Składniki
- 8 średniej grubości plastrów schabu
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka musztardy
- 10 łyżek oleju
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki majeranku
Przygotowanie
- mięso lekko rozbic
- przypawic solą i pieprzem
Przygotowac masę:
- mąkę ziemniaczaną, jajka, majeranek,rozgniecione ząbki czosnku, keczup, musztardę oraz 5 łyżek oleju połączyc ze sobą i mieszac do uzyskania jednolitej masy
Przygotowaną marynatą zalac rozbite wcześniej i ułożone w misce plastry schabu.
Tak przyrządzone mięso można przechowywac w lodówce przez 3-5 dni. Dzięki martnacie schab nabierze aromatu. Niezwykle ważne jest aby codziennie wymieszac mięso i masę.
Najkrócej możemy marynowac schab przez jeden dzień - myślę, jednak, że minim. to 2 dni.
Zamarynowany schab samżymy z obu stron na razgrzanym oleju.