje  za  podpowiedz  z  tym   samodzielnym  ubieraniem   az  sie   jutro   sama  ubiore  chociaz  spróbuje

#9 2009-10-01 20:02:26

Lara
Użytkownik
Gawędziarz

Witaj moncia,

ja tylko dodam, że dużo łatwiej zakłada się bluzkę/sweter z lekko rozciągliwego materiału, a najlepiej zapinaną/y na guziki, czy suwak.

apolinary napisał:

A tak poza tym witam wszystkich, jestem tu nowy:).

witaj : )

#10 2009-10-02 19:51:59

moncia
Użytkownik
Mruk
Serwis

ale  wam  dziekuje  za   pomoc  w   ubieraniu  bluzki  bo  dzis  własnie  sama  ubrałam  sobie  bluze  tylko  ze  na zamek  i  chociaz  nie  musiałam czekac  na  mame  az  mi  ubierze   bluze  bo mi  zimno  tylko  sama  to  zrobiłam  az  sie  moja  mama  zdziwiła   ze  tak  szybko  sie   ubrałam

#11 2009-10-03 18:08:35

kaska_zaborze
Użytkownik
Award: Iponek Award
4070444
Gawędziarz

moncia napisał:

ale  wam  dziekuje  za   pomoc  w   ubieraniu  bluzki  bo  dzis  własnie  sama  ubrałam  sobie  bluze  tylko  ze  na zamek  i  chociaz  nie  musiałam czekac  na  mame  az  mi  ubierze   bluze  bo mi  zimno  tylko  sama  to  zrobiłam  az  sie  moja  mama  zdziwiła   ze  tak  szybko  sie   ubrałam

Gratuluje moncia smile

W skórze są miliony zakończeń nerwowych. Na samym wierzchu czują zdecydowanie za dużo.

#12 2009-10-05 11:28:22

kasjopeja
Użytkownik
Widz

Brawo! Trening czyni mistrza smile

Stopka forum