Bogracz
#1
Napisano 20 marzec 2007 - 09:02
10 dkg smalcu
2 duże cebule
5 pomidorów
2 papryki
40 dkg ziemniaków
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
3 ząbki czosnku
przyprawy jak do gulaszu
kluski:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżki wody
2 łyżki oleju Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.
Ciasto na kluski:
Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
Smacznego
#2
Napisano 20 październik 2007 - 18:53
#3
Napisano 20 październik 2007 - 21:46
— Victor Hugo
#4
Napisano 21 październik 2007 - 07:42
jeśli się ją dzieli.
#5
Napisano 21 październik 2007 - 22:27
— Victor Hugo
#6
Napisano 22 październik 2007 - 10:02
#7
Napisano 23 październik 2007 - 10:43
— Victor Hugo
#8 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 23 październik 2007 - 11:57
ps. Lusi kocham te twoje flaczki i inne specjały... Bogracz tez
#9 Gość_michalina_*
Napisano 23 październik 2007 - 13:03
Podajcie swój przepis na Bogracz,
a nie krytykujcie podany przepis!
Lucynko dziękuję za przepis
#10
Napisano 23 październik 2007 - 15:38
#11
Napisano 23 październik 2007 - 20:17
#12
Napisano 24 październik 2007 - 11:26
Nie jadłam żadnej potrawy Lucynki - (Lucynko droga, wybacz, że nie miałam okazji załapać się na żadną z nich )........że tak sie wtrące delikatnie.....a jadłyscie kiedys Bogracz Lucynki??????? Jesli nie ( a sądze ze nie) to wasze docinki są nie na miejscu delikatnie mówiąc i nie mam o czym z wami wiecej dyskutować
Missy-sara - źle zinterpretowałaś moje słowa - to nie były docinki, lecz wyrażenie własnego zdania. "Docinki", to złośliwe słowa, mające na celu naśmiewanie się z czegoś lub kogoś - ja takiego zamiaru nie miałam... a co do dyskusji - Forum to świetne miejsce do wymiany opinii Jednak nikt nikogo do tego nie zmusza.
Michalino - moje słowa, to nie była krytyka, lecz wyrażenie opinii na temat niektórych składników. Jeśli chodzi o smak, to jestem pewna, że Bogracz jest pyszną potrawą i można tworzyć wiele odmian dodając różne warzywa - niektórzy dodają jeszcze fasolkę szparagową i/lub pieczarki, inni robią Bogracz a'la Strogonow i dodają ogórki kiszone, jeszcze inni - zamiast klusek zagniatanych, dodają lane kluski lub drobny makaron, ew. zacierki.Minutko i Kiciu
Podajcie swój przepis na Bogracz,
a nie krytykujcie podany przepis!
Lucynko dziękuję za przepis
Jak wyglada oryginalny, węgierski przepis - trzeba byłoby spytać kilku węgierskich gospodyń Pewnie zależnie od regionu kraju, przepis wyglądałby nieco inaczej.
Osobiście, zamiast smalcu, używam oleju - i nie wydaje mi się, aby to miało znaczący wpływ na smak Bogracza, który powinien być ostry - Świetna potrawa na chłodne dni i podobno dobrze pomaga na kaca
— Victor Hugo
#13
Napisano 24 październik 2007 - 11:50
jeśli się ją dzieli.
#14
Napisano 24 październik 2007 - 12:31
Dawno nigdzie nie byłam i tęsknię za górskim spacerem o poranku i za oglądaniem świetlików wieczorem...
— Victor Hugo
#15
Napisano 24 październik 2007 - 13:50
jeśli się ją dzieli.
#16
Napisano 24 październik 2007 - 18:42
Pozdrawiam
marder
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#17
Napisano 24 październik 2007 - 19:19
-
to jest na razie - ale podam taka ktora ja robie - to jest ogolnie
jeśli się ją dzieli.
#18
Napisano 24 październik 2007 - 19:48
Geeee, dziękuję za propozycję zatrzymania się w Katowicach, w drodze na wakacyjny wypoczynek, jednak na razie nie wiem kiedy będę wybierać się w góry - najpierw muszę zająć się mocno swoim zdrowiem i nie mam pojęcia ile to może potrwać... :/
— Victor Hugo
#19
Napisano 02 listopad 2007 - 12:57
jeśli się ją dzieli.
#20
Napisano 17 luty 2008 - 21:46
Bogracz
2 małe cebule ,
2 ogórki kiszone,
2 papryki (czerwona+żółta)
puszka kukurydzy (odcedzić)
puszka fasoli czerwonej ( z sosem)
podwójna pierś z kurczaka,( wcześniej usmażyć na oleju)
2-3 łyżki ketchupu,
sól
pieprz
Wszystkie składniki pokroić w kostkę
Pierś ( wcześniej pokrojona w grubą kostkę) podsmażyć na oliwie, wyjąć z rondla.
Na tym, samym tłuszczu podsmażyć cebulkę ,
następnie dodać ogórki kiszone, paprykę, kukurydzę oraz puszkę fasoli wraz z sosem.
Dodać pierś wcześniej usmażoną na oliwie, ketchup, sól, pieprz. Dusić ok. 10 min. Podawać z ryżem.
A drugi przepis dostałam od kumpeli
Bogracz II
50 dkg wołowiny bez kości
30 dkg selera
30 dkg marchwi
10 dkg pietruszki (korzeń)
30 dkg pieczarek
mała puszka groszku
3 cebule
3 ogórki kiszone
1/2 szklanki ostrego keczupu
po jednej papryce czerwonej,żółtej i zielonej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy
2 kostki rosołu wołowego
pieprz,sól
Wołowinę pokroić w dość cienkie paski,seler,marchew i pietruszkę w słupki,a cebulę w kostkę.
Mięso i warzywa krótko podsmażyć na połowie rozgrzanej oliwy w rondlu,po czym przykryć i udusić.
Na pozostałej oliwie usmażyć pokrojone w plastry pieczarki i przełożyć je do rondla. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę oraz ketchup, groszek i koncentrat. Doprawić do smaku pieprzem. Składniki wymieszać i dusić jeszcze z kostkami rosołowymi 10 - 20 minut. W razie potrzeby dosolić potrawę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych