Skocz do zawartości


Zdjęcie

Bogracz


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 lucyna

lucyna

    Podpowiadacz

  • Super Moderator
  • 296 postów

Napisano 20 March 2007 - 09:02

Bogracz SkładnikiPrzepis1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
10 dkg smalcu
2 duże cebule
5 pomidorów
2 papryki
40 dkg ziemniaków
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
3 ząbki czosnku
przyprawy jak do gulaszu

kluski:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżki wody
2 łyżki oleju Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.

Ciasto na kluski:
Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.

Smacznego
  • 0
Nawet siwa może być szczęśliwa:)

#2 dani

dani

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 283 postów
  • Skąd:Wrocław

Napisano 20 October 2007 - 18:53

podobno jest wyborny. kiedyś muszę go zrobić. Buziakczki dla Lucynki
  • 0
"Warto, warto żyć" -Tuwim Julian

#3 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Moderator
  • 1863 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 20 October 2007 - 21:46

Wszystko ok - tylko ja nigdy, do niczego, nie dodaję smalcu, choćby niektórzy twierdzili, że jest konieczny... a tu aż 10 dkg smalcu!!! - szok
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#4 Geeee

Geeee

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 100 postów

Napisano 21 October 2007 - 07:42

wlasnie w Węgierskiej kuchni jest smalec - a skoro bogracz to musi być /węgierska potrawa/
  • 0
Szczęście to jedyna wartość, która sie mnoży,
jeśli się ją dzieli.

#5 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Moderator
  • 1863 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 21 October 2007 - 22:27

Gdybym chciała zrobić tę potrawę, to zamiast smalcu użyję oleju - nie uznaję smalcu i słoniny w kuchni. Mam wyrobione zdanie na ten temat i jestem pewna, że robię dobrze.
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#6 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2152 postów

Napisano 22 October 2007 - 10:02

O, nieeeeee Boshe tylko nie kluski z mąki w bograczu! Jadłam coś takiego raz i o mało bym niezwymiotowała. Ta wersja akurat nie jest dla mnie. Jadłam coś takiego raz i ostatni. Wolę bogracz z samymi warzywami i mięsem.
  • 0

#7 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Moderator
  • 1863 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 23 October 2007 - 10:43

Masz rację Minutko - bogactwo warzyw w bograczu, nie wymaga klusek, szczególnie, że jest już wśród warzyw sporo ziemniaków. Dlatego - kluski precz! :D
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#8 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 23 October 2007 - 11:57

........że tak sie wtrące delikatnie.....a jadłyscie kiedys Bogracz Lucynki??????? Jesli nie ( a sądze ze nie) to wasze docinki są nie na miejscu :P :P delikatnie mówiąc i nie mam o czym z wami wiecej dyskutować :P

ps. Lusi kocham te twoje flaczki i inne specjały... Bogracz tez :)
  • 0

#9 michalina

michalina

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 950 postów

Napisano 23 October 2007 - 13:03

Minutko i Kiciu
Podajcie swój przepis na Bogracz,
a nie krytykujcie podany przepis!
Lucynko dziękuję za przepis :)
  • 0

#10 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2152 postów

Napisano 23 October 2007 - 15:38

Michalinko nikt nie krytykuje bogracza Lucynki i nikt nikomu nie zabrania skorzystania z owego przepisu. Wyraziłam tylko swoje zdanie na temat tego, że wolę bogracz bez kluseczek. :P To tak jak jedni wolą barszcz z uszkami a inni barszcz po ukraińsku. :)
  • 0

#11 babcia danusia

babcia danusia

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 130 postów

Napisano 23 October 2007 - 20:17

Bogracz , to dobra potrawa i jakie składniki dodamy to rzecz gustu :) Lucynka podzieliła się oryginalnym przepisem. :)
  • 0

#12 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Moderator
  • 1863 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 24 October 2007 - 11:26

........że tak sie wtrące delikatnie.....a jadłyscie kiedys Bogracz Lucynki??????? Jesli nie ( a sądze ze nie) to wasze docinki są nie na miejscu :P :P delikatnie mówiąc i nie mam o czym z wami wiecej dyskutować :P

Nie jadłam żadnej potrawy Lucynki - (Lucynko droga, wybacz, że nie miałam okazji załapać się na żadną z nich :))
Missy-sara - źle zinterpretowałaś moje słowa - to nie były docinki, lecz wyrażenie własnego zdania. "Docinki", to złośliwe słowa, mające na celu naśmiewanie się z czegoś lub kogoś - ja takiego zamiaru nie miałam... a co do dyskusji - Forum to świetne miejsce do wymiany opinii :) Jednak nikt nikogo do tego nie zmusza.

Minutko i Kiciu
Podajcie swój przepis na Bogracz,
a nie krytykujcie podany przepis!
Lucynko dziękuję za przepis :)

Michalino - moje słowa, to nie była krytyka, lecz wyrażenie opinii na temat niektórych składników. Jeśli chodzi o smak, to jestem pewna, że Bogracz jest pyszną potrawą i można tworzyć wiele odmian dodając różne warzywa - niektórzy dodają jeszcze fasolkę szparagową i/lub pieczarki, inni robią Bogracz a'la Strogonow i dodają ogórki kiszone, jeszcze inni - zamiast klusek zagniatanych, dodają lane kluski lub drobny makaron, ew. zacierki.
Jak wyglada oryginalny, węgierski przepis - trzeba byłoby spytać kilku węgierskich gospodyń ;) Pewnie zależnie od regionu kraju, przepis wyglądałby nieco inaczej.
Osobiście, zamiast smalcu, używam oleju - i nie wydaje mi się, aby to miało znaczący wpływ na smak Bogracza, który powinien być ostry :P - Świetna potrawa na chłodne dni i podobno dobrze pomaga na kaca ;)
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#13 Geeee

Geeee

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 100 postów

Napisano 24 October 2007 - 11:50

Kicia - no coz w temacie kaca to podobno najlepsza jest nasza goralska kwasnica. Temat "Bogracz" rozwinelas cudownie. Fakt - Węgry niezbyt duzy kraj ale bogracz mozna jesc w tak roznych odmianach!
  • 0
Szczęście to jedyna wartość, która sie mnoży,
jeśli się ją dzieli.

#14 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Moderator
  • 1863 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 24 October 2007 - 12:31

Geeee, lubię kwaśnicę :P Uwielbiam też góry - najczęściej i najchętniej jeździłam w góry na wakacje :)
Dawno nigdzie nie byłam i tęsknię za górskim spacerem o poranku i za oglądaniem świetlików wieczorem...
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#15 Geeee

Geeee

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 100 postów

Napisano 24 October 2007 - 13:50

Kicia - alez ja to zle napisalam - mowiac nasza - myslalam o naszej polskiej-goralskiej kwasnicy - mam nadzieje ze nie pomyslalas ze ja z katowic mowie ze to nasza.Uwielbiam gory - jestem blisko no i jestem chetna posredniczyc w postojach miedzy gorami a Warszawa /oczywiscie wtedy kiedy bede na miejscu - bo bywam 2 - 3 m-ce w katowicach z przerwammi w londynie/ pozdrawiam
  • 0
Szczęście to jedyna wartość, która sie mnoży,
jeśli się ją dzieli.

#16 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 2288 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 24 October 2007 - 18:42

To może byłybyście tak miłe i wrzuciły jakiś sprawdzony przepis na kwaśnicę? Ostatnio jadłem to cudo rok temu, w Żywcu, Do dziś pamiętam ten smak...

Pozdrawiam
marder
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 


#17 Geeee

Geeee

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 100 postów

Napisano 24 October 2007 - 19:19

http://pl.wikipedia....g/wiki/Kwaśnica
-
to jest na razie - ale podam taka ktora ja robie - to jest ogolnie
  • 0
Szczęście to jedyna wartość, która sie mnoży,
jeśli się ją dzieli.

#18 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Moderator
  • 1863 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 24 October 2007 - 19:48

http://ipon.pl/forum...ic.php?id=10736 - tutaj dodałam linka do przepisu na kwaśnicę góralską. Są tam też przepisy na inne góralskie potrawy.

Geeee, dziękuję za propozycję zatrzymania się w Katowicach, w drodze na wakacyjny wypoczynek, jednak na razie nie wiem kiedy będę wybierać się w góry - najpierw muszę zająć się mocno swoim zdrowiem i nie mam pojęcia ile to może potrwać... :/
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#19 Geeee

Geeee

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 100 postów

Napisano 02 November 2007 - 12:57

Kicia - zycze zdrowia - temat aktualny - jak bedziesz miala ochote w te rejony jechac - odezwij sie.
  • 0
Szczęście to jedyna wartość, która sie mnoży,
jeśli się ją dzieli.

#20 Al

Al

    Sufler

  • Przyjaciele
  • PipPipPipPipPipPip
  • 322 postów

Napisano 17 February 2008 - 21:46

Dziś jadłam Bogracz z ryżem, oto przepis:

Bogracz
2 małe cebule ,
2 ogórki kiszone,
2 papryki (czerwona+żółta)
puszka kukurydzy (odcedzić)
puszka fasoli czerwonej ( z sosem)
podwójna pierś z kurczaka,( wcześniej usmażyć na oleju)
2-3 łyżki ketchupu,
sól
pieprz
Wszystkie składniki pokroić w kostkę
Pierś ( wcześniej pokrojona w grubą kostkę) podsmażyć na oliwie, wyjąć z rondla.
Na tym, samym tłuszczu podsmażyć cebulkę ,
następnie dodać ogórki kiszone, paprykę, kukurydzę oraz puszkę fasoli wraz z sosem.
Dodać pierś wcześniej usmażoną na oliwie, ketchup, sól, pieprz. Dusić ok. 10 min. Podawać z ryżem.

A drugi przepis dostałam od kumpeli :)

Bogracz II

50 dkg wołowiny bez kości
30 dkg selera
30 dkg marchwi
10 dkg pietruszki (korzeń)
30 dkg pieczarek
mała puszka groszku
3 cebule
3 ogórki kiszone
1/2 szklanki ostrego keczupu
po jednej papryce czerwonej,żółtej i zielonej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy
2 kostki rosołu wołowego
pieprz,sól
Wołowinę pokroić w dość cienkie paski,seler,marchew i pietruszkę w słupki,a cebulę w kostkę.
Mięso i warzywa krótko podsmażyć na połowie rozgrzanej oliwy w rondlu,po czym przykryć i udusić.
Na pozostałej oliwie usmażyć pokrojone w plastry pieczarki i przełożyć je do rondla. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę oraz ketchup, groszek i koncentrat. Doprawić do smaku pieprzem. Składniki wymieszać i dusić jeszcze z kostkami rosołowymi 10 - 20 minut. W razie potrzeby dosolić potrawę.
  • 0
Non si apprende niente di quanto ti viene raccontato, devi scoprirlo da solo.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych